Târguri pline de bunătăţi, dar fără clienţi...
Dimensiune font:
Dintotdeauna, Hramul Sfintei Parascheva a avut, dincolo de componenta religioasă, una economică. Comercianţi veniţi din toată ţară au închiriat, la preţuri destul de mari, tarabe şi spaţii, majoritatea pe esplanada Halei Centrale, locul unde mirosul grătarelor se îmbină într-un mod nefiresc cu imaginea Palatului Culturii. Tot aici i-am întâlnit şi pe blănari, cei care conduc, ca număr, topul comercianţilor veniţi în „dulcele târg” şi care i-au îmbiat pe ieşeni cu mărfuri extrem de necesare în sezonul rece, dar şi scumpe. La fel de scumpe precum mâncărurile sau băuturile oferite la Târgul de vinuri, duble sau chiar triple în comparaţie cu ceea ce găseşti la fast-food sau în restaurante
Comercianții veniți la Târgul de blănuri din Iași se plâng din cauza vânzărilor modeste. Târgul este organizat în zona Hala Centrală din Iași, iar în comparaţie cu alţi ani, numărul lor este mult redus: cel mult 30 de tarabe. Au venit din Tg. Mureş, Neamț, Bistrița-Năsăud, Bacău, dar și din alte zone ale țării, îmbiindu-i pe ieşeni cu cojoace, blănuri de nurcă, linx și vulpe argintie, paltoane cu gulere de blană, geci de piele, căciuli de blană, papuci de casă, mănuşi, curele din piele sau portofele. Spun că nu au ridicat prețurile faţă de anul trecut, când, de asemenea, vânzările au fost sub aşteptări. „Suntem aici de când s-au dat locurile, de vineri dimineață. Avem toată gama de îmbrăcăminte, tot ce înseamnă haine de blană și de piele. Lumea probează, dar nu cumpără. Ne așteptăm ca săptămâna asta să fie ceva vânzare. Lumea nu comentează de prețuri, noi chiar avem unele foarte bune, dar problema este că oamenii nu mai au bani. Noi nu am crescut prețurile pentru că vrem să vindem, dar trebuie să înțelegem fiecare om”, spune un comerciant din zona Bârgăului.
Ieşenii preferă spartul târgului
Preţurile sunt pentru orice buzunar. Am găsit cojoace cu 250-300 lei, haine de piele la 300-400 lei şi blănuri de la 500 până la 1.000 de lei. La fel, căciulile de blană nu se dau sub 150 de lei, o pereche de mănuşi din piele costă 50 de lei, iar papucii de casă îmblăniţi depăşesc 40 de lei, funcţie de material. „Clienţilor le place ceea ce văd. Mulţi vin, se uită, probează, dar nu cumpără. Încet, încet sperăm să și vindem ceva. Probabil zilele următoare pentru că e perioada dintre salarii, pensiile intră pe card după 10 ale lunii. Cred că joi, vineri, sâmbătă și duminică va creşte fluxul de clienţi, pentru că şi numărul pelerinilor va fi mai mare odată cu ziua de 14 octombrie”, ne spune un alt blănar.
În ceea ce-i priveşte de ieşeni, strategia acestora coincide cu cea din alţi ani: vânează un produs pe care încearcă să-l cumpere la spartul târgului. „După data de 15, când comercianţii se pregătesc de plecare, atunci e bine să cumperi. Poţi economisi chiar şi 200 de lei la o haină de blană sau de piele”, ne spune un tânăr aflat pe esplanadă.
Sunt şi comercianţi ambulanţi. Majoritatea stau în zona staţiei din Tg. Cucu şi au pe braţe haine de piele, pe care ţi le vâră sub ochi chiaar dacă eşti un simplu trecător. Un mod agresiv de a face comerţ, ca de altfel şi comportamentul lor atunci când sunt fotografiaţi. „Probleme şefu? De ce faci poze?”. După care şuşotesc între ei şi preţ de câteva minute părăsesc zona spre maşinile parcate vizavi de Golia. De aici, privesc temători la trecători, după care revin în zona dintre staţie şi esplanada, mult mai populată decât parcarea.
La Târgul de vinuri, mai scump ca la restaurant!
La fel de slab populat este Târgul de vinuri. Însă, spre deosebire de Târgul de blănuri, preţurile sunt de-a dreptul prohibitive. Mici luaţi, la caserolă, din supermarketuri, sunt vânduţi cu 5,6 chiar şi 7 lei bucata. O sută de grame de cartofi prăjiţi costă cât două kilograme în piaţă (8 lei), cum şi murăturile se vând de zece ori mai scump: 8 lei/100 grame. Frigăruile, de pui sau de porc, ceafa de porc şi pieptul de pui costă 13 lei/100 de grame, la fel ca scăriţa sau alte tipuri de cârnaţi. Cei mai scumpi sunt cei de oaie, la fel ca şi pastrama din aceeaşi carne: 17 lei/100 grame. Bulca de pâine costă 2 lei, iar banala mămăligă, 10 lei, la fel ca şi lipia. Mâncărurile tradiţionale lipsesc. Un singur comerciant vindea sarmalele cu 25 lei porţia de 5 bucăţi.
La băuturi, preţurile sunt la fel de mari. Apa plată de 0,5 litri se vinde cu 7-8 lei, sucul, tot de 0,5 litri, cu 10 lei. Iar la alcool, nu găseşti nimic sub acest preţ. Berea draught de 400 ml costă 10, la fel ca paharul de vin, fiert sau nu. O confirmare a faptului că puţini se încumetă să achite astfel de preţuri o constituie faptul că, ieri, la prânz, zona era foarte slab populată. Comercianţii ne explică şi că lumea este la serviciu, dar după orele 18.00, este mai multă animaţie. De-ar fi şi bani... Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau