Sute de mii de ieșeni sunt așteptați la urne, duminică
Dimensiune font:
Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), peste 810.000 de ieșeni, din care 319.683 în municipiul Iași, sunt așteptați duminică, 9 iunie, la urne, pentru a-și alege primarii, consilierii locali, consilierii județeni și pe cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European. În total, la nivelul județului Iași au fost amenajate 708 secții de votare, dintre care 263 în municipiul Iași, 26 în orașe și 419 în comune. Pentru alegerile locale și europarlamentare desfășurate în municipiul Iași au fost tipărite 1.610.000 buletine de vot.
La Iași, 9 candidați vânează funcția de primar, iar 272 vor concura pentru cele 27 de locuri în deliberativul local.
În ceea ce privește candidații pentru funcția de președinte al Consiliului Judeţean, în cursă s-au înscris 8 persoane, iar pentru cele 36 poziții de consileri figurează înscriși 317 candidaţi, la care se adaugă mandatul președintelui ales al Consiliului Județean.
La scrutinul de duminică, alegătorii își vor exercita dreptul de vot pentru două tipuri de alegeri, după cum urmează: alegeri locale, pentru alegerea primarului, președintelui de consiliu județean, consilierilor locali și consilierilor județeni, și respectiv alegeri pentru Parlamentul European. Dacă în ceea ce privește alegerile locale, electorul va putea vota doar la secția de votare din localitatea în care acesta are înscris domiciliul în cartea de identitate, în cazul alegerilor europarlamentare, el își va putea exprima opțiunea de vot la orice secție de votare din țară sau străinătate.
Procesul de votare va începe la ora 7 și se va încheia la ora 22
Procesul de votare va începe duminică, 6 iunie, la ora 7, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22. Alegătorii care la ora 22 se află încă în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23:59, cu acceptul preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare. La intrarea în secția de votare, alegătorul va prezenta membrilor biroului electoral al secției de votare actul de identitate, respectiv documentul de identitate în baza căruia urmează să-și exercite dreptul de vot (cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare).
La intrarea în secția de votare, alegătorul va primi 5 buletine de vot
După prezentarea actului de identitate și înscrierea în registrul electoral de către preşedintele biroului electoral al secției de votare, alegătorul va primi cinci buletine de vot, unul pentru alegerea primarului, unul pentru alegerea consiliului local, unul pentru alegerea președintelui consiliului județean, unul pentru alegerea consiliului județean și un altul pentru alegerile pentru Parlamentul European. Intrat în cabina de vot, pentru ca procesul electoral să fie valabil, alegătorul va trebui să aplice ștampila cu mențiunea „Votat” în patrulaterul pe care este scris numele partidului, alianței electorale, alianței politice sau cel al candidatului independent pe care dorește să-l voteze. În cazul în care ștampila este aplicată incorect, respectiv în afara patrulaterului sau pe mai multe patrulatere, votul va fi anulat. După ieșirea din cabina de vot, alegătorul va introduce fiecare buletin de vot în urna specială pe care este afişat tipul de alegeri, va preda ștampila membrilor secției de votare, va semna în registrul electoral pus la dispoziție de preşedintele biroului electoral al secției de votare, după care acesta îi va returna actul de identitate pe care a fost lipit anterior autocolantul care face dovada că electorul a fost prezent la urne. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau