Tratamente gratuite pentru bolnavii de psoriazis
Dimensiune font:
Tratamente gratuite pentru bolnavii de psoriazis
* cu 400.000 de cazuri, România ocupă un loc important în ceea ce privește bolnavii de psoriazis * boala atrage și complicații grave, cum ar fi artrita, care poate provoca un handicap * pacienții cu forme grave pot beneficia de tratamente biologice gratuite, protocolul fiind în curs de elaborare
Declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de diabet, cancer, boli cardiovasculare sau respiratorii, psoriazisul face tot mai multe victime în România. Cu peste 400.000 de persoane diagnosticate, țara noastră se află printre primele locuri în Europa.
În România, în ultimii 20 de ani, nu au existat informații concrete legate de prevalența în populația generală a psoriazului și nici a dermatitei atopice, motiv pentru care comunitatea dermatologilor, sub egida Societății Române de Dermatologie, a dezvoltat studii epidemiologice în legătură cu aceste subiecte. „Urmare a eforturilor de conștientizare a acestor diagnostice în rândul medicilor din multe specialități, un număr din ce în ce mai mare de pacienți ajung la dermatolog, sunt corect diagnosticați și primesc terapiile corespunzătoare. În urmă cu zece ani, dermatologii făceau cunoștință cu terapia biologică pentru psoriazis. Actualmente, există o plajă foarte largă de terapii biologice pentru formele moderat severe care nu răspund la terapia convențională. Inclusiv în acest an, pe listă au intrat noi terapii, ceea ce permite înrolarea în acest program a unor categorii inițial excluse cum ar fi femeile însărcinate, copiii, pacienții cu infecții virale de tipul hepatitei B sau C, cu antecedente de tuberculoză ori cancer. Este vorba despre terapii pentru formele severe și invalidante de boală. Protocolul privind administrarea acestor terapii într-o manieră gratuită pacienților este în curs de elaborare”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu, președintele Asociației Medicilor Dermatologi din Moldova și șeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Căi Ferate Iași.
Depresia și artrita psoriazică, principalele complicații
Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, are comorbidități multiple și implicații severe la nivel psihosocial, profesional și economic. „Concret, pacientul poate să aibă, de exemplu, diabet zaharat, sindrom metabolic, afecțiuni cardiovasculare, depresie, iar speranța de viață scade. De asemenea, 3 din 10 pacienți pot dezvolta în timp artropatie psoriazică. Peste 2% din populația țării are psoriazis. Boala poate să fie controlată dacă este bine gestionată”, a explicat acad. prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie.
Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, având două vârfuri de incidență 25-35 de ani și 60-70 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii. „Psoriazisul a apărut la vârsta de 21 de ani, cel mai probabil pe fondul stresului. Este o boal[ pe care poți să o menții sub control dacă aplici tratamentul prescris de medicul dermatolog. În cazul meu, situația nu este atât de gravă, însă sunt anumite perioade din an când simptomele devin greu de suportat. Am leziuni pe scalp și pe picioare și reușesc să le tratez cu un unguent. Din păcate, e singura metodă prin care pot menține boala sun control, mai ales în perioada iernii sau a primăverii când senzația de mâncărime, usturime ți durere se accentuează maxim. E groaznic. Această boală creează un disconfort continuu, iar dacă nu urmezi tratamentul corect riști ca leziunile să se extindă”, ne-a spus Ionela Popesccu, o tânără de 31 de ani bolnavă de psoriazis și care speră la o viață mai bună.
Registrul Unic de Psoriazis
Societatea Română de Dermatologie a pus la punct un registru unic, în care au fost înregistrați 10.517 de pacienți cu psoriazis, dintre care 5.687 sunt bărbaţi si 4.470 sunt femei. Pandemia de COVID 19 a creat probleme, după cum era de așteptat, însă SRD a continuat să se implice activ astfel încât pacienții să poate beneficia de tratament și asistență medicală adecvată. „SRD, împreună cu comisia din Ministerul Sănătății, au recomandat, în principiu, vaccinarea pacienților cu psoriazis și a fost elaborat un algoritm care stabilește conduita terapeutică în perioada vaccinării. De real ajutor, atât pentru medici cât și pentru pacienți, a continuat să fie telemedicina”, a declarat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.
Costurile tratamentelor de ultimă generaţie pentru o persoană care suferă de psoriazis ating 1.000 de euro pe lună şi vor fi acoperite de CNAS, fără limitări în ceea ce priveşte numărul de pacienţi care pot aplica.
Tratamentele biologice se administrează fie prin injecţie subcutanată, fie prin perfuzie intravenoasă. Acestea sunt prescrise în Europa și la nivel global datorită eficienței ridicate și a riscurilor reduse de apariție a reacțiilor adverse (profil superior de siguranță). Pacienţii care au cel mai mult nevoie de biologice sunt cei care suferă de psoriazis în plăci moderat sau sever, care nu au răspuns bine la tratamente topice sau sistemice tradiționale. De fapt, biologicele sunt esențiale în cazul pacienților care au cele mai severe forme ale bolii.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau