Tradițiile și obiceiurile românești, aduse în festival de către 180 de copii
Dimensiune font:
În vederea promovării tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, a meşteşugurilor în rândul copiilor, Grădiniţa cu Program Prelungit „Sf. Sava” Iaşi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria şi Consiliul Judeţean Iaşi, a organizat, la finele săptămânii trecute, Festivalul Judeţean de Folclor pentru Copii, „De la lume adunate şi-napoi la lume date”. Ajunsă la cea de-a VII-a ediție, manifestarea a fost structurată pe două secțiuni - Proba Artistică (pentru preşcolari, care au concurat la una din categoriile grup vocal, solist vocal, dans popular, joc muzical) şi Artă şi tradiţie (pentru cadrele didactice).
Pe scenă au urcat 180 de preşcolari, din 19 de grădiniţe înscrise în concurs, din municipiul şi judeţul Iaşi.
Juriul a reunit specialişti în etnografie şi folclor, preşedinte fiind dirijorul şi violonistul Marinică Botea. În cadrul proiectului au fost și organizate trei ateliere pentru copii - unul de împletit cosiţe şi coroniţe, un altul de încondeiat ouă şi un atelier de pictură pe linguri de lemn. „Mi-a plăcut mult la ateliere, am venit cu prietenele mele care au cântat pe scenă”, ne-a spus Rebeca, o fetiță de 5 ani. La final au fost acordate premii şi trofeul festivalului, reprezentat de lada decorativă de zestre din lemn sculptat, în miniatură. Trofeul a ajuns la Grădinița P.P. nr. 16, care a participat cu o suită de jocuri muzicale, moment pregătit de educatoarea Ana Darie. „Am admirat, de la masa juriului, grupuri întregi de preșcolari care duc mai departe valorile noastre tradiționale cu o veselie molipsitoare și cu muuuult drag! Vă mulțumesc pentru bucuria de a vă fi fost alături!", a spus Raluca Zaharia, dirijorul Corului de Copii al municipiului Iași.
Premiul I a fost acordat Grădiniței P.P. nr. 20 (care a participat la categoria solist vocal), pe poziția secundă s-a clasat Grădinița P.P. nr. 25 (dans popular), iar Premiul al III-lea a fost acordat Grădiniței P.P. Târgu Frumos (grup vocal). Juriul a mai acordat și trei premii speciale pentru dans popular, câștigate de către Grădinița P.P. ,,Sf. Sava”, Grădinița P.P. nr. 26 și Grădinița P.P. nr. 13. „Prin astfel de festivaluri, tradiţiile şi obiceiurile româneşti devin liantul între trecut şi viitor, prin copilaşii ce-şi cunosc rădăcinile”, au spus organizatorii. La final, toți copii, educatorii și spectatorii s-au prins într-o horă, în care vârstele s-au amestecat, iar bucuria a fost deplină.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau