Universitatea de Arte, pepinieră de artiști pentru Opera Națională Română Iași. Protocol de colaborare semnat astăzi
Dimensiune font:
Relația dintre două cele instituții a fost consolidată ieri, printr-un protocol de colaborare * parteneriatul, foarte important pentru cele două instituții emblematice ale Iașului, urmărește derularea de proiecte culturale, dar și accesarea de fonduri europene
Sala „Eduard Caudella” a Filarmonicii de Stat „Moldova” a găzduit astăzi unul dintre cele mai importante momente ale vieții culturale și academice. Este vorba despre semnarea protocolului de colaborare dintre Opera Națională Română și Universitatea de Arte „George Enescu”, moment ai cărui protagoniști au fost managerul interimar al instituției de spectacole, prof. univ. dr. Daniel Șandru, respectiv rectorul Aurelian Bălăiță.
„A fost reluată o colaborare între două instituții culturale reprezentative ale Iașului, colaborare care fusese întreruptă în ultimii ani. Cu noua conducere am găsit un dialog foarte bun, foarte deschis, managerul fiind un om de cultură, care se uită cu mare atenție la activitățile noastre și vom putea găsi în următorii ani proiecte comune fie producții artistice, fie proiecte de dezvoltare instituțională”, a spus prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță. La rândul său, managerul interimar al Operei, Daniel Șandru, a declarat că, prin intermediul acestei colaborări se dorește realizarea în comun a unor proiecte culturale, dar și accesarea de fonduri europene. „Redeschidem acest parteneriat absolut important pentru Opera Națională Română din Iași. Cu atât mai mult cu cât, iată, ne aflăm la sediul Universității de Arte George Enescu, o instituție care trebuie să reprezinte și din punctul nostru de vedere un reper pentru formarea viitorilor artiști, inclusiv pentru cei care vor urca pe scena Operei Naționale Române din Iași”, a adăugat Daniel Șandru.
De altfel, ONRI va avea parteneriat și cu Filarmonica „Moldova”, și cu Colegiul „Octav Băncilă”. „Ne bucurăm că am stabilit o serie de parteneriate cu aceste instituții de cultură și de învățământ artistic. Am invitat Filarmonica, artiștii lirici și orchestra să susțină, în cadrul programului alocat Operei, spectacole pe scena mare a Teatrului Național (unde funcționează și Opera -- n.r.). Vom acorda o atenție specială clasei de la balet de la colegiul ieșean, despre care dorim să devină o pepieră pentru viitorul Corp de Balet al Operei”, a spus Daniel Șandru, adăugând că acordul va avea o valabilitate de cel puțin doi ani.
Un alt proiect derulat împreună cu UNAGE va fi „Studioul tânărului interpret”, care va fi coordonat de conf. univ. dr. Cristina Simionescu (cadru universitar la UNAGE și soprană a Operei). Rectorul universității, Aurelian Bălăiță, a adăugat că, anual, la universitate sunt aproximativ 400 de absolvenți, iar prin intermediul proiectelor comune dintre cele două instituții există posibilitatea angajării acestor absolvenți. Colaborarea vizează activități de creație și cercetare în domeniul pedagogiei artistice, inițierea de proiecte culturale comune, atragerea de fonduri pentru promovare și dezvoltare instituțională. Toate activitățile se vor desfășura după un program stabilit de comun acord de cele două instituții, forma de realizare a parteneriatului urmând să fie stipulată în anexe specifice, cu detalii despre fiecare proiect în parte. La final, prof.univ. dr. Aurelian Bălăiță i-a oferit managerului ONRI un tablou, o grafică intitlată „Romeo și Julieta”, semnată de o studentă de la UNAGE.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau