9 mai, zi de cotitură pentru România și Europa
Dimensiune font:
* în fiecare an, pe data de 9 mai se aniversează Ziua Europei * pe lângă această semnficaţie, 9 mai marchează şi Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al doilea război mondial
Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori, respectiv proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.
Ziua Europei este amintirea unei declarații istorice făcute de Robert Schuman pe 9 mai 1950, un plan vizionar pentru pace și unitate în Europa. Schuman, pe atunci ministru francez al afacerilor externe, propunea crearea unei autorități supranaționale care să guverneze producția de cărbune și oțel a Franței și Germaniei, cele două națiuni de multă vreme rivale. „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie”, a declarat Robert Schuman.
Declaraţia a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.
„Suntem națiune de sine stătătoare”
Ziua Independenței României comemorează proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877. După ani de lupte și negocieri diplomatice, acest act a fost înfăptuit în Parlamentul României de către Mihail Kogălniceanu, care a declarat solemn: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”. Independența câștigată atunci a fost apărată în războaie și recunoscută internațional, consolidând statutul României ca națiune suverană pe scena europeană.
Ziua Victoriei marchează capătul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa la 9 mai 1945, când Aliații au declarat victoria asupra Germaniei naziste. Acest moment a însemnat sfârșitul unei conflagrații devastatoare care a schimbat fața continentului, a deschis calea pentru un nou început în Europa și a subliniat nevoia urgentă de pace și cooperare internațională. După cotropirea Poloniei, în 1939, liderul nazist Adolf Hitler ordonase pregătirea într-un timp cât mai scurt a unei ample campanii în vest, iar pentru a-şi crea condiţii favorabile în vederea acţiunilor militare acesta a hotărât să ocupe Danemarca şi Norvegia.
Prin cucerirea Danemarcei şi a Norvegiei, Germania îşi asigura baze bune pentru submarine şi aviaţie şi condiţii favorabile pentru transportul minereului de fier din Suedia, materie primă vitală pentru industria ei de război.
Pentru ocuparea celor două ţări, comandamentul german a destinat şapte divizii de infanterie, un regiment blindat şi câteva batalioane independente, cărora li se adăugau 1.300 de avioane, constituite în Flota 5 aeriană, precum şi forţe ale flotei maritime militare,
Aceste trei evenimente, deși distincte în context și impact, sunt unite de un fir comun și fiecare reflectă aspirații profunde ale umanității către libertate, pace și unitate. Ziua de 9 Mai nu este doar o celebrare a trecutului, ci și o reafirmare a angajamentului continuu față de aceste idealuri.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau