Tuberculoza face ravagii printre ieșeni!
Dimensiune font:
* la ultima raportare AJPIS, din toamna acestui an, la nivelul județului Iași au fost înregistrați 209 beneficiari ai indemnizației de hrană acordate pacienților cu tuberculoză tratați în ambulatoriu, în creștere cu aproape 25% față de raportarea anterioară * în acest moment, în evidențele medicilor ieșeni se află aproximativ 250 de persoane cu tuberculoză, peste 60 % dintre acestea provenind din mediul rural
Deși situația infectărilor cu virusul SARS Cov-2 pare că s-a mai liniștit, printre bolnavi persistă teama de a se prezenta la spital. În aceste condiții, tuberculoza, o boală care poate ucide fără milă, este diagnosticată târziu și acest lucru atrage consecințe negative pentru pacienți.
Medicii ieșeni atrag atenția că, în continuare, tuberculoza este o afecțiune depistată târziu din cauza faptului că tot mai mulți bolnavi evită prezentarea la spital. Cu toate că „nebunia” cu COVID-19 a mai trecut, teama persistă încă printre pacienți și acest fapt îi face să ajungă la medic când deja starea lor este gravă. „Oamenii încă se tem de COVID, iar o problemă care persistă este prezentarea târzie la spital în cazul tuberculozei, care înseamnă depistare târzie a bolii și care atrage leziuni extinse și greu de tratat, mult timp. În plus, acești pacienți nedepistați și tratați 1 an dau naștere încă unui caz de tuberculoză contagios”, a declarat dr. Adriana Sorete Arbore, medic șef în cadrul Dispensarului TBC al Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.
Medicul a mai spus că în ultima perioadă a tratat foarte multe cazuri de pacienți cu tuberculoză, cu leziuni grave, ajunși la spital în ultimele momente.
Din fericire însă, pe partea de tratament lucrurile stau mai bine deoarece cei care fac tratamentul complet și corect iau acum o indemnizație lunară de hrană, iar acest lucru îi motivează. „Între cele două mari probleme ale tuberculozei: depistare cu diagnostic și tratament corect, complet, depistarea este acum principala dificultate. Pe partea de tratament este mai bine deoarece s-a dat legea alocației de hrană pentru pacienții cu tuberculoză, Legea 302/2018, și îi ajută pe cei care fac corect supervizat tratamentul. Este vorba de aproximativ 400 de lei, dar pacienții sunt interesați”, a mai punctat dr. Adriana Sorete Arbore.
Conform Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, la ultima raportate publică pe site-ul instituției, din luna septembrie, la nivelul județului Iași au fost 209 beneficiari ai acestei indemnizații de hrană acordate celor cu tuberculoză tratați în ambulatoriu. Raportările au arătat mai puțini beneficiari în august, când au fost doar 80, ceea ce înseamnă că perioada concediilor e posibil să-și fi spus cuvântul. Suma medie plătită a fost 490 de lei.
În acest moment, în evidențele medicilor ieșeni sunt aproximativ 250 de persoane cu tuberculoză, peste 60 % dintre acestea fiind din mediul rural.
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană și de cele mai multe ori debutează ca o simplă răceală, dar netratată, duce la complicaţii şi chiar la deces. Tratamentul acesteia durează minimum 6 luni. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau