Zeci de capre negre din Bacău şi Neamţ, salvate de furia vânătorilor!
Dimensiune font:
* la nivel naţional, pentru actualul sezon de vânătoare, care se termină la 14 mai, a fost aprobată o cotă de recoltă de 609 capre negre, dintre care 10 în judeţul Neamţ şi 2 în Bacău!
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a luat decizia de a pune sub protecţie două specii emblematice pentru România, ciocârlia şi capra neagră.
„Ciocârlia este o specie simbol naţional şi vânarea acesteia nu reprezintă o activitate tradiţională, nu este o practică cinegetică autohtonă. Mai mult, ea se regăseşte pe lista IUCN a speciilor ameninţate cu dispariţia. Capra neagră, deşi este o specie emblematică pentru Carpaţi şi România, care a avut până în 2007 statutul de monument al naturii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană a fost scoasă de sub protecţie. Vom transmite Guvernului României punctul de vedere al ministerului privind punerea sub protecţie a acestor două specii, pe care le consider şi emblematice şi, evident, foarte importante pentru ţara noastră”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
În actualul sezon de vânătoare (mai 2019 – mai 2020), în România a fost aprobată o cotă de recoltă de 609 exemplare de capră neagră, cele mai multe în judeţele Vâlcea – 128, Gorj -104, Argeş – 86, Braşov – 78 şi Hunedoara – 70.
În Moldova, cotă de capră neagră au primit vânătorii din Neamţ – 10 exemplare, şi Bacău – 2.
Cele două exemplare destinate armelor vânătorilor din judeţul Bacău au fost recoltate pe fondurile de vânătoare aparţinând Direcţiei Silvice, în fondul cinegetic Caşinul Superior.
În judeţul Neamţ, cele 10 exemplare aprobate recoltării au fost repartizate la AJVPS Neamţ (fondul Telec) – 5, Direcţia Silvică (fondurile Tarcău, Floarea, Neagra) – 3, şi câte un exemplar la AVPS Neamţ (fondul Schit) şi AV Ursul Brun (Bicăjel). „Din cota de trei exemplare, masculi, stabilită pentru noi de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a fost recoltat un singur exemplar, la selecţie”, ne-a spus, ieri, ing. Doru Gherghel, directorul Direcţiei Silvice Neamţ.
Cota de recoltă pentru capra neagră pentru sezonul de vânătoarea 2019 – 2020 a fost stabilită de Ministerul Mediului, dar a fost intens contestată de diferite organizaţii care au iniţiat şi o petiţie online împotriva acesteia.
Organizaţiile de mediu contestă cifrele şi spun că efectivele au crescut doar pe hârtie şi că nu există o metodă de numărare validată ştiinţific, iar informaţiile în acest sens, furnizate de vânători şi pădurari, ar fi – de multe ori – mai mari decât în realitate, aceştia având interese economice în transmiterea unei cifre mai mari.
Mai mult, organizaţiile de mediu au atras sistematic atenţia că, în anumite zone, capra neagră ar putea să dispară, mai ales că trofeele sunt printre cele mai râvnite de vânători.
Astăzi, pe fondurile aparţinând Romsilva, un vânător dornic de un trofeu de capră neagră va trebui să plătească un tarif cuprins între 880 şi 2240 euro, în funcţie de punctajul CIC al piesei respective. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau