Studenții de la Agronomie se bat pe locurile de muncă din fermele Universității
Dimensiune font:
Peste vară, studenții Universității pentru Științele Vieții din Iași au ocazia să lucreze în cadrul fermelor sau centrelor de cercetare și primesc bani pentru asta. Salariul minim pe economie este atrăgător, dar experiența acumulată este cea care îi face să își depună dosarele în număr mare. Anul acesta, concurența a fost de doi pe loc.
Indiferent de facultate, tinerii și-au dorit foarte mult să prindă unul dintre locurile de muncă plătite pe timp de vară la Universitatea din dealul Copoului din Iași. Pentru unii este deja al doilea an consecutiv când lucrează, vara, în cadrul fermelor didactice ale Universității pentru Științele Vieții din Iași. Așa se face că în solarii e forfotă mare. „Palisăm tomatele, au ajuns la o întâlnire mare și vrem să le dirijăm să nu se rupă, au ajuns la maturitatea fiziologică unele dintre ele și trebuiesc recoltată. Acum punem în practică. E foarte bine ca putem și să învățăm și să practicăm ce învățăm în timpul anului la cursuri, e un mare avantaj pentru ca firmele cer experiență, o acumulăm aici, o trecem în CV, avem un punct de plecare. Demonstrăm ca am practicat ce am învățat, că știm să facem anumite lucrări. Faptul că suntem și plătiți e un bonus. Noi am venit mai mult pentru experiență”, ne spune Andrei Vasilache, unul dintre studenții care au optat și prins loc la internship.
34 de locuri disponibile, concurență de doi pe loc!
Și în livezi găsim studenți fericiți că au prins loc, mai ales că a fost concurență mare, de peste doi pe loc pentru cele 34 de locuri disponibile. Șansele să își găsească de muncă pentru doar două luni în domeniul în care studiază sunt mici. Asta face ca în final concurența să fie mare pe locurile oferite de Universitate. „Cred că cel mai mult a fost dorința de a avea un job, un loc de muncă. Nu toate universitățile oferă acest lucru, am profitat de oportunitate. Oricum voiam să mă angajez si am zis că… de ce nu?! Îmi place mult aici, e aproape de cămin. La laboratoare nu aprofundam asemenea informații și aici avem ocazia să învățăm mult mai multe. Practica e mai bună. Nu cred că aveam aceleași șanse să găsesc un job pe vară în domeniu. Locurile au fost foarte dorite, multe dosare, mă bucur ca am reușit să intru. Dacă nu reușeam aici, aș fi lucrat altceva, e greu vara să găsești în domeniu, angajatorii vor pentru perioade mai lungi. Legăm și prietenii...”, spune Andreea Maria Dascaliu, studentă la Facultatea de agricultură, în anul patru.
Studenții primesc salariul minim pe economie
„Avem 34 de locuri de muncă pe perioada verii, care sunt plătite la nivelul salariului minim pe economie. Vor descoperi mai târziu că principalul avantaj este faptul că descoperă cum este să lucrezi într-o echipă, cum este să lucrezi ca într-o firmă pentru că ferma este oeganizată pe principiul firmei și cum este să respecți un program strict. În urma unor astfel de practici, internship-uri, un an, doi, o vară, sigur se leagă după aceea și relații care duc la angajarea studenților noștri. Și partenerii noștri privați oferă alte locuri în plus. La absolvirea studiilor avem un procent ridicat de studenți care lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit. Cu procente cuprinse între 75 și 80 la sută eu cred că este un lucru foarte, foarte bun”, explică prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectoril USV Iași.
Alți studenți au mers pe partea de cercetare, așa că vara aceasta sunt plătiți să pună în aplicare ce au învățat la facultate, chiar în cadrul centrelor de cercetare ale universității. Programul de lucru este de 8 ore pe zi, de luni până vineri. Cei care au activități în aer liber sunt feriți la orele de vârf de căldura de afară și încep de la 7 dimineața.
Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau