Un singur ieșean mai crește bivolițe pentru lapte
Dimensiune font:
La Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Iași au fost depuse, în perioada 1 martie - 16 mai, 17.425 de cereri din partea fermierilor, aceștia solicitând subvenții pentru suprafața agricolă exploatată.
Anul acesta, la Iași au fost depuse cereri de finanțare pentru o suprafață de 283.674,71 de hectare, în cadrul campaniei derulate de APIA. În campania desfășurată anul trecut, în județ s-au primit 19.062 de cereri, pentru o suprafață de 281.775,91 de hectare. La nivel național au fost depuse 778.552 cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.902.113 hectare.
Pentru segmentul zootehnie, în campania de anul acesta au fost depuse 4.642 de cereri. Plățile se fac diferențiat pe categoria de animale crescute și numărul lor. Astfel, pentru Ajutorul Național Tranzitoriu în Sectorul Lapte, schema decuplată de producție, specia bovine, la nivelul județului Iași au fost depuse 533 de cereri pentru o cantitate de 32.629,693 tone de lapte, iar pentru sectorul carne - bovine au fost depuse 2.489 de cereri pentru 24.908 capete de animale. Fermierii ieșeni au mai depus cereri pentru a primi finanțare la capitolul Ajutor Național Tranzitoriu pentru speciile ovine/caprine, schema cuplată de producție. Aici au fost prelucrate până în prezent 1.178 de cereri pentru 192.315 capete de ovine și 23.074 capete caprine. „Un alt program finanțat prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru care fermierii ieșeni au aplicat este Sprijinul Cuplat pentru creșterea ovinelor, unde au fost depuse 293 de cereri pentru 71.843 capete de animale, pentru creșterea caprinelor 26 de cereri și 2.871 capete de animale. Zeci de cereri au fost depuse și pentru Sprijinul cuplat pentru creșterea taurinelor din rase de carne și metișii acestora - 44 de cereri pentru 1.248 capete de animale”, a declarat Sergiu Jităreanu, directorul executiv APIA Iași.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Iași a mai primit 78 de cereri pentru Sprijinul Cuplat pentru vacile de lapte și o singură cerere pentru Sprijinul pentru creșterea bivolițelor de lapte. Pentru campania 2022, plata avansurilor va demara la 16 octombrie, iar începând cu 1 decembrie se vor efectua plăţile finale. Sumele aferente fiecărei scheme de sprijin se stabilesc prin Hotărâre de Guvern, după data de 1 octombrie luându-se în calcul plafoanele alocate, suprafaţa eligibilă pentru respectiva formă de sprijin la nivel naţional şi cursul de schimb al euro, stabilit de Banca Centrala Europeană la data de 30 septembrie. Autoritățile mai spun că fermierii sunt tot mai conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau