„Este de gâgă”. Un economist distruge lauda lui Ciolacu
Dimensiune font:
Economistul Cristian Păun demontează afirmațiile premierului Marcel Ciolacu, care a spus că, pentru „prima oară în istoria României”, s-a creat un echilibru între cheltuieli şi investiţii, profesorul de economie explicând că este de gâgă să compari deficitul (diferența dintre cheltuielile totale și veniturile totale) cu cheltuielile de investiții.
Păun a comentat pe pagina sa de Facebook declarația premierului.
Ciolacu: ”Pentru prima oară în istoria României, s-a creat un echilibru între cheltuieli şi investiţii, iar, în acest moment, ţara noastră are un deficit de 56 de miliarde de lei şi cheltuieli pe investiţii de 57 de miliarde de lei.”
„Pe naiba! Cu deficit excesiv în buget pe care trebuia să îl temperăm masiv anul acesta nu ai cum să discuți despre vreun echilibru. Deficit înseamnă dezechilibru și… atât.
În plus, este de gâgă să compari deficitul (diferența dintre cheltuielile totale și veniturile totale) cu cheltuielile de investiții. Adică, să compari cu cât te întinzi tu cu cheltuielile statului mult peste ce poți încasa din taxe și impozite cu o categorie din cheltuielile umflate mult și tot mai scăpat de sub control.
Mai mult, cheltuielile cu investiții ar trebui comparate cu total cheltuieli sau cu alte cheltuieli ca să ne facem o imagine clară. În niciun caz cu deficitul. Asta e o șmecherie ieftină. De exemplu, cheltuielile totale până în septembrie au fost de 424 miliarde lei (conform execuției bugetare). Din ele, doar 23,5 miliarde lei au fost cheltuieli de capital (cele care intră cu adevărat la investiții), nu 57 miliarde lei. Și sunt egale cu dobânzile plătite până acum pentru datoria publică (23 miliarde lei). Adică am ajuns să investim fix cât plătim pe dobânzi. Care dobânzi, sunt 2/3 din cât alocăm educației. Oricum, și așa, procentul declarat de premier ca “investiții” este cam 1/8 din total cheltuieli, adică infim, fiind irelevant să compari cu deficitul. Tot pentru comparație, cheltuielile cu salariile în sectorul bugetar sunt la acest moment de circa 97 miliarde lei și cele cu asistența socială de circa 145 miliarde lei.
Nu în ultimul rând, deficitul ar trebui să primească exact aceeași structură ca cea a cheltuielilor, fiind diferența dintre cheltuielile totale și veniturile totale.
Este incorect să spui că deficitul se face doar pentru un anumit tip de cheltuială. Se face pentru toate cheltuielile, fix în același procent cum rezultă din execuția bugetară. Nu poți lua ce cheltuieli îți convin ție din listă și să spui că deficitul l-ai făcut exclusiv pentru acest tip de cheltuieli. E cam nătâng să faci așa ceva. De gâgă. Cu alte cuvinte, deficitul excesiv produs de acest guvern poate fi structurat după cum urmează: 23% pentru salarii, 13% pentru bunuri și servicii, 34% pentru asistență socială, 5,5% pentru dobânzi, 5,5% pentru cheltuieli de capital etc.
Asta îmi țiuie în urechi ca cealaltă aberație scoasă de laboratoarele de partid: creșterea economică negativă! O contorsionare nătângă a realității în care sărăcia produsă de socialism este vândută pe post de prosperitate! Eșecul evident este prezentat pe post de succes răsunător”, a scris Păun.
Marcel Ciolacu, mai glorios decât Ceaușescu: „Este prima oară în istoria României”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau