Vești bune pentru românii care cotizează la Pilonul II de Pensii!
Dimensiune font:
* sumele acumulate la acest fond în 2023 au crescut cu circa 50% față de anul anterior. Anunțul a fost făcut de administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) în scrisoarea anuală de informare transmisă contribuabililor cu ocazia aniversării a 16 ani de la introducerea acestui sistem în ţara noastră.
Potrivit legii, toți participanții la fondurile de pensii private (atât Pilonul II, cât și Pilonul III facultativ) primesc anual de la administratorii fondurilor o scrisoare de informare care conține valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului precedent, precum și alte informații de interes. Scrisoarea este trimisă în fiecare an până la data de 15 mai, la ultima adresă comunicată de către contribuabil administratorului fondului de pensii. Potrivit reprezentanților fondurilor de pensii private, creșterea sumelor acumulate se datorează atât contribuției majorate cât și investițiilor solide făcute pe piețele de capital de către administratorii acestor fonduri. „La 16 ani de activitate în beneficiul romanilor, Pilonul II de pensii private obligatorii traversează o perioadă excelentă, atât din perspectiva rezultatelor investiționale obținute, cât și a stabilității legislative și a piețelor financiare. Cele 7 fonduri de Pilonul II administrează în prezent sume de peste 135 de miliarde de lei (27 de miliarde de euro), o acumulare istorică de capital românesc, care finanțează atât creșterea economică și crearea de locuri de muncă bine plătite, cât și investițiile publice, prin achiziția de titluri de stat. Numărul participanților la sistem a depășit 8 milioane, adică majoritatea covârșitoare a populației active a României”, se arată în scrisoarea trimisă contribuabililor de către administratorii fondurilor de pensii.
În prezent, peste 8,1 milioane de români cotizează la Pilonul II de pensii
În document se mai precizează că, până în prezent, cei 8,1 milioane de participanți la Pilonul II de pensii au acumulat fonduri impresionante, totalizând peste 135 de miliarde de lei. „Această sumă considerabilă subliniază succesul și eficiența gestionării fondurilor în beneficiul contribuabililor. De asemenea, valoarea medie a unui cont de pensie a atins 17.000 de lei, iar pentru cei cu un stagiu complet de cotizare, suma acumulată poate ajunge chiar și la 50.000 de lei”, se mai arată în comunicatul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuția la Pilonul II de pensii a crescut de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, măsură care a influențat direct sumele acumulate de contribuabili. „Recenta majorare a contribuției virate la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% din câștigul brut lunar al participanților reprezintă un mare pas în direcția accelerării acestei acumulări de capital care aduce beneficii atât economiei, cât și salariaților romani. În prezent, volumul lunar de contribuții virate în Pilonul II este cu 50% mai mare decât în urmă cu un an și dublu față de valoarea din urmă cu 4 ani”, arată reprezentanții APAPR, care subliniază că în 2023, o persoană contribuia în medie cu aproximativ 270 de lei pe lună la Pilonul II de pensii, sumă care este estimată să crească la peste 350 de lei în viitorul apropiat.
În prezent, valoarea contului mediu la nivelul întregului sistem este de cca. 17.000 de lei, însă valoarea contului pentru participanții cu stagiu complet de cotizare este de circa trei ori mai mare, ajungând la aproximativ 10.000 de euro de participant.
Din sumele acumulate în conturile românilor, circa 72% reprezintă contribuțiile virate, restul de 28% fiind câștigul realizat de investițiile administratorilor. Pe întreaga perioadă de 16 ani de activitate, fondurile de Pilonul II de pensii au înregistrat un randament mediu de 7,8% pe an, printre cele mai ridicate din Europa și țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau