A început războiul depolitizării instituțiilor de învățământ
Dimensiune font:
Sâmbătă au expirat 70% dintre mandatele directorilor de școală în România, iar majoritatea oamenilor politici solicită depolitizarea funcției de manager școlar, prin prelungirea actualelor mandate ale directorilor până la organizarea unor noi concursuri.
Unul dintre aceștia este senatorul ieșean Marius Bodea (USR-Plus), care a afirmat că semnalele pe care le-a primit indică faptul că a început o sarabandă de numiri la nivelul inspectoratelor școlare județene. „Poziția noastră este simplă: legea permite prelungirea actualelor mandate cu încă 12 luni, timp suficient pentru a putea implementa măsurile de reformă asumate de Guvern. Mesajul este simplu către conducerea inspectoratelor școlare, iar eu o adresez în mod direct Inspectoratului Școlar Județean Iași: STOP procesului de numiri arbitrare, de permutări pe ultima sută de metri!”, a precizat senatorul ieșean Marius Bodea (USR-Plus).
Acesta susține că la nivelul coaliției guvernamentale a fost asumat, în scris, faptul că profesorii care vor câștiga funcții de director vor avea postul didactic rezervat pe durata exercitării mandatului, dar vor trebui să aleagă între management și catedră. „Autonomia și depolitizarea școlii sunt două elemente centrale care vor guverna și procesul de recrutare și selecție a managerului școlar, ce va fi realizat in parteneriat cu consiliul de administrație al unității”, precizează senatorul Bodea.
Alexandu Muraru: „Foști demnitari utilizează educația ca formă de refugiu”
O poziție similară a adoptat și deputatul ieșean Alexandru Muraru (PNL), vicepreședinte al Comisiei pentru Educație, care s-a declarat revoltat de faptul că „un fost parlamentar, la două săptămâni după ce a încheiat mandatul,a fost numit pe criterii clientelare în fruntea celui mai prestigios colegiu din Iași și printre cele mai importante din România!”
Este vorba despre fostul deputat PSD Camelia Gavrilă, fost candidat la Primărie, care a fost numită în fruntea Colegiului Național „Costache Negruzzi”. „Inspectorul școlar general al ISJ Iași, doamna Farcaș, profitând de situația finalizării mandatelor la termen a directorilor de școli, a început politizarea unităților școlare prin foști sau actuali membri PSD. Consider că această decizie este una rușinoasă și aruncă o mare umbră asupra modului discreționar de promovare în sistemul de educație. Un fost deputat nu poate primi, la două săptămâni după finalizarea mandatului, în virtutea afilierii politice, această funcție de consolare. Acest lucru arată și o lipsă de perspectivă, o problemă morală gravă, o folosire a școlii ca paravan pentru situații în care foști deputați, candidați sau demnitari în funcții politice utilizează ulterior educația ca o formă de refugiu. Este o desconsiderare a corpului profesoral de la colegiul Costache Negruzzi, a elevilor și a părinților”, a spus deputatul ieșean Alexandru Muraru. Acesta a anunțat că va sesiza Corpul de control al Ministerului pentru a vedea legalitatea acestei măsuri, dar și care este de fapt dimensiunea acestor numiri la Iași. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau