Sute de fermieri ieșeni riscă să rămână fără subvenții din cauza incendierii miriștilor
Dimensiune font:
De la începutul anului 2022, în județul Iași au fost înregistrate 313 incendii de vegetație uscată, față de 18 incendii de vegetație uscată în primele trei luni ale anului 2021. Dacă în anul 2021 suprafața afectată de incendiu era de 31 de hectare, în prezent au fost înregistrate 2.600 de hectare, conform ISU Iași. Conform cetralizatoarelor transmise lunar de către APIA Iași, în primele luni ale acestui an au fost înregistrate 159 de cazuri de arderi de teren agricol, suprafața afectată fiind de 513,13 hectare.
Cum sunt prinși fermierii
Atunci când este localizat incendiul prin intermediul unei aplicații informatice pusă la dispoziție de către APIA, reprezentanții Gărzii de Mediu și pompierii transmit informații referitoare la locul producerii arderilor: localitatea, localizarea aproximativă în teren, elemente de orientare în teren sau adresă, momentul, respectiv natura culturilor/miriștilor afectate și datele de identificare ale fermierului. Reprezentantii APIA fac vizite în teren, identifică și comunică reprezentanților Gărzii de Mediu și ISU datele fermierului pe terenul căruia arderea are loc, efectuează verificări la fața locului în scopul întocmirii raportului de control și realizează fotografii. În cazul în care cei prinși nu depun documente justificative prin care să demonstreze că nu ei au incendiat terenul, sunt sancționați.„Mai sunt și fermieri care depun documente precum că un autor necunoscut le-a dat foc. Cei care nu au niciun documente justificativ sunt sancționați procentual, în funcție de repetiție. Nu sunt excluși total din prima. Dacă fermierul este la prima abatere, se sancționează cu 5%, la a doua abatere - 15%, iar la a treia abatere se sancționează cu întreaga sumă, pe exploatație. Nu pe parcelă, ci pe exploatație”, a declarat Sergiu Jităreanu, director executiv APIA Iași.
Interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale, pentru fermieri
Una dintre cerințele obligatorii pentru fermieri se referă la interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. „Precizăm faptul că arderea mirștilor și a resturilor vegetale afectează sechestrarea carbonului în sol. Astfel, crește riscul la eroziune și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră. Se verifică la nivelul parcelei agricole a fermierilor care au depus cereri unice de plată, elementul de control reprezentândul existența unor indicii privind arderea miriștilor sau a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente”, a mai transmis APIA.
Autoritățile spun că fermierii trebuie să devină conștienți că intensificarea producerii incendiilor miriștilor și resturilor vegetale pe terenul arabil crește riscul la eroziune a solului și în atmosferă se degajă dioxid de carbon, care conduce la amplificarea gazelor cu efect de seră. „Este alarmantă situația care se întâmplă în județul Iași pentru că prin aceste arderi sunt afectate calitatea aerului dar și a solului. Doar în cursul anului 2021 am făcut două sesizări penale în cazul acestor arderi. Autoritățile locale nu se implică deloc în această problemă. Mai ales că aceste lucruri sunt prevăzute prin lege, să ia măsuri și autorii să fie trași la răspundere”, a declarat Gheorghe Bacușcă, comisar șef Garda de Mediu Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau