Tăiere de panglică la Palatul Braunstein
Dimensiune font:
Municipalitatea ieşeană, administratorul clădirii, intenţionează să permită accesul liber al ieşenilor pentru vizitare
Lucrările de consolidare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein s-au încheiat de ceva timp, ulterior fiind finalizate şi lucrări minore la exterior, cum ar fi montarea de pavele de jur-împrejurul clădirii şi finisaje. Municipalitatea ieşeană şi-a dorit ca recepţia acestei clădiri să fie făcută în jurul datei de 24 ianuarie, numai că situaţia epidemiologică a făcut imposibil acest lucru. Acum, însă, nu mai sunt motive care să întârzie inaugurarea celei mai frumoase clădiri din centrul oraşului. „Conferinţa care închide proiectul european are loc luni, 14 martie, după care începem administarea clădirii. O să lăsăm clădirea, câteva zile, sub statutul uşilor deschise, pentru ieşenii care vor să o viziteze, desigur, însoţiţi de colegi de-ai noştri”, a spus primarul Mihai Chirica.
Valoarea proiectului a fost de 16.027.968,79 lei, fără TVA, respectiv 19.097.184,26 lei lei, cu TVA (circa 4,1 milioane euro), din care asistența financiară nerambursabilă de 18.715.240,58 lei, iar contribuția proprie de 381.943,69 lei. Lucrările au fost finanțate cu fonduri europene prin Axa Prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiție 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 și au fost execuate de asocierea Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia.
Ce s-a făcut
Conform proiectului, la nivelul parterului a fost păstrată galeria de artă care estei în relație directă cu un punct de informare. La nivelul subsolului accesul publicului este asigurat prin intermediul casei de scară ce face legătura cu Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În cadrul subsolului sunt amenajate spații anexă și spații de petrecere a timpului liber.
Etajul I și etajul II vor găzdui funcțiunea principală, cea de centre culturale cu mediatecă. Holul va permite, de asemenea, organizarea de expoziții temporare.
Etajul III va găzdui spații destinate organizării unor evenimente speciale, iar în spațiul de la mansardă vor fi amplasate un auditorium și un spațiu expozițional. „În Palatul Braunstein vor avea loc activităţi culturale. Vor fi expoziţii, vom gestiona Galeriile Cupola împreună cu Uniunea Artiştilor Plastici şi Universitatea de Arte. Sus sunt încăperi în care vrem să facem şi un centru european cultura, unde să aibă loc cursuri de limbi străine. Avem şi o sală media, iar la demisol un centru de restuarare”, a mai precizat primarul Iaşului.
Spre strada Cuza Vodă și spre Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt sunt închideri vitrate curbate pe o direcție, care deschid perspective spre cele două străzi. În aceeași manieră a fost tratată și cupola ce oferă acum priveliști deosebite spre Piața Unirii, strada Lăpușneanu și Copou. Accesul în zona auditoriumului se va face atât prin intermediul unei scări, cât și a liftului alăturat. Acestea se află în relație directă cu accesul din strada Cuza Vodă, fapt ce permite desfășurarea unor activități nocturne, independente de programul mediatecii. La nivelul mansardei, sub cupolă, este amenajat un punct de belvedere, unde poate fi instalat un telescop.
Clădirea beneficiază de toate dotările specifice: sisteme audio-video, ecrane pentru proiecții, smart TV-uri, căști audio, echipamente de redare pentru fiecare tip de media (pick-up, magnetofon, proiector 8 mm etc.). Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau