Unul din găinarii de legendă din Târgu Frumos a scăpat de procesul pentru evadare
Dimensiune font:
* era minor şi fusese plasat în arest la domiciliu în cadrul Centrului de Servicii Sociale Târgu Frumos - Serviciul Rezidenţial Specializat „Pistruiatul” * a părăsit locaţia fără aprobarea autorităţilor, le-a spus judecătorilor că-l apucase dorul de părinţi, dar s-a oprit să bea bere la terasă
Mihai Sebastian Curelaru (19 ani) a fost, cândva, liderul celei mai temute bande de hoţi din judeţul Iaşi, ce a acţionat, cu precădere, în Târgu Frumos. În formula clasică, gruparea îi mai includea pe Giovani Ioan-Udilă (20 ani), Ştefănel Hărătău (25 de ani) şi Cătălin Costel Babite (21 ani). În funcţie de necesităţi ori de indisponibilitatea de moment al vreunuia dintre ei, Curelaru mai apela la diverşi colaboratori externi, chiar şi fete.
Hoţii acţionau, de regulă, pe timp de noapte, pătrundeau prin efracţie şi furau tot ce le pica în mână. De la bătrânul Alexandru B., actualmente decedat, au plecat cu cinci găini şi o uşă.
Mai apoi, au făcut un decupaj într-un perete din rigips de la sediul unei societăţi comerciale din oraş şi au sustras de acolo şase camere de supraveghere ce erau montate pe pereţii interiori. Le-au luat cu tot cu cabluri şi, ca supliment, şi-au însuşit un pendular. Prejudiciul a fost estimat la 2.000 euro.
Printre trofeele adjudecate, se mai numără două bidoane a câte cinci litri, pline cu vin, patru lansete de pescuit, două drujbe electrice, două covoare persane, precum şi doi iepuri de rasă.
Banda s-a dezintegrat în 2021, odată cu plasarea lui Udilă în Centrul de Detenţie pentru Minori de la Tichileşti.
Imediat după asta, au început să curgă dosarele penale, toate pentru furt calificat. Atât de multe, încât Curelaru le-a pierdut şirul. Nici ceilalţi nu-s mai prejos, majori fiind, Hărătău şu Babite au ajuns în arestul preventiv. Liderul, încă minor, a fost plasat în arest la domiciliu, în cadrul Centrului de Servicii Sociale Târgu Frumos - Serviciul Rezidenţial Specializat „Pistruiatul”.
Nu avea voie să iasă din casă fără permisiunea autorităţilor. Nici măcar pentru a-şi cumpăra o pâine de la magazinul din colţ.
Strategia câştigătoare, nu s-a prezentat la primele termene de judecată, procesul s-a lungit până ce s-a împlinit prescipţia
Foarte puţin şcolarizat, absolvent a doar şase clase, Curelaru n-a înţeles prea bine ce înseamnă arestul la domiciliu, nici care sunt rigorile acestei măsuri. Credea că singura restricţie era cea de a nu părăsi oraşul. Plictisindu-se acasă, a ieşit la o bere cu băieţii, la o terasă din centru. A zăbovit destul ca să-l vadă multă lume, printre care şi poliţiştii însărcinaţi cu supravegherea. Aceştia au făcut raport, iar mega-găinarul s-a ales cu încă un dosar penal. Deşi s-a întors acasă câteva ore mai târziu, a fost inculpat pentru evadare şi trimis în judecată.
Pe parcursul procesului, tânărul a susţinut cu încăpăţânare că a părăsit Centrul, deoarece îl cuprinsese dorul de părinţi şi a vrut să-i revadă. Asta, după ce, în sfârşit, a ajuns în faţa instanţei. Că la primele termene de judecată, nu s-a prezentat, fiind nevoie de un mandat de aducere.
Strategie care s-a dovedit câştigătoare, procesul s-a tot lungit, astfel că, pe 22 noiembrie 2023, s-a împlinit termenul de prescripţie. La şedinţa de alaltăieri, magistraţii păşcăneni au trebuit să constate această stare de fapt şi, ca atare, au dispus încetarea procesului penal. Claudiu CONSTNTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau