Tradiții de ziua Sfântului Gheorghe
Dimensiune font:
Ziua marelui mucenic care a învins balaurul reprezintă şi începutul anului pastoral * cunoscută drept Sângiorz, în această zi de sărbătoare se aleg ciobanii şi locurile unde vor fi amenajate stânele
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este unul dintre cei mai
veneraţi sfinţi din calendarul ortodox, sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie
În calendarul popular, Sfântul Gheorghe, prăznuit astăzi, este considerat a fi un zeu al vegetaţiei, protector al naturii înverzite, al vitelor şi al oilor, el fiind identificat în Panteonul românesc cu Cavalerul Trac. În spiritualitatea populară, este cel de-al doilea stâlp calendaristic, alături de Sfântul Dumitru (Sâmedru), între cele doua divinităţi existând o înţelegere cosmică, facilitată şi de divinitatea supremă. Se spune că atunci când se aud primele broaşte cântând, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sâmedru şi deschide drumul naturii spre viaţă, el fiind considerat Cap mare de primăvară, înverzitorul întregii naturi, semănătorul tuturor culturilor şi închizătorul anotimpului friguros. Toamna, Sâmedru, care nu iubeşte pomii înverziţi, primeşte cheia pentru a închide timpul frumos şi a slobozi din adâncuri anotimpul rece.
Ziua ciobanilor
Cunoscută drept Sângiorz, în această zi de sărbătoare se aleg ciobanii şi locurile unde vor fi amenajate stânele. Tradiţia cere ca în ajunul sărbătorii să fie pregătită găleata unde va fi pus laptele de la primul muls. Vasul este împodobit cu fire de salcie, iar deasupra găleţii se aşază un colac. Şi ajunul sărbătorii este important, fiind dedicat ritualurilor de alungare a spiritelor rele. Grajdurile se afumă, tocurile ferestrelor se ung cu usturoi, la poartă de agaţă spini. Se spune că în noaptea Sfântului Gheorghe se deschide pământul şi ies afară comori nebănuite, aşa că flăcăii aprind focurile ritualice pentru a le găsi mai uşor. În ziua hramului, oamenii se bat cu urzici pentru a fi harnici şi iuţi tot anul sau se încing cu ramuri verzi ca să nu-i doară mijlocul. La răsărit femeile seamănă busuioc, care va fi cules la Sânziene. Puţini ştiu că sărbătoarea continuă şi a doua zi, fiind dedicată calului mucenicului, fără de care nu ar fi reuşit să ucidă balaurul.
Sfântul Gheorghe este frate cu Sfântul Dumitru (26 octombrie). Dacă primul înfrunzeşte codrul, al doilea îi scutura podoaba verde şi închide anul pastoral cu răscolul oilor.
Sfântul Gheorghe este patronul trupelor terestre.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau