Teatru, eleganță și regalitate
Dimensiune font:
Cum altfel decât într-o atmosferă distinsă ar fi putut fi sărbătorită Ziua Regalității în România, un moment care a adus laolaltă trupa de teatru „Cantalup” de la Școala Gimnazială „Prof. Mihai Dumitriu” Valea Lupului, un grup de elevi de la Colegiul Național Iași și o parte dintr-o comunitate care promovează eleganța feminină?
Organizat la inițiativa Asociației Kre@tivIS, evenimentul a început în cadrul special al Muzeului „Mihail Kogălniceanu” și s-a încheiat cu o defilare în costume de epocă, în fața Palatului Culturii. „Este o zi deosebită și un moment important pe care îl omagiem alături de elevi talentați”, a spus directorul muzeului-gazdă, Mihaela Tudose, care le-a lansat și o provocare tinerilor artiști - o scenetă dedicată Zilei Unirii, care să fie jucată în același spațiu succesiv, în anii viitori. Momentul a fost foarte emoționant cu atât mai mult cu cât a fost prima ieșire în public după cei doi ani de pandemie. Coordonați de prof. Liliana Drăgan, ei au prezentat un fragment din „Fluierașul din Hamelin”, de Charles Perrault, și au umplut sala muzeului cu veselie. „Îmi place teatrul pentru că mă ajută să mă dezvolt, să-mi exprim emoțiile, să-mi fac prieteni. Îmi place să fiu pe scenă, locul unde scap de orice inhibiție. Sunt în trupă de cinci ani”, am aflat de la Eliza, care a interpretat rolul Povestitorului. „Îmi place teatrul pentru că îmi oferă posibilitatea exprimării tuturor gândurilor. Mă simt foarte bine pe scenă, în fața publicului”, a completat și George, cel care a interpretat rolul Cântărețului la flaut.
Un basm (cumva) adevărat
Povestea adusă pe scenă de cei 21 de mici actori are și rezonanțe în viața reală. Reflectată în cultura populară, în poezie, muzică şi cinematografie, legenda flautistului din Hamelin se bazează pe evenimente reale, ce au fost transformate de-a lungul timpului într-un basm cules de Fraţii Grimm şi repovestit de Charles Perrault.
Se spune că în anul 1284, în oraşul german Hamelin, din Saxonia Inferioară, şi-a făcut apariţia un personaj ciudat, îmbrăcat într-o haină pestriţă, multicoloră, strălucitoare.
Localitatea era invadată de şobolani şi şoareci, iar omul s-a angajat să-i alunge contra unei sume de bani pe care orăşenii au făgăduit că i-o vor da. El a scos la iveală un flaut şi a început să cânte... De îndată, toate rozătoarele au ieșit din case şi s-au adunat în jurul său. După ce s-a convins că îl urmau, el a continuat să cânte şi le-a condus în afara oraşului, până în râul Weser, unde s-au înecat. Scăpaţi de năpastă, orăşenii nu şi-au ţinut promisiunea de a-l plăti pe flautist, care a plecat furios, jurând să se răzbune. El s-a întors în oraşul Hamelin îmbrăcat ca un vânător, cu o faţă sumbră şi purtând pe cap o stranie pălărie roşie. Pe când localnicii erau adunaţi la slujba de la biserică, a început iarăşi să cânte din flaut pe străzi. Din case nu au mai ieşit şoareci şi şobolani, ci copii! Sub vraja melodiei sale, o mulţime de băieţi şi fete s-au strâns lângă el, iar flautistul a pornit la drum cu ei, prin poarta Ostertor, în afara oraşului, către un deal din apropiere, fără să mai fie văzuţi vreodată. Doar unul a reușit să scape - era şchiop şi nu putuse să ţină pasul cu ceilalţi... Se crede că legenda descrie colonizarea Europei de Est, pornită din Germania. Din această pespectivă, „copiii din Hamelin” ar fi fost, realmente, cetăţenii germani din acele vremuri dornici să emigreze, iar unii dintre ei au ajuns și în Transilvania. „M-am bucurat că momentul nostru a fost apreciat. Acum, că pandemia s-a mai stins, ne dorim să revenim în concursuri și festivaluri de teatru. Avem elevi talentați, trupa noastră este cunoscută și apreciată”, a spus Liliana Drăgan.
De la muzeu, elevii au mers la Palatul Culturii, unde alături de colegi de-ai lor de la Colegiul Național, care au prezentat fragmente din istorie legate de momentele regalității la Iași, au participat la o scurtă defilare, deschisă de Mella’s Hat - comunitatea doamnelor cu pălărie. „Pentru noi este o tradiție ca în fiecare an, pe 10 mai, să organizăm o paradă. Este un moment istoric legat nu doar de o perioadă importantă a țării, ci și de vremurile în care eleganța era cu adevărat prețuită”, a spus designerul Mihaela Iacob, coordonatorul grupării.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau