Utilizate incorect, unele medicamente au aceleași efecte nocive ca drogurile de mare risc
Dimensiune font:
* „Există o credință generală că medicamentele par mai puțin toxice decât drogurile... Un medicament poate avea efecte neplăcute dacă este luat concomitent cu alte tratamente sau cu alcool”, susține medicul psihiatru Codrina Moraru, din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași
Odată cu pandemia de SARS-CoV2 și declanșarea războiului ruso-ucrainian, a crescut vertiginos nivelul de anxietate în rândul populaţiei. Prin urmare, automedicația a luat amploare, iar medicamentele luate fie „după ureche”, fie pe termen lung pot avea efecte grave asupra psihicului și bunăstării individului. Medicamentele eliberate sau nu pe baza reţetei medicale pot crea dependenţe dacă sunt luate în doze mari sau pentru o perioadă mai îndelungată.
Dr. Codrina Moraru, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași a spus că acest fapt se întâmplă în primul rând din cauza ușurinței cu care se pot obține medicamentele din farmacii, cât și din mediul online. Astfel că nu mai este nevoie ca pacientul să mai treacă pe la medic. „Există o credință generală că medicamentele par mai puțin toxice decât drogurile. Când sunt folosite corect, pastilele pe bază de rețetă susțin sănătatea și îmbunătățesc calitatea vieții. Utilizate incorect, unele substanțe au aceleași efecte nocive ca drogurile de mare risc. Un medicament poate avea efecte neplăcute dacă este luat concomitent cu alte tratamente sau cu alcool”, a spus medicul psihiatru Codrina Moraru.
Lispa unei educaţii sanitare îşi spune cuvântul
Aşadar, din dorința de a ne trata singuri ajungem să intrăm, așadar, într-un cerc vicios, cu potențial letal, care va necesita tratament extensiv pe viitor. „Este necesară o educație sanitară permanentă a populației, a personalului medical, farmaciștilor pentru a nu se ajunge la situații dramatice care să pună în pericol viața pacientului. Pledez pentru vizita la medic atunci când ne confruntăm cu situații medicale care ne depășesc competențele tocmai din dorința de a nu ne face mai mult rău”, a spus dr. Codrina Moraru.
Automedicație în loc de vizita la medicul specialist
De obicei oamenii recurg la automedicaţie fie din cauza existenței unei patologii, fie din cazul unui stil de viață stresant. „Consumul îndelungat de medicamente determină în timp toleranță la produsul farmaceutic, astfel încât pentru a obține același efect persoane începe să ia doze tot mai mari fără recomandare din partea unui medic. Surprinzător sau nu, adicția la medicamente poate apărea în mod accidental. Acest lucru se întâmplă atunci când medicul prescrie un medicament cu potențial adictiv și pacientul devine dependent de acesta. În unele cazuri, pacienții consideră că doza inițială nu mai are același efect și își cresc singuri și în mod constant doza, lucru care duce în cele din urmă la dependență. Când se dorește întreruperea medicamentului pacientul realizează că nu se simte bine, apar simptomele de sevraj, motiv pentru care continuă să îl ia”, a spus dr.Codrina Moraru.
Dependenţa medicamentoasă, un fenomen care ia amploare
O altă consecință a abuzului de medicamente o reprezintă dependența, un fenomen care ia amploare și din cauza vremurilor pe care le trăim. „Ca orice boală cronică, dependența trebuie și poate fi tratată cu succes în beneficiul pacientului. În loc să aibă un efect terapeutic și să aline suferința bolnavului, abuzul de medicamente ajunge să perturbe și mai mult sănătatea individului. Medicul prescriptor este cel care trebuie informat dacă apar efecte adverse care sunt deranjante pentru pacient, tocmai pentru a putea face modificările necesare la tratament”, a spus dr. Moraru.
Vârstnicii, categoria cu risc de a dezvolta dependenţă medicamentoasă
Un risc major îl au vârstnicii atunci când utilizează medicamente. „Pacienții în vârstă, cu patologie psihiatrică preexistentă și nu numai, ignoră dozajul prescris de medic, nu respectă modul de administrare și de cele mai multe ori folosesc tratamente prescrise altui pacient, care de obicei este un membru al familiei sau apropiat”, susține psihiatrul.
Tratamentul dependenței la medicamente este realizat de psihiatru în
colaborare cu un psiholog pentru o lungă durată de timp. În astfel de cazuri apar senzațiile de nervozitate, anxietate, furie, tulburări digestive cu greață, vărsături, cefalee, dureri musculare, transpirație, tremor, insomnii. „Sunt numeroase tactici din partea pacienţilor pentru a face rost de mai multe pastile. Refuză cu vehemență examenele medicale propuse de specialist, pierd în mod regulat rețetele prescrise și chiar încearcă să le modifice, se prezintă la medic la finalul programului, merg la cât mai mulți profesioniști din sistemul medical”, a mai precizat medicul psihiatru Codrina Moraru. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau