Universitățile solicită bani pentru majorările salariale
Dimensiune font:
* în timpul întâlnirii de la Iaşi, universităţile membre ale Consorţiului Universitaria au căzut de acord asupra necesităţii alocării de la bugetul de stat, la prima rectificare din anul 2024, pentru toate universităţile din România, a sumelor necesare pentru acoperirea completă a majorărilor salariale prin calculul sumelor alocate sub forma unei compensaţii
În perioada 18-21 aprilie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a avut loc reuniunea Consorţiului Universitaria, în cadrul căreia au fost dezbătute cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învăţământului superior românesc.
Alături de rectori, prorectori, preşedinţi ai Senatelor universitare, directori generali administrativi, directori ai grădinilor botanice, secretari şefi, studenţi şi reprezentanţi ai sindicatelor din universităţile membre ale Consorţiului a participat şi prof. univ. dr. ing. Ion Ciucă, director al Direcţiei Finanţare Învăţământ Superior din cadrul Ministerului Educaţiei.
Au fost organizate grupuri de lucru pe teme de dezbatere precum: managementul resurselor umane şi evaluarea activităţii, programe de cercetare ştiinţifică şi transfer de cunoştinţe, relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare, studii doctorale, digitalizare, filiale şi extensii, programe de licenţă, masterat şi activităţi de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, managementul calităţii, strategie şi dezvoltare instituţională, grădini botanice şi staţiuni de practică studenţească etc.
În timpul întâlnirii de la Iaşi, universităţile membre ale Consorţiului Universitaria au căzut de acord asupra necesităţii alocării de la bugetul de stat, la prima rectificare din anul 2024, pentru toate universităţile din România, a sumelor necesare pentru acoperirea completă a majorărilor salariale prin calculul sumelor alocate sub forma unei compensaţii.
Totodată, Consorţiul Universitaria propune condiţionarea creşterilor salariale decise prin lege de alocarea pentru toată perioada de impact a unor sume de la bugetul de stat corespunzătoare sumei totale a acelor creşteri salariale, precum şi o reformă a modului de finanţare a universităţilor.
La Iaşi s-a discutat despre clarificarea aspectelor privitoare la procedura de consultare a Ministerului Educaţiei de către instituţiile de învăţământ superior în privinţa planurilor strategice multianuale de dezvoltare instituţională. „Consorţiul Universitaria îşi exprimă nemulţumirea faţă de modificările aduse pachetelor de informaţii şi calendarului de depunere a proiectelor pentru centrele de excelenţă. Excluderea universităţilor din sfera de aplicare a legislaţiei cu privire la unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice în ceea ce priveşte suspendarea ocupării prin concurs sau prin examen de promovare a posturilor didactice şi de cercetare, a celor didactice auxiliare şi nedidactice”, transmit cei de la Consorţiul Universitaria.
Universităţile Consorţiului mai solicită Ministerului Educaţiei alocarea numărului de locuri în concordanţă cu calendarul întocmirii şi aprobării condiţiilor de admitere, cel târziu până la finalul lunii decembrie. „Necesitatea emiterii cât mai urgente a Ordinului Ministrului Educaţiei privind aprobarea Metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni. Actualizarea subvenţiei de cazare şi crearea unei linii dedicate pentru investiţii în infrastructura de cazare. Alocarea de către Ministerul Educaţiei a unor fonduri care să acopere cheltuielile de funcţionare administrativă a grădinilor botanice universitare şi a staţiunilor de cercetare şi practică studenţească”, cere Consorţiul Universitaria.
Totodată se solicită şi introducerea la nivelul tuturor universităţilor din Consorţiu a unor beneficii concrete (credite transferabile) pentru studenţii care fac voluntariat, continuarea dezbaterilor publice cu privire la standardele naţionale privind criteriile minimale pentru acordarea atestatului de abilitare şi a celorlalte titluri didactice. Se mai solicită reglementarea cu celeritate a situaţiei studenţilor doctoranzi înmatriculaţi înaintea promulgării Legii 199/2023.
Studenţii reprezentanţi care au participat la eveniment solicită limitarea notărilor extreme, hiperexigente sau hiperindulgente. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau