Studenţii de la USV au început cursurile
Dimensiune font:
De ieri, studenţii Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi au început cursurile. Primul a fost, aşa cum este tradiţia, cursul festiv.
De la eveniment nu au lipsit primarul, preşedintele Consiliului Județean, prefectul şi reprezentanţi ai mediului academic. „Este un nou început pentru o nouă generaţie de studenţi pe care îi primim şi în acest an în familia noastră academică şi care sunt gata să înceapă cea mai frumoasă călătorie a vieţii, studenţia”, a spus Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi.
Pentru USV pare să fie un bun început, pentru că în cele două sesiuni de admitere din acest an au fost ocupat toate locurile cu finanţare de la buget şi o parte din locurile cu taxă.
În momentul de faţă, la USV în anul I sunt înamtriculaţi 1441 de studenţi în cadrul celor 17 programe de licenţă şi 21 de prorame de master. Numărul bobocilor este cu zece la sută mai mare în comparaţie cu anul trecut. „Acest început reprezintă o nouă provocare şi pentru noi, cadrele didactice, de a construi împreună, cea mai nobilă zidire, Educaţia, formarea studenţilor care să le asigure o carieră frumoasă şi, de ce nu, o viaţă fericită”, a spus rectorul USV.
În mesajul de deschidere, rectorul USV Iaşi, Gerard Jităreanu a ales să abordeze problematica Intelienţei Artificiale. „Numită şi tehnologia determinantă a viitorului, este deja prezentă în foarte multe domenii cu upgradări radicale la intervale de câteva luni, inclusiv în domeniile voastre de activitate, dragi studenţi. Inteligenţa artificială este deja folosită în agricultură, pentru o agricultură sustenabilă şi un echilibru al ecosistemelor. Cu un impact economic estimat între 6500 şi 12.000 de miliarde pe an până în 2025, Inteligenţa Artificială devine o parte importantă a transformării digitale a societăţii. Este din ce în ce mai evident că această lume, aşa cum o cunoşteam, nu va mai fi niciodată la fel”, a spus rectorul USV.
Pentru preşedintele Senatului USV, Vasile Vântu, indiferent de contextul în care ne desfăşurăm activitatea, criză energetică, criză geopolitică regională, inflaţie, educaţia rămâne un deziderat major, o necesitate de necontestat. „Universitatea a fost şi va rămâne o instituţie fundamentală a societăţii, unde se pun bazele profesiilor cerute de societate, se modelează caratere şi se deschid orizonturi noi. Orice efort din partea autorităţilor locale, centrale şi a furnizorilor de educaţie pentru a asigura o cât mai bună pregătire tinerilor pentru profesia aleasă, nu este nici prea mare şi nici prea costisitor. Succesul în cariera aleasă presupune, pe lângă cunoştinţe temeinice acumulate şi competenţe formate pe durata şcolarizării, o implicare totală în realizarea obiectivelor fixate, dar şi entuziasm, pasiune şi foarte multă determinare”, a spus preşedintele Senatului USV.
Cel care a transmis mesajul celorlalte universităţi de stat din Iaşi a fost rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”. De la începutul discursului, Viorel Scripcariu a fost tranşant şi a spus că nu este luată în calcul înfiinţarea la Iaşi a unui consorţiu universitar. „Vreau să subliniez faptul că nu ne dorim o unificare a universităţilor, dar cred că un cuvânt unitar şi o atitudine unitară în anumite domenii, cum ar fi cel al cercetării ştiinţifice ar fi benefic pentru toate corpurile academice ale universităţii, pentru Iaşul academic şi, de ce nu, pentru Iaşi, capitala Moldovei”, a spus rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau