Zeci de microbuze electrice pentru școlile din județul Iași
Dimensiune font:
Elevii din 26 de şcoli din 26 de comune din judeţul Iaşi nu vor mai merge la şcoală cu autobuze școlare vechi și ponosite. Cu fonduri obţinute din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Consiliul Judeţean Iaşi a cumpărat microbuze electrice.
Microbuzele au fost achiziţionate prin proiectul „Achiziţia de microbuze electrice pentru elevi în judeţul Iaşi”. Valoarea proiectului este de 36 de milioane de lei. „Suntem cu toţii conştienţi de faptul că şcolile din mediul rural sunt mai puţin accesibile şi dispun de puţine variante de transport, iar această investiţie care vizează şi tranziţia spre verde, are în vedere asigurarea participării elevilor aflaţi în zonele izolate la un proces educaţional de calitate, modern şi incluziv. De mijloacele de transport electrice vor beneficia elevii din 26 de comune din judeţ, cu ale căror primării Consiliul Judeţean a încheiat parteneriate în vederea realizării acestui proiect”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.
Fiecare autobuz are o capacitate de 17 locuri. Ele vor ajunge la elevii din comunele Alexandru Ioan Cuza, Andrieșeni, Ciortești, Costești, Costuleni, Cotnari, Cozmești, Dagâța, Dobrovăț, Erbiceni, Gorban, Gropnița, Lespezi, Lungani, Miroslava, Ruginoasa, Schitu Duca, Sinești, Sirețel, Stolniceni Prăjescu, Țibana, Țibănești, Todirești, Victorie, Vlădeni și Voinești. „Achiziţionarea microbuzelor şcolare este un proiect important pentru Inspectoratul Şcolar. Este drept, sunt microbuze electrice, dar având în vedere că infrastructura rutieră s-a îmbunătăţit semnificativ în multe dintre UAT-uri, este fezabilă această achiziţie pentru transportul elevilor”, a declarat Luciana Antoci, şefa Inspectoratului Şcolar.
Pe lângă aceste 26 de microbuze electrice, Consiliul Judeţean Iaşi urmează să achiziţioneze, tot pentru transportul elevilor, şi 25 de microbuze hibride, prin „Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea cantităţii de emisii de gaze cu efect de seră” derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Valoarea eligibilă a proiectului este de 21 de milioane de lei. „În principiu, lista de priorități acumulează cam 100 de microbuze școlare acum, însă dacă vorbim despre restructurarea rețelei școlare, s-ar dubla numărul de microbuze de care am avea nevoie”, a declarat Luciana Antoci.
Şefa ISJ caută formule pentru reţeaua şcolară
Cu toate acestea, şefa Inspectoratului Şcolar consideră că trebuie găsită o formulă de reaşezare a reţelelor şcolare din ţară. „Din păcate, un calcul sumar pe care îl facem acum reflectă faptul că cele mai multe dintre resurse sunt îndreptate către şcoli care nu sunt performante. Cu alte cuvinte, ar trebui desfiinţat învăţământul simultan şi să îi transportăm pe copiii din satele mici către centrele de comună, unde să putem dezvolta şcoli puternice, bine dezvoltate, cu resursă umană bine pregătită, şi astfel să punem în practică principiul egalizării educaţiei”, a spus Luciana Antoci.
Condiţii moderne şi o masă caldă
Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, spune că aceste proiecte completează eforturile depuse de Consiliul Judeţean Iaşi de a oferi condiţii moderne şi complexe derulate şi prin proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe”, în valoare de 100 de milioane de lei. Acesta este cel mai mare proiect la nivel naţional privind dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe.
Iaşul are cel mai mare număr de beneficiari din întreaga ţară şi cea mai mare sumă alocată de Guvernul României printr-un alt program pentru elevii judeţului, „Programul Naţional Masă sănătoasă”. „Dincolo de matematica cifrelor, vreau să vă gândiţi că aceste sume sunt investiţii concrete în viitorul copiilor noştri. Obiectivul acestor proiecte derulate de Consiliului Judeţean Iaşi este asigurarea accesului echitabil şi nediscriminatoriu la o educaţie de calitate a tuturor preşcolarilor şi elevilor. Cu fonduri europene impresionante pentru educaţia ieşeană în ultimii 30 de ani, implementăm măsuri rapide şi coerente pentru diminuare riscului de excluziune şi de abandon şcolar, cu preponderenţă celor aflaţi în ariile geografice dezavantajate economic sau social”, a declarat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe. Edi MACRI, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau