Un deputat a pus gând rău pisicilor
Dimensiune font:
Un deputat vrea să scape de pisicile de pe străzi într-un mod care a stârnit furia iubitorilor de feline, de animale, în general. Printr-un proiect de lege ar urma ca pisicile maidaneze să fie adunate de pe străzi și, după caz, eutanasiate. În fața revoltei, politicianul Daniel Toda și-a retras propunerea, dar o dorește a fi discutată în dezbatere publică.
Iubitorii de animale spun că este complet greșit ca problema pisicilor maidaneze să fie comparată cu cea a câinilor.
Raluca Andrei este avocată în Iași și o mare iubitoare de pisici. Ideea prinderii și eutanasierii pisicilor i-a lăsat un gust amar. „Sunt și mare iubitoare de pisici, este o pasiune a mea. În present, am 70 de pisici de care am grijă din resurse personale. Mă ajută și colegii să le îngrijesc. Sunt pisicuțe de pe stradă preluate, cazurile disperate pe care nu le dorea nimeni. Cu probleme de sănătate. Am preluat și pisici de la proprietari care au decedat sau nu și le-au mai dorit. Am văzut cu uimire acel proiect de lege al domului Daniel Toda. El a motivat că e în completarea altei ordonanțe, ca să se gestioneze pisicile de pe stradă. Dar acestea nu pot fi asemănate cu situația cățeilor. Un cățel înțeleg ca poate să muște sau să atace, dar pisica nu face așa ceva, acestea se feresc și se ascund, nu atacă. Clar nu vor ajunge ca în Istanbul, să le amanjăm căsuțe peste tot, dar ar trebui măcar sterilizate și gestionate, altfel ne vor năpădi rozătoarele, o să fim invadați. Când am văzut ideea cu eutanasia am fost îngrozită, apoi revoltată. M-am liniștiți când a retras proiectul... Nu e o inițiativă viabilă”, spune Raluca Andrei.
Potrivit proiectului, fiecare primărie ar trebui să dea bani și să găsească în termen de 60 de zile soluții de cazare și îngrijire a pisicilor maidaneze. Ulterior, dacă într-un termen de 30 de zile nu sunt adoptate, o persoană desemnate poate decide eutanasierea lor, după caz.
Primarii se declară șocați de idee. „Am văzut și eu ce a vrut acel deputat, a crezut că a rezolvat în rest toate problemele României. Rămăsese problema pisicilor, să le omorâm. Eu cred că e o greșeală. România are multe alte probleme de rezolvat, până la pisici. Până atunci, ne concentrăm pe ce contează. Eu nu cred că acum trebuie să ne preocupe asta. Dacă devine lege, găsim soluții. Înțeleg, câinii au provocat și pierderi de vieți omenești, dar nu am auzit de oameni uciși de pisicile fără stăpân. Mă surprinde că discutăm așa ceva...”, spune Mihai Chirica, primarul Iașului.
Printr-o postare pe care între timp a și șters-o de pe rețelele de socializare, deputatul Daniel Toda explică ce a dorit prin respectivul proiect. „Am trei pisici şi un câine. Pisicile sunt toate de rasă comună şi nu le-am cumpărat, le-am adoptat. Mi-e greu să văd pisici murdare, slabe sau bolnave alergând printre maşini, sperând să găsească o bucăţică de mâncare. Dar, astăzi (miercuri - n.r.), am primit mesaje în care am fost numit ucigaş de pisici, psihopat, ameninţat în fel şi chip. De ce? Pentru că am iniţiat un proiect legislativ pentru a reglementa situaţia pisicilor fără stăpân. Fiindcă este reglementată doar situaţia câinilor fără stăpân, unităţile administrativ-teritoriale nu pot aloca fondurile necesare adăpostirii, tratamentului şi sterilizării lor. Mai mult, nu există nici obligaţia microcipării lor, ceea ce permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari fiindcă nimeni nu îi poate sancţiona”, a precizat deputatul Daniel Toda pe Facebook.
Chiar și în ciuda revoltei create, acesta nu renunță la idee și vrea ca proiectul să ajungă în dezbatere publică.
Potrivit statisticilor România este țara europeană cu cei mai mulți iubitori de pisici, în aproape jumătate dintre gospodăriile de la noi din țară există cel puțin o pisică, cu un total de 4,3 milioane de pisici cu stăpân. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau