Unitățile antigrindină nu fac față furiei naturii
Dimensiune font:
* zilele trecute, în timpul celei mai puternice furtuni din ultimii ani, s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie şi foarte mare în mai multe zone, printre care și cea de nord-est * UCGG Moldova 1 Iași a lansat 144 rachete rachete antigrindină pentru combaterea a zeci de obiecte convective deosebit de periculoase * o rachetă antigrindină costă peste 1.500 de euro!
Zece acţiuni de intervenţii active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină s-au realizat, în intervalul 7-13 iunie, în cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, au transmis reprezentanţii Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP).
În acest scop, din punctele de lansare ale Unităţilor de Combatere a Căderilor de Grindină: Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia şi Mureş au fost lansate în total 633 de rachete antigrindină pentru combaterea a 68 de celule convective cu grindină în formare. Numai în seara zilei de 13 iunie au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase.
Cu toate acestea, conform datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, căderile de grindină au afectat 107 localităţi din 20 de judeţe, printre care și Iași.
În zonele protejate de infrastructura SNACP, în această perioadă s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie şi foarte mare în special în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării. Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat în general în zonele din afara ariei de protecţie a SNACP. În urma activităţilor de intervenţii active în atmosferă efectuate în zona protejată, precipitaţiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă.
„S-au înregistrat căderi de grindină şi în zona protejată, din cauza interdicţiilor de lansare a rachetelor antigrindină şi a limitărilor tehnologice specifice combaterii obiectelor convective de categoria 4, procese de energie mare supercelulare”, susţin reprezentanţii SNACP.
În total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 1.477 de rachete antigrindină şi au fost combătute 234 de celule convective cu grindină în formare. „Formaţiunile noroase sunt monitorizate şi analizate 24 din 24 de ore/7 zile pe săptămână din Punctele de Comandă ale Unităţilor de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) din cadrul Sistemului şi de către Administraţia Naţională de Meteorologie. Deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informaţiilor radar, a prognozelor şi a avertizărilor emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie şi se acţionează local, doar asupra formaţiunilor noroase cu grindină în formare, conform procedurilor operative. Urmare a desfăşurării activităţilor de intervenţii active în atmosferă, se analizează intervenţiile active şi evoluţia formaţiunilor noroase asupra cărora s-a intervenit, precum şi cantităţile de precipitaţii căzute în zona protejată şi în zona adiacentă”, susțin reprezentanții Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau