Zeci de instituții din țară și din străinătate sprijină proiectul Muzeului Satului Moldav!

1muzeuUAIC

Dimensiune font:

| 22-03-2022 08:02

* vestea că pe actul fondator al Muzeului Satului Moldav sunt interesate să-și aștearnă numele zeci de instituții din țară și din străinătate vine ca o confirmare a faptului că avem de a face cu cel mai important proiect cultural transfrontalier demarat vreodată pe aceste meleaguri

Rareori un proiect cultural a provocat atâta interes cum o face, astăzi, cel al Muzeului Satului Moldav.

Inițiativă a rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader, care a gândit proiectul ca pe un obiectiv de prim rang al regiunii istorice Moldova, integrat, în mod inspirat, în spațiul mirific și deosebit de generos al Grădinii Botanice ieșene, Muzeul Satului Moldav   s-a coagulat rapid în certitudine. 

Există deja un parteneriat instituțional local, a fost consimțit oficial un comitet care lucrează la implementarea proiectului, format din personalități ale vieții publice din țară și prezidat de academicianul Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române, s-au materializat primele demersuri pentru obținerea unor sume inițiale, destinate demarării primelor planuri, se lucrează la identificarea resurselor financiare necesare, se adună date și colaboratori... Peste toate acestea, vestea că pe actul fondator al Muzeului sunt interesate să-și aștearnă numele zeci de instituții din țară și din străinătate, în special din Republica Moldova, vine ca o confirmare a faptului că avem de a face cu cel mai important proiect cultural transfrontalier demarat vreodată pe aceste meleaguri.

„Muzeul Satului Moldav va deveni vehiculul ideal care să ne plimbe prin istoria milenară a acestor locuri, unul dintre cele mai mari proiecte culturale puse vreodată în practică în regiune” - prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC

Muzeul Satului Moldav va avea ca scop definitoriu conservarea identităţii etno-culturale din Moldova istorică, incluzând aici și Republica Moldova, păstrarea spiritului moldovenesc autentic, promovarea patrimoniului cultural din zonă şi crearea de programe destinate îmbunătăţirii vieții culturale de aici. Muzeul va reprezenta un centru de cultură de utilitate publică, dar se va converti și într-o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească, a unsprezecea în patrimoniul Universității ieșene! „Noi nu avem încă, în Molova, un muzeu reprezentativ pentru întregul spaţiu geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viaţă, tradiţiile şi obiceiurile regionale. Prin urmare, Muzeul Satului Moldav va deveni vehiculul ideal care să ne plimbe prin istoria milenară a acestor locuri, unul dintre cele mai mari proiecte culturale puse vreodată în practică în regiune”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, artizanul punerii în practică a acestui proiect definitoriu pentru Moldova istorică.

Muzeul Satului Moldav va funcţiona ca secţie a Grădinii Botanice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va fi amplasat pe o suprafaţă de aproximativ 32 de hectare, în zona lacului și se va putea extinde și pe alte terenuri, a căror proprietate va putea fi recuperată. „Vom delimita cele 32 de hectare, le vom împărți pe zonele mari etnografice, vom căuta și vom amplasa case cu toate elementele specifice, case care au urmărit, în timp, evoluția românului pe aceste meleaguri”, a completat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Sprijin din Republica Moldova

Cum era de așteptat, inițiativa rectorului UAIC a devenit, cu rapiditate, „virală” în întreaga regiune, multe instituții publice exprimându-și intenția de a pune umărul la materializarea ei.

Printre acestea se află multe instituții din Republica Moldova, printre care Primăria municipiului Cahul, Muzeul de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” Fălești, Primăria municipiului Bălți, Consiliul Raional Taraclia, Consiliul Raional Ungheni, Consiliul Municipal Ungheni, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, Consiliul Raional Căușeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” Văsieni - Ialoveni, care propune stabilirea unor pași concreți referitor la necesitățile ce urmează a fi soluționate. „Vom încerca să identificăm bunuri reprezentative a zonei pentru a fi parte integrantă a Muzeului Satului Moldav, în vederea promovării unei dezvoltări culturale durabile, întru servirea unui public cât mai larg. Dorim ca inițiativa de înființare a Muzeului Satului Moldav să își îndeplinească misiunea sa culturală, socială și educativă cu un rol major în dezvoltarea societății contemporane, ce va reprezenta una dintre valoroasele surse de educație din toate timpurile”, a precizat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș. 

„Suntem profund recunoscători pentru posibilitatea de a participa la fondarea Muzeului Satului Moldav, contribuind astfel la definirea identității etnoculturale a zonei Moldovei istorice, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic și promovarea patrimoniului etnografic al acestei regiuni istorice”, a menționat primarul orașului Călărași, Ion Olari.

„Traversăm o ultimă perioadă în care putem să mai salvăm patrimoniul etnografic, atât de valoros pentru identitatea noastră și important pentru generațiile viitoare” - dr Ciprian-Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț. 

Pe lângă parteneriatul local cu Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași, Muzeul Satului Moldav este sprijinit și de Consiliul Județean Vaslui, Consiliul Județean Vrancea, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” aparținând Consiliului Județean Bacău, Complexul Muzeal Național Neamț. Iar lista, cu siguranță, nu se oprește aici!

Complexul Muzeal Național Neamț consideră că demersul este „absolut necesar, în condițiile în care nu există niciun muzeu care să reflecte, în integralitate, formele de viață arhaică din acest vast teritoriu situat pe ambele maluri ale Prutului”. „Județul Neamț, cuprinzând trei zone etnografice bine definite - Valea Bistriței, zonele Neamț și Roman - trebuie să ocupe un loc important în acest proiect, care să pună în evidență atât specificul local, dezvoltarea autarhică, cât și influențele datorate vecinătăților sau deplasărilor de populație”, a menționat dr Ciprian-Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț. Acesta consideră că „traversăm o ultimă perioadă în care putem să mai salvăm patrimoniul etnografic, atât de valoros pentru identitatea noastră și important pentru generațiile viitoare”. 

Specialiștii de la Complexul Muzeal Național Neamț au anunțat deja că, odată cu încheierea proiectului privind identificarea elementelor de identitate locală de pe Valea Bistriței și din zona Neamț, vor putea avea informații actualizate pentru a contribui la realizarea patrimoniului Muzeului satului moldav.

Alexandra STOICA

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Artiștii echilibrului între carieră și familie
21/11/2024 17:46

În multe case din Iasi există o poveste nestiută despre o femeie care jonglează cu mai multe roluri intr-o singură zi. Este mama grijulie care pregăteste cu drag micul dejun si isi imbrătisează cop ...

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
21/11/2024 15:45

Mai multe zboruri inregistrează intarzieri de pană la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit conducerii aeroportului ieşean, majoritatea curselor aeriane care a ...

Două milioane de călători pe Aeroportul Iaşi: Pasagerul norocos este o femeie care a zburat pentru prima dată cu avionul
21/11/2024 15:35

Aeroportul din Iaşi a inregistrat, miercuri, pasagerul cu numărul două milioane din acest an, fiind vorba de o femeie din judeţul Bacău care a zburat cu avionul pentru prima dată in viaţa sa. Femeia a s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei