Sute de elevi s-au oferit voluntari pentru refacerea codrilor Iașului!
Dimensiune font:
Pe parcursul acestei luni se vor desfășura zeci de activităţi vizând realizarea de plantaţii forestiere în județ, dar și acțiuni de popularizare și educare privind rolul și importanța pădurii. Participanții si-au propus să contribuie la formarea unei atitudini ecologice active şi responsabile, care să determine manifestarea unei conduite adecvate în raport cu mediul natural. Silvicultorii ieșeni și-au stabilit chiar un grafic extrem de ambițios, prin care doresc să planteze câteva zeci de hectare de terenuri degradate! De menționat că la aceste acțiuni vor participa și câteva sute de elevi de la școlile din județ.
Sâmbătă, în ultima zi a iernii, din punct de vedere calendaristic, reprezentanții Direcției Silvice Iași, împreună cu zeci de voluntari, au participat la prima acțiune de plantare din acest an. Au fost plantați 1.000 de puieți de stejar și 200 puieți de frasin la Ocolul Silvic Iași - spre vama Sculeni, la acțiune participând, ca voluntari, reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași și din rândul autorităților locale. „A fost o acțiune comună, împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași. Au participat 15 jandarmi, 12 silvicultori și zece voluntari. Am dat startul la lucrările de împăduriri pentru că primăvara a venit mai repede, cu lipsa zăpezii și a precipitațiilor. Astfel, putem profita de umezeala care încă mai este în sol, să fim siguri că puieții pe care îi plantăm se prind”, a declarat Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
La Ocolul Silvic Dobrovăț, acţiunile de plantat se vor desfășura în zilele de 14, 21 și 28 martie, în locaţiile Nastea, Brădicești și Pietrosu, urmând a fi împădurită o suprafață totală de 0,6 hectare cu puieți din speciile stejar, gorun, frasin, paltin și cireș. Pentru aceste acțiuni s-au oferit voluntari reprezentanți ai școlilor gimnaziale Brădicești și Dobrovăț.
La Ocolul Silvic Hârlău vor fi împădurire 2,8 ha de teren degradat, în localitatea Cotnari, cu puieți de gorun, paltin și cireș. Pe 21 martie, la acțiune vor participa reprezentanți ai Colegiului Naţional „Ştefan Cel Mare”, ai Liceului Tehnologic și ai Școlii Gimnaziale Petru Rareș Hârlău.
Ocolul Silvic Iași a organizat o primă acţiune sâmbătă, 29 februarie. Urmează, pe 7, 14, 20 și 28 martie, în aceeași zonă, noi acțiuni la care vor participa membri ai comunității locale, ai Asociației pentru Dezvoltare Economică a României (ADER), Delgaz Grid și chiar studenți, reprezentanți ai Asociației Studențești Amicus. Vor fi împădurite diferite suprafețe degradate, însumând aproximativ un hectar.
Ocolul Silvic Lunca Cetățuii organizează acţiunea de plantat în ziua de 21 martie, în Poieni, suprafața de 0,5 ha urmând a fi plantată cu puieți din specia gorun. Participanții pentru acțiune aparțin programului „O pădure cât o țară”, în parteneriat cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.
Și Ocolul Silvic Pașcani participă la programul de împăduriri, cu nu mai puțin de 6 acțiuni, în locațiile Zăvoaiele Siretului (14 martie) – 3,12 ha, Tătăruși (21 și 28 martie) – 3 ha, Hărmăneşti (21 martie) – 2.15 ha, plus o acțiune de scos puieți din Pepiniera Coasta Teiului (7 martie). De menționat că la aceste acțiuni vor participa voluntari de la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești, Școala Gimnazială Ciohorăni, Școala Profesională Cristești, Școala Profesională Tătăruși, Școala gimnazială Sireţel și Școala gimnazială Hărmăneştii Vech, în total 180 de elevi, aceștia urmând a planta puieți de gorun, paltin, frasin și cireș.
La Ocolul Silvic Pădureni, acțiunile se vor desfășura de 21 și 28 martie, în locațiile Mironeasa și Bârnova, pe o suprafață de 1,15 ha, cu voluntari din cadrul Școlii gimnaziale Mironeasa (35 elevi) și ai Școlii gimnaziale „Axinte Uricariul” Scânteia (30 elevi), speciile care vor fi plantate fiind cele de gorun, stejar, cireș, frasin și paltin.
Ocolul Silvic Podu Iloaiei are planificată o acțiune de plantare în ziua de 14 Martie, în locația Gheorghițoaia (1,2 ha, specia stejar), pentru care s-au oferit voluntari elevi ai școlilor gimnaziale Sinești și Stornești, alături de reprezentanți ai Primăriei Sinești.
În fine Ocolul Silvic Răducăneni va planta, pe 21 martie, o suprafață de 0,5 ha (la Bunești), cu puieți de gorun, printre participanți numărându-se angajați ai Poliţiei de Frontieră Răducăneni, elevi de la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” Răducăneni (25 elevi), Şcoala gimnazială Dolheşti (20 elevi), Şcoala Gimnazială Ciorteşti (15 elevi), Şcoala gimnazială Cozmeşti (15 elevi), Şcoala Gimnazială Bunești (20 elevi). Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau