UAIC - 162 ani de la înfiinţarea primei universităţi moderne din România
Dimensiune font:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” serbează 162 de ani de la înfiinţare. Este prima instituţie de învăţământ superior înfiinţat în România. Pe parcursul celor peste 160 de ani de activitate, Universitatea Cuza a dovedit că este şi una dintre cele mai bune universităţi din ţară.
„Serbăm 162 de ani de la întemeierea primei universităţi moderne din România. Spunem La Mulţi Ani! Întregii comunităţi academice continuatoare a unei prestigioase moşteniri primită de la înaintaşi, cărora le aducem omagiul, recunoştinţa şi mulţumirile noastre. Având sediul în Palatul Universitar din Copou, Universitatea din Iaşi şi-a dobândit prestigiul naţional şi internaţional prin dăruirea, pasiunea, vocaţia academică şi de cercetare ştiinţifică a tuturor celor care într-un fel sau altul au slujit-o. Misiunea academică a universităţii noastre poate să fie realizată doar prin asigurarea şi menţinerea necesarelor echilibre dintre diferitele ei componente de activitate”, a spus rectorul Universităţii „Al.I.Cuza” Iaşi, prof.univ.dr Tudorel Toader.
Referitor la activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică, la calitatea vieţii studenţilor, la strategii, relaţionale şi alte dimensiuni ale vieţii academice, rectorul Tudorel Toader a spus că acestea sunt „ferestre deschise pentru conectarea şi participarea la circuitul european şi internaţional al valorilor ştiinţifice şi academice”. În 64 de ani, colaborări cu 650 de universităţi din lume
Prima colaborare a universităţii Cuza datează din 1958, acesta fiind încheiat cu Universitatea din Jena. De atunci au fost încheiate colaborări cu alte 650 de universități din toată lumea. „Desigur, până atunci au fost colaborările personale. Mulţi dintre profesorii noştri cercetători s-au fomat în mediul academic şi de cercetare din Europa, de pe alte continente şi au adus acele valori pe care le-au asimilat instituţional. Instituţional, vorbim de anul 1958 când s-a înregistrat o primă astfel de colaborare. În 1961 au fost încheiate alte două parteneriate cu universitățile din Debrețin și Lublin, în 1971 a fost încheiat parteneriatul cu Universitatea din Freichburd. Astăzi, Universitatea colaborează că cu peste 650 de universități, institute de cercetare academică din universități de pe toate continentele”, a spus rectorul Universității Cuza.
La începutul anilor 2000, Universitatea Cuza avea de 40 de acorduri de cooperare, majoritatea lor fiind cu universități europene. „Universitatea ieșeană avea încheiate în anul 2000 un număr de 40 de astfel de acorduri. Iată, aşadar, că în 2014 numărul acordurilor a crescut la 102 iar în prezent numărul acordurilor de cooperare este de 161. În perioada 2016-2020 au fost reînnoite opt acorduri, au fost semnate 56 de acorduri noi cu universităţi din 29 de ţări”, a spus rectorul Todorel Toader.
Programele edicaţionale, un rol important la UAIC
Un rol deosebit l-au avut şi îl au programul educaţional Erasmus. În anul universitar 1998-1999 erau încheiate 73 de acorduri instituţionale la care au participat la schimbul de experienţă 73 de studenţi de la Universitatea Cuza. În schimb, a fost vizitată de 7 studenţi străini. În prezent, Universitatea Cuza are încheiate peste 500 de acorduri din peste 50 de state din Uniunea Europeană şi non-UE. De asemenea, sunt peste 600 de studenţi care anual pleacă în mobilitate Erasmus pentru studiu şi practica de specialitate, iar 250 de cadre didactice şi personal administrativ
beneficiază de mobilităţi de predare şi de formare. Sunt 250 de studenţi internaţionali care vin anual la Universitatea Cuza prin programele Erasmus. Sunt şi o sută de cadre din personal administrativ şi cadre didactice din universităţi partenere care vin anual la Iaşi pentru a se forma la Universitatea Cuza.
Mesajul rectorului UMF. Rectorul TUIASI, tot supărat
La sărbătoarea UAIC, instituţie repre în învăţământul superior românesc, a fost prezent şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”. „Originile noastre sunt comune şi profunde. Permanent a existat în existenţa de mai mult de un secol şi jumătate un fructuos dialog şi s-au dezvoltat punţi vizibile şi invizibile între studenţi şi profesori, cât şi în instituţiile în care s-au dezvoltat ulterior. Profesori ai Universităţii au fost educatorii primilor profesori medicinişti, iar profesori ai Universităţii de Medicină au fost,ulterior, lideri ai Universităţii”, a spus rectorul UMF “Gr.T.Popa” Iaşi, prof.univ.dr Viorel Scripcariu.
Rectorul Universităţii de Medicină a vorbit despre buna colaborare dintre instituţiile de învăţământ superior. De remarcat este faptul că rectorul Universităţii Tehnice “Gh. Asachi” a lipsit şi anul acesta de la evenimentele de celebrare a înfiinţării primei universităţi moderne din România. „Instituţiile universitare sunt puternice atunci când există coeziune şi deschidere intra şi interacademică. Iaşiul a furnizat oameni de stat şi oameni de spirit tocmai pentru că a existat o universitate înlăuntrul căreia s-au format caractere. Iaşiul a fost stâlp de susţinere al României în Marele Război Mondial şi a fost un pilon solid prin profesorii săi. Universitatea trebuie să rămână unită, trebuie să ofere membrilor săi atmosfera propice dezvoltării, să lucreze continuu la întărirea spiritului comunitar şi la constituirea sau refacerea punţilor care odinioară au existat”, a spus rectorul UMF „Gr.T.Popa”.
Universitatea Cuza, care are deja o tradiţie în recunoaşterea valenţelor cadrelor didactice care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei, a acordat mai multe titluri de Profesor Emeritus.
De asemenea, deoarece activitatea de cercetarea ştiinţifică reprezintă unul dintre pilonii de bază pentru Universitatea Cuza, în cadrul evenimentului de ieri au fost premiate şi cele mai bune lucrări de cercetare. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau