Zimbrul, unul dintre simbolurile Moldovei
Dimensiune font:
Turiștii sunt așteptați să viziteze Parcul Național Vânători, unde anul trecut s-au mai născut doi pui de zimbru
Una dintre atracțiile Neamțului este și Parcul Național Vânători, unde este un nucleu important de zimbri, ce trăiesc în libertate și pot fi admirați de către vizitatori, dovadă și cele câteva instantanee cu exemplare tinere și mature realizate la finalul anului. Peste acest parc se suprapune Ţinutul Zimbrului, o destinație ecoturistică ce reunește orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători Neamț. Este o zonă de basm pentru că din apropiere vin poveştile lui Sadoveanu. Este și tărâm de poezie pentru că şi Eminescu şi Veronica Micle au trecut pe aici, iar cea din urmă a şi poposit pentru somnul cel veşnic (la Văratec). Zonă de legendă, pentru că „străjerii cetăţii Neamţului” slujesc şi astăzi amintirea domnitorului Ştefan cel Mare.
Ținutul Zimbrului este locul unde natura, spiritualitatea, cultura și tradițiile coexistă și se îmbină într-un mod armonios. Este singurul loc în Europa unde zimbrul poate fi întâlnit în libertate, semilibertate și captivitate în același timp. La începutul lunii noiembrie, la Vânători a apărut al doilea zimbrișor fătat în 2022 în țarcul de aclimatizare de lângă centrul de vizitare. Cine dorește să-i vadă pe amândoi și pe ceilalți zimbri din țarc trebuie doar să meargă la centru. În sezonul rece e chiar probabil să-i întâlnească la hrănitori. Iar dacă nu sunt la vedere, este o experiență unică să meargă împreună cu rangerii ariei protejate în căutarea lor”, au spus reprezentanții parcului. Ținutul Zimbrului este singura zonă în Europa unde zimbrul poate fi întâlnit în același timp în libertate, semilibertate și captivitate.
Zimbrul a fost reintrodus în fauna României în anul 1958, la aproape două secole de la dispariția sa, de către silvicultorii români. Ei au adus din Polonia doi zimbri - Podarec și Polonka. Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 administrate de Regia Națională a Pădurilor. Are o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare sunt acoperite de păduri, o adevărată bogăție a zonei. În România, sunt 100 de zimbri, la Vânători, Bucșani și la Hațeg.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau