Uşoară redresare pe piaţa ieşeană a muncii: 975 posturi vacante
Dimensiune font:
în continuare, ofertă viguroasă pentru intelectuali * nici necalificaţii nu trebuie să se agite prea mult pentru a se angaja * ceva mai multe posturi vacante în comerţ, HoReCa, industrie şi confecţii * construcţiile continuă panta descendentă * la nivel continental, valoare similară cu cea din zilele de după starea de urgenţă
Puţine modificări ale ofertei de lucru din judeţul Iaşi faţă de situaţia de săptămâna trecută. Conform centralizatorului primit, miercuri, de la A.J.O.F.M., acum numărul total al locurilor de muncă a ajuns la 975, cu şapte mai multe decât săptămâna trecută. Scădere uşoară a posturilor vacante care presupun studii superioare (172/179). Absolvenţii de facultate se pot angaja ca ca analist, asistent comercial, cartograf, consilier cadastru, consilier juridic, economist, contabil, expert achiziţii publice, geograf, ingineri (CFDP, CCIA, construcţii hidrotehnice, de sistem în informatică, de sistem software, ecolog, geodez, instalaţii pentru construcţii, mecanic, energetician, de reţele electroenergetice, topograf, tricotaje-confecţii), inspector de specialitate în administraţia publică, inspector salarii, inspector referent resurse umane, manager proiect, manager proiect informatic, manager tehnologia informaţiilor şi comunicaţii, programator, specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator, specialist resurse umane, tehnician cadastru sau proiectant în construcţii.
În continuare, destule oportunităţi pentru necalificaţi. Aceştia îşi pot găsi de lucru ca ajutor de bucătar, ajutor ospătar sau îngrijitor spaţii hoteliere în HoReCa, apoi în confecţii, construcţii sau ca ambalator manual, femeie de serviciu, legător manual, lucrător salubrizare căi publice ori manipulant mărfuri.
Pe domenii, ceva mai multe locuri de muncă în comerţ (33/31) şi HoReCa (119/116), tot nimic în asigurări, a apărut un post de şofer de autoturisme şi camionete, uşoară scădere în restul serviciilor (189/194). În HoReCa e nevoie de barmani, brutari, bucătari, cameriste hotel, cofetari, ospătari, patiseri şi recepţioner de hotel.
În confecţii, e nevoie de tot mai multă mână de lucru (65/62), construcţiile continuă panta descendentă (426/429). Se angajează betonişti, confecţioneri tâmplărie din aluminiu şi mase plastice, dulgheri, electricieni, fierar-betonişti, gipsari, instalatori, lăcătuşi SDV, macaragii, maşinişti la maşini pentru terasamente, montatori elemente prefabricate din beton armat, demolatori de clădiri, sudori, tâmplari, zidari, zugravi şi, evident, necalificaţi. Vag reviriment în industrie (139/136), unde se caută de electricieni întreţinere şi reparaţii, electromecanici, un izolator hidrofug, un laminator ţevi, lăcătuşi construcţii metalice şi navale, lăcătuş mecanici, lăcătuşi montatori, un operator control nedistructiv, operatori CNC, strungari universali, sudori şi tinichigii carosier.
Agricultura mai are nevoie de ceva lucrători calificaţi în culturi vegetale mixte şi un mecanic. În sănătate, au apărut trei posturi: asistent medical generalist, infirmieră şi registrator medical.
Târg de locuri de muncă pe Pietonal
În dorinţa de a-şi eficientiza activitatea, A.J.O.F.M. oragnizează, împreună cu Primăria Municipiului Iaşi, vineri, 12 august, „Târgul de locuri de muncă pentru diaspora”. Evenimentul se va derula pe Pietonal, între orele 11.00-16.00.
În cadrul acţiunii, vor fi facilitate întâlniri între cetăţenii români din diaspora care doresc să se reîntoarcă acasă şi să devină persoane active pe piaţa muncii şi angajatori.
Reamintim că Biroul Diaspora al A.J.O.F.M. transmite săptămânal oferta locurilor de muncă de pe raza judeţului către către oficiile diplomatice şi consulare, centrele consulare, asociațiie româneşti din diaspora şi mass-media de limba română din afara granițelor.
Românii reveniți în țară pot fi sprijiniți financiar şi logistic în vederea deschiderii unei afaceri prin intermediul programelor de finanțare guvernamentale, subvenționării unui loc de muncă sau cuprinderii într-un program de formare profesională.
În Europa, tot mai puţin de muncă
Locurile de muncă disponibile pe platforma EURES sunt tot mai puţine. S-a ajuns la o valoare similară cu cea din zilele de după starea de urgenţă. Doar 256, săptămâna trecută erau 342. Asta pentru că, în linii mari, olandezii şi-a rezolvat necesarul de culegători. Mai e nevoie de 31 lucrători, faţă de 106, valoarea din intervalul precedent. E vorba de culegători mere, pere, salată, legumicultori, muncitori în pepinieră de flori în seră. În Belgia, nicio schimbare, 96 posturi vacante: culegători de mere, pere, legume, fructe de pădure şi tăietori de copaci. La fel stau lucrurile şi în Norvegia. 40 muncitori la prelucrarea somonului şi câteva posturi de artizan mobilier, frizer tradiţional, instalator sanitar, sticlar, tâmplar şi tehnician dentar.
Finlandezii mai caută doar zece muncitori în producţie pentru elemente din beton. Germania, Polonia şi Danemarca vin cu aceeaşi ofertă de săptămâna trecută, noutatea vine din Malta, unde au apărut două posturi de farmacist. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau