Traficantul de rezervă cere clemenţă
Dimensiune font:
implicat în mai multe dosare, printre care şi unul de trafic de persoane, Rânţar a fost condamnat la cinci ani şi trei luni de detenţie * din 2017 încoace a cheltuit aproximativ 50 000 euro pe etnobotanice şi nu a câştigat bani din această afacere
Ioan Cristian Rânţar se consideră o victimă colaterală în procesul împotriva celei mai ingenioase bande de traficanţi de etnobotanice care a operat în ultimii ani la Iaşi. Edy Marcu, Andrei „Ciocolată” Costache şi Sorin „Suli” Creangă erau cei mai tari dealeri din domeniu. Comandau marfa de la Hunedoara prin intermediul aplicaţiilor Telegram şi Surespot, plăteau în Bitcoin, livrarea se făcea printr-o firmă de curierat. Extrem de prudenţi, traficanţii întocmeau de acasă awb-urile, dar le completau cu date fictive în ceea ce priveşte destinatarul. Doar numărul de telefon era cel real. Rânţar i-a cunoscut în calitate de client, a strâns legătura cu ei, a aflat de metoda folosită în aprovizionare şi, din 2020, a devenit şi el furnizor. Însă doar traficant de rezervă, în cazul în care ceilalţi trei rămâneau fără marfă.
Banda a fost destructurată în primăvara anului trecut, după ce DIICOT a reuşit să infiltreze doi agenţi acoperiţi, „Crapu” şi „Spania”. Marcu, Creangă şi Costache au fost arestaţi la sfârşitul lui aprilie 2021, Rânţar nu s-a speriat, ci a încercat să preia el toată reţeaua. S-a mutat într-o garsonieră din Bularga, continuând afacerea. Aflase de existenţa agenţilor acoperiţi şi i-a evitat. Rânţar a fost prins în urma unei stupizenii ori, mai bine zis, din cauza unui moment de prea mare comoditate. Contactat telefonic de reprezentantul firmei de curierat pentru o nouă livrare, n-a mai coborât în stradă pentru a ridica pachetul. A cerut să-i fie adus la uşă, motivând că are piciorul rupt. Poliţiştii care îl filau au aflat astfel noua lui adresă.
O şapcă de firmă pentru un gram de marfă şi uşa dărâmată cu berbecele
După ce a desfăcut coletul, Rânţar s-a apucat de preparat marfa. A dizolvat soluţia de etnobotanice în alcool rafinat, a pregătit dozele, apoi şi-a anunţat clienţii. Unul dintre ei, vechi consumator de etnobotanice, nu avea bani cash şi i-a oferit o şapcă de firmă pentru un gram de marfă. Avea să mărturisească acest fapt în faţa instanţei. Alt martor a relatat capturarea lui Rânţar. Respectivul venise la acesta pentru a-ţi recupera un ciocan pe care-l împrumutase traficantului. A ajuns la etajul patru şi i-a observat pe poliţişti cum pregăteau berbecul pentru a sparge uşa garsonierei lui Rânţar.
Trimis în judecată alături de Marcu, Costache şi Creangă, Rânţar a solicitat să fie judecat singur,
în dosar separat, spunând că are martori cu care să dovedească faptul că a fost doar cumpărător de droguri, nu şi dealer. Pus în faţa evidenţelor, a recunoscut că mai şi vindea, dar n-a scos niciodată profit din această activitate. El a susţinut că, din 2017 încoace, a cheltuit aproximativ 50.000 euro pe etnobotanice. Judecătorii de la Tribunalul Iaşi n-au fost deloc impresionaţi de jelania lui Rânţar şi l-au condamnat, pe 2 decembrie 2021, la cinci ani şi trei luni de închisoare.
Cum traficanţii titulari au primit pedepse mult mai mici, rezerva s-a socotit nedreptăţită, a atacat sentinţa, cerând clemenţă. În susţinerea demersului, Rânţar a susţinut că a adoptat încă din primul moment o atitudine sincera, de regret, de recunoaştere şi asumare a faptei si de colaborare cu organele judiciare în scopul aflării adevărului, urmată de un comportament exemplar pe toata durata procesului penal, că îi pare rău, are un copil la facultate pe care nu poate să-l ajute şi că abia acum îşi revine din dependenţa de droguri. N-a fost suficient. Prin decizia dată vineri, 13 mai a.c., Curtea de Apel a confirmat sentinţa primei instanţe. Rânţar nu mai poate face nimic, rămâne condamnarea de cinci ani şi trei luni. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau