Sute de ieşeni care nu şi-au plătit amenzile, puşi la muncă în folosul comunităţii
Dimensiune font:
* cele mai multe astfel de sentinţe le-a dat Judecătoria Hârlău * cei mai miloşi s-au dovedit magistraţii din Răducăneni * pentru şapte amenzi din perioada 2012-2016, în valoare totală de 5.000 lei, un bărbat trebuie să lucreze 50 ore * e „plătit” mai bine ca un IT-st de clasă
De la începutul acestui an şi până în clipa de faţă, pe rolul celor patru judecătorii din judeţ s-au derulat 633 procese având ca speţă înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunităţii. Cele mai multe sentinţe s-au dat la Hârlău, unde 272 cetăţeni ce-şi au domiciliul în localităţile arondate acestei instanţe trebuie să iasă la săpat, la dat cu mătura sau la strâns gunoiul, deoarece nu şi-au plătit amenzile primite în decursul anilor.
Locul doi în acest inedit clasament e ocupat de Judeecătoria Iaşi (194), urmând apoi cea de la Paşcani (137), cei mai miloşi dovedindu-se magistraţii din Răducăneni, care au dat numai 30 de asemenea decizii.
Conform legii, contravenienţii pot fi obligaţi la prestarea a maxim 300 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, însă, în 2023, niciun locuitor al judeţului nu s-a apropiat de asemenea valoare. Cel mai mult trebuie să lucreze un bărbat din Târgu Frumos şi o femeie din Tătăruşi, ambii cu câte 50 ore. În primul caz, e vorba de şapte amenzi primite în perioada 2012-2016, valoarea lor totală fiind de 5.000 lei. Un banal calcul arată că munca acestuia e evaluată la 100 lei pe oră. Niciun IT-st de clasă nu câştigă atât. Trebuie precizat că omul nu poate fi executat silit, nu deţine bunuri, stă cu chirie, nu e angajat nicăieri şi nu figurează cu venituri.
Cu toate că datoriile ei sunt de dată mult mai recentă, din perioada 2021-2022, trei amenzi în cuantum de 3.200 lei, femeii din Tătăruşi i s-au calculat tot 50 ore. „Plătită” mult mai post, doar 64 lei pentru 60 minute. Oricum, mult peste salariul mediu.
Unii au fost aşteptaţi mai bine de un deceniu, alţii...
Aceeaşi instanţă, Judecătoria Hârlău, cazuri asemănătoare, contravenienţi din aceeaşi localitate, Focuri, pedepse total diferite. Fiecare din ei, o singură amendă. Prima, în valoare de 200 lei, dată în 2013. Zece ore de măturat în public. A doua, ceva mai veche, din 2011, 500 lei, a fost echivalată la 25 ore.
Un amănunt ce trebuie subliniat: magistraţii pot decide transformarea amenzii în ore de muncă în folosul comunităţii dacă împricinatul nu plăteşte în termen de 30 zile. După cum s-a văzut din exemplele, unii au fost aşteptaţi mai bine de un deceniu, iar cu alţii justiţia n-a avut răbdare nici măcar un an. Cum au stat lucrurile cu un cetăţean din Mirceşti, care a fost sancţionat de două ori în toamna trecută, ar fi trebuit să achite 2.320 lei, n-a făcut-o, judecătorii au decis ca el să presteze 35 ore de muncă neremunerată.
Cei mai norocoşi se pot considera, măcar pentru moment, zece tineri din comuna Vânători, ale căror procese au fost amânate din cauza valului de frig polar de luna trecută. Îşi vor afla sentinţele abia în iunie, până atunci mai au timp să plătească.
Şi o ultimă precizare: cui i-a fost transformată amenda în muncă neremunerată în folosul comunităţii are la dispoziţie un an pentru a o efectua. Altfel, ajunge după gratii. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau