Turneul SoNoRo Conac ajunge în Casa Balș
Dimensiune font:
Turneul SoNoRo Conac ajunge în Casa Balș din Iași pentru un concert care va avea loc luni, 20 mai 2024, de la ora 19:00. Concertul va fi susținut de muzicienii Răzvan Popovici (violă), Ioan-Dragoș Dimitriu (pian) și Cristiana Mihart (pian). În program, lucrări de Louis Vierne, Rebecca Clarke, Johannes Brahms, Maurice Ravel, Gabriel Fauré, Frédéric Chopin și Stan Golestan. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Ediția din acest an a turneului este intitulată „L’heure bleue”, titlul fiind inspirat de acel interval cu lumina albastră de la finalul zilei, în care predomină liniștea – un atribut esențial în spațiile de concerte.
Proiectul SoNoRo Conac a ajuns la ediția a XII-a și a reușit să pună pe harta culturală a României peste 120 de clădiri a căror istorie transcende timpul. Multe dintre aceste spații au fost consolidate în urma concertelor de muzică de cameră SoNoRo Conac – un gest prin care organizatorii și-au dorit să atragă atenția autorităților și localnicilor. Aceste clădiri au devenit ulterior spații pentru evenimente culturale și au fost redate comunităților și turiștilor.
SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.
„Suntem încântați că turneul SoNoRo Conac ajunge pentru prima dată în Casa Balș din Iași și că putem să onorăm prin muzică existența unei clădiri foarte vechi. Este cunoscut faptul că pianistul și compozitorul Franz Liszt a susținut aici un concert în anul 1847 și este emoționant să pășim pe urmele lui muzicale. De asemenea, sunt bucuros că în acest spațiu funcționează Filarmonica Moldova şi Universitatea de Arte „George Enescu”, deoarece mi-am dorit mereu, în toate proiectele SoNoRo, să favorizez întâlnirea dintre arte, deci vom ajunge într-un loc în care coexistă muzica și artele vizuale.
Vă așteptăm, așadar, la acest concert și vă invităm să ne urmați și în ultima parte a turneului SoNoRo Conac din luna iunie!”, declară Răzvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac.
Casa Balș din Iași
Clădirea care a aparţinut vistiernicului Alecu Balş a fost ridicată în jurul anului 1815, în stil neoclasic caracteristic sfârşitului secolului al XVIII-lea şi începutului secolului al XIX-lea. Ulterior, edificiul a găzduit Institutul francez Sacré Coeur al călugăriţelor din Ordinul Notre Dame de Sion, deja existent în Iaşi la începutul secolului al XIX-lea. Între anii 1900-1910, a fost construită o completare, în prelungirea vechii Case Balş, din strada Cuza Vodă, nr. 29.
În salonul situat la primul etaj al Casei Balş s-a jucat, în 1817, prima piesă de teatru în limba română.
După o lungă perioadă de timp în care clădirea a avut diverse funcțiuni, au urmat proiecte de consolidare şi refuncţionalizare realizate parţial, cu întreruperi semnificative. În prezent, în urma finalizării ultimei etape de reabilitare, în Casa Alecu Balş funcţionează Universitatea de Arte „George Enescu” şi Filarmonica Moldova.
Faţada principală, orientată spre parcul dintre Teatrul Naţional şi Catedrala Mitropolitană, beneficiază de o piaţetă de circulaţie, deocamdată, în care este amplasată statuia lui Miron Costin. Accesul principal, în parterul înalt, se face prin intermediul porticului care asigură şi fluenţa circulaţiei pietonale în lungul străzii Cuza Vodă.
La parter sunt spaţiile de primire şi distribuţie către cele administrative ale Filarmonicii Moldova, spre sala mare a Filarmonicii din clădirea alăturată şi scara principală către nivelul următor, unde se află Rectoratul Universităţii de Arte „George Enescu”.
La primul etaj se află Sala „Eduard Caudella”, destinată inițial studiului și repetițiilor orchestrei universității, cu o capacitate de 144 de locuri. În prezent, aceasta este utilizată şi pentru concerte şi spectacole de teatru. Al doilea etaj şi „mansarda” amenajată în podul înalt cuprind săli de studiu, precum şi un spaţiu larg pentru orchestră. Holurile mari de la primele două etaje sunt utilizate pentru expoziţiile studenţilor de la Facultatea de Arte Plastice.
Accesul la concerte este liber, în baza invitației sau a rezevării locului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau