Toamna în borcan. Conservele tradiționale sunt pe cale de dispariție

conserve-IS

Dimensiune font:

| 01-09-2024 18:23

 * la începutul toamnei, când aroma dulceagă a strugurilor proaspăt culeși și parfumul inconfundabil al murăturilor ar trebui să domine piețele din Iași, cumpărătorii se confruntă cu o realitate dură dată de prețurile mari * ca urmare, conservele tradiționale, altădată omniprezente în mai toate cămările, vor deveni o raritate * cheltuielile necesare preparării lor ating praguri inimaginabile

Cândva, în vremuri nu foarte demult trecute, o dată cu toamna, gospodinele din Iași intrau în febra pregătirilor pentru iarnă. În mod tradițional, acest sezon era marcat de borcanele colorate, pline de bunătăți puse la conservat – zacuscă, dulceață, murături, toate aliniate frumos pe rafturi pentru a îmbogăți mesele în lunile reci. Însă, în ultimii ani, conservele de toamnă sunt pe cale de dispariție, și nu doar din rafturile cămărilor, ci și din piețele ieșene. Motivul este legat de prețurile care au explodat și care au făcut ca produsele autohtone să devină un lux pe care puțini și-l mai permit.

În piețele din Iași, unde odinioară roșiile zemoase, vinetele coapte și ardeii aromați se vindeau pe bani puțini, acum cumpărătorii se confruntă cu sume exorbitante. O vânzătoare din Piața Nicolina ne povestește cu tristețe cum, anul acesta, prețul legumelor a crescut considerabil: „Roșiile bune, de grădină, au ajuns să coste aproape 10 lei kilogramul, iar vinetele nu le mai găsești sub 7-8 lei. Dacă vrei să faci zacuscă sau alte conserve, te costă o avere. Mulți renunță și preferă să cumpere gata făcute, dar nici acelea nu sunt ieftine”.

Prețul ridicat al legumelor autohtone nu este singura problemă. Multe dintre produsele din piețele ieșene au fost afectate de secetă și de scumpirea îngrășămintelor și a combustibilului. Agricultorii se plâng că nu mai pot susține costurile de producție, iar oferta a scăzut dramatic. „Ne chinuim să mai scoatem ceva din pământul ăsta. Dar ce să mai vinzi când toate sunt scumpe? Chiar și așa, lumea nu mai cumpără ca înainte. Mai bine iau din supermarketuri, deși sunt fade și fără gust”, adaugă Ion, un producător local din zona Răducăneni.

Și Piața Alexandru cel Bun, una dintre cele mai mari și populare din Iași, este mărturia vie a acestui declin. Borcane cu zacuscă de vinete, gogoșari în oțet sau dulcețuri de fructe de pădure, odinioară accesibile pentru orice buzunar, sunt acum la prețuri prohibitive. „Un borcan de zacuscă costă acum cât o masă la un restaurant decent. Nu știu cum să mă descurc. Anul trecut cumpăram multe conserve pentru iarnă de la gospodine, acum abia de îmi permit câteva borcane”, a clătinat din cap o doamnă de vârstă mijlocie, care, ca în fiecare toamnă, își făcea proviziile pentru iarnă.

Bulion din Spania, zacuscă din Bulgaria

De cealaltă parte a orașului, în supermarketurile care se întind ca niște fortărețe moderne, rafturile sunt pline de produse conservate importate. Borcanele de zacuscă, murăturile și dulcețurile, provenite din țări precum Polonia, Turcia sau Spania, sunt disponibile la prețuri ceva mai mici decât cele locale. Însă, pentru mulți ieșeni, gustul lasă de dorit. „Am încercat să cumpăr zacuscă din supermarket, dar nu se compară cu cea făcută acasă sau cumpărată de la piață. E fadă, fără acel gust bogat pe care îl cunosc din copilărie”, s-a plâns un alt cumpărător, vizibil dezamăgit de opțiunile pe care le are la dispoziție.

Mulți ieșeni se îndreaptă spre supermarketuri în căutarea alternativelor mai ieftine. Însă acolo, rafturile sunt pline de produse din import, care, deși arată bine, lasă de dorit la capitolul gust. Ardeii veniți din Spania sau castraveții din Bulgaria nu au aceeași savoare ca cei crescuți în grădinile românești. „Am luat roșii din supermarket și, sincer, nu au niciun gust. Sunt mari și frumoase, dar par făcute din plastic. Zacusca făcută din ele iese fără niciun farmec. Ne e dor de gustul ăla de odinioară, dar nu mai avem de unde să-l cumpărăm”, ne spune o ieșeancă dezamăgită. În acest context, ieșenii se văd nevoiți să facă alegeri dificile. Mulți dintre ei se întorc la practicile strămoșești, încercând să găsească singuri furnizori de legume și fructe prin satele mai îndepărtate, sperând că dacă le cumpără direct din grădină vor fi nu doar mai sănătoase, ci și mai ieftine. Alții, mai puțin norocoși, trebuie să accepte compromisul produselor importate. „Mi-e dor de toamnele de altădată, când toată familia se aduna la făcut zacuscă sau murături. Acum, tot ce îmi permit e să cumpăr de la supermarket. Și nu e același lucru”, conchide o tânără mamă.

Produsele din import sunt mai ieftine, dar această economie vine cu un preț ascuns – dispariția treptată a produselor tradiționale. În timp ce conservele de toamnă, făcute cu ingrediente locale, devin o amintire scumpă, importurile domină piața, oferind alternative care nu pot înlocui gustul autentic românesc. Astfel, se conturează o toamnă amară pentru cei care încă mai speră să regăsească gusturile copilăriei în borcanele cu zacuscă sau dulceață.

Pe măsură ce conservele tradiționale devin tot mai greu de realizat și de găsit, gospodinele din Iași se confruntă cu dilema de a renunța la tradiții sau de a plăti prețuri exorbitante pentru a le păstra. Iar acest trend nu face decât să sublinieze un adevăr dureros – conservele de toamnă, odinioară o mândrie a fiecărei gospodine, sunt acum pe cale de dispariție, iar viitorul lor în piețele ieșene pare sumbru.

Ceea ce cândva era un ritual al fiecărei toamne, astăzi devine un lux rezervat celor care își permit să plătească pentru calitate, într-o lume în care autenticitatea este înlocuită de produse fade, fără suflet.

Maura ANGHEL

Conservele din supermarketuri sunt fabricate în masă, fără atenția și grija pe care gospodinele sau micii producători o pun în fiecare borcan. Problema nu este doar una de gust și tradiție, ci și de identitate culturală. Conservele de toamnă sunt parte integrantă a patrimoniului gastronomic românesc, iar dispariția lor ar însemna o pierdere ireversibilă. Pe măsură ce producătorii locali se retrag, copleșiți de costuri și concurență neloială, tradițiile culinare românești riscă să fie înlocuite de produse fade, standardizate, care nu mai au nimic în comun cu esența toamnei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
Alte 18 străzi din oraș vor fi reabilitate și modernizate
01/09/2024 19:57

* in municipiul Iasi se derulează un amplu program de modernizare a infrastructurii rutiere si pietonale precum si de reparatii a străzilor si trotuarelor, in care sunt incluse in jur de 150 de artere de circ ...

Locuințele ieșenilor, încălzite exclusiv pe bază de gaze naturale
01/09/2024 19:56

Consilierii locali au aprobat in unanimitate, vineri, indicatorii tehnico-economici, devizul general si documentatia tehnico-economică in vederea trecerii CET II Holboca de pe combustibil solid, respectiv huil ...

Grădinița cu program prelungit din Bucium, gata de inaugurare
01/09/2024 19:54

* investitia, in valoare de 5,9 milioane de lei (circa 1,24 milioane euro), reprezintă una dintre cele mai mari de acest fel din invătămantul preuniversitar iesean * noua grădiniţă din Bucium este compus ...

Record de vizitatori la Bojdeucă, în august
01/09/2024 19:53

* „Este un semnal că Bojdeuca, primul muzeu literar din Romania, va rămane un simbol al Iasului cultural, un spatiu de aducere aminte si de conectare la bogătia literară pe care o avem”, a trans ...

După un omor şi alte două tentative, ciobanul asasin vrea în libertate
01/09/2024 19:52

Însumate, cele trei condamnări pentru omor şi tentativă de omor totalizează 42 de ani şi şase luni. Dar, in primele două cazuri, a beneficiat de liberare condiţionată, iar acum, fiind prematur s ...

Ironie a Judecătoriei Iaşi: a liberat condiţionat un deținut chiar înante de expirarea pedepsei
01/09/2024 19:52

Ionuţ C. este considerat unul dintre „şmecherii” de seamă ai comunei Ţibăneşti. Teribilist, scandalagiu notoriu, a intrat de multe ori in conflict cu cei de la Secţia 4 de Poliţie Rurală Mi ...

Zeci de artiști donează opere de artă în sprijinul școlarizării copiilor din zonele defavorizate ale Iașului
01/09/2024 19:50

 150 de copii din zonele vulnerabile ale Iasului (Ses Bahlui, Cantemir si Tătărasi), care se duc in fiecare seară la culcare flămanzi, iar dimineata se trezesc in frig si intuneric, dar care vor să me ...

Un nou ansamblu comercial va răsări în centrul Iașului
01/09/2024 19:49

Consilierii locali au votat in unanimitate, in sedinta de vineri, proiectul imobiliar Palas Rezidential („Palas 3”), care va face legătura intre strada Sfantul Andrei,  Palatul Culturii si Spl ...

Un ieşean şi-a falsificat permisul de conducere şi l-a folosit, nestingherit,  şapte ani
01/09/2024 19:46

Prin incheierea finală de cameră preliminară pronunţată la finele săptămanii trecute de Judecătoria Iaşi s-a dispus inceperea procesului impotriva lui I.M., un cetăţean dintr-un sat al comunei Ţuţo ...

„Veselica
01/09/2024 18:12

Teatrul interactiv este o formă de artă care transcende granitele traditionale ale scenei si ale spectatorului, transformand publicul dintr-un simplu observator intr-un participant activ. Această interactiun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei