UAIC, casă pentru românii de pretutindeni
Dimensiune font:
* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a încheiat un acord de colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni * UAIC şi filiala din Iaşi a Academiei Române, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, va prelua biblioteca de la Freiburg, „în care diaspora a publicat, a creat, a cercetat, s-a refugiat din punct de vedere ideologic” * biblioteca deține manuscrise, cărți, lucrări de specialitate de la mari personalități ale culturii române
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a încheiat, ieri, un acord de colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
Rectorul UAIC, prof.univ.dr Tudorel Toader, a spus, într-o conferinţă de presă, că acordul prevede consolidarea relațiilor de cooperare academică și culturală dintre Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pentru a sprijiniri studenților români de pretutindeni care studiază la UAIC și a integrării acestora în comunitatea academică locală. „Acest moment important dorim să fie un început pentru realizarea unui parteneriat strategic în folosul științei, culturii educației, în folosul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, al Academiei Române - Filiala Iași și, în egală măsură, a românilor de pretutindeni. Prin acest protocol punem bazele unei colaborări mai ample între Universitate și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, între misiunea academică, științifică, culturală pe care o avem și românii de pretutindeni, în principal tinerii care sunt sau doresc să devină studenții UAIC, dar și mediul academic, științific, cultural din toate țările de pe toate continentele”, a spus Tudorel Toader, rectorul UAIC.
De asemenea, prof. univ. dr. Tudorel Toader a precizat faptul că Universitatea Cuza şi filiala din Iaşi a Academiei Române, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, va prelua biblioteca de la Freiburg, în care diaspora a publicat, a creat, a cercetat, s-a refugiat din punct de vedere ideologic. „Este o zi istorică pentru Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, întrucât astăzi încheiem cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași primul parteneriat cu o instituție de învățământ superior din România. Sunt convins că acest parteneriat este și va fi în folosul românilor de pretutindeni. Vă asigurăm de tot sprijinul și încrederea pe care le acordăm educației pe care românii din afara granițelor o pot primi de la universitatea dumneavoastră”, a declarat Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat în cadrul Departamentului Români de Pretutindeni.
Această bibliotecă deține manuscrise, cărți, lucrări de specialitate de la mari personalități ale culturii române. „Acest parteneriat include și o grijă specială pentru administrarea activității institutului și bibliotecii de la Freiburg, o unitate culturală care s-a întemeiat după cel de-al doilea război mondial de către diaspora românească, opozantă a regimului, care este un for cultural de foarte bună calitate. Această instituție este depozitară a unui tezaur de o importanță deosebită pentru cultura noastră întrucât acolo se află cea mai mare bibliotecă românească din străinătate, care reunește toate publicațiile periodice și lucrările apărute în diverse locuri ale lumii editate de către români. Tot acolo se află un tezaur documentar lăsat de diplomați români de seamă care nu s-au mai întors în țară după restaurarea comunismului, pagini de istorie nevalorificate, cu implicații deosebite care vor dezvălui lucruri de cea mai mare relevanță pentru destinul istoric al României de după război”, a declarat academicianul Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române.
Au mai luat cuvântul Petru-Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi, Maricel Popa, senator, Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi și Constantin Lupu, consilier la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau