„Școala de astăzi se află doar sub presiunea examenelor... Trebuie să aducem învățarea în clasă”

Dimensiune font:

| 11-11-2024 00:00

 

 

* consideră Genoveva Farcaș, profesor, candidat PSD Iași pentru Parlamentul României

 

 

- Doamna profesor, activați în domeniul Educație, ați manageriat, ani buni, la Iași, activitatea educativă preuniversitară... Ce vă face să părăsiți aria aceasta educațională pentru un post în Parlamentul României?

- Aș spune, în primul rând, că nu este vorba despre a pleca din zonă educațională și, așa cum spune filmul acela de prin anii 70... „Adio, dar rămân cu tine!” E vorba de faptul că nici în momentul în care am venit către zona politică nu mi-am abandonat școala, profesia. Dimpotrivă, ceea ce am reușit să fac în calitate de cadru didactic am privit într-o altă cheie, poate la un nivel mai înalt decizional și așa cred că se vor întâmpla lucrurile și aici. Problemele oamenilor, ale școlii, ale educației și nu numai voi putea să le gestionez la un nivel mai înalt prin a lucra, alături de colegii din Parlament, pentru legi bune, pentru că avem nevoie de asta.

- Dacă tot ați adus aminte de legi, care sunt proiectele pe care intenționați să le impuneți în Parlament, în următorii ani? Sunt doar elemente ce țin de Educație, sau aveți în vedere și alte domenii, mai mult sau mai puțin conexe?

- În primul rând, vreau să vă spun că, personal, consider că un ales în Parlamentul României trebuie să reprezinte interesele comunității în toate zonele vieții sociale și să se implice atunci când cetățenii solicită rezolvarea problemelor comunității. Sigur, cel mai aproape de mine rămâne educația, unde proiectele pe care le-aș face cu prioritate sunt mai multe, sunt mai multe și mai complexe. Tocmai de aceea cred că e foarte important să fie oameni competenți acolo, cunoscători și care să dorească să schimbe legislația din zona educației pentru a merge către ceea ce ne dorim cu toții, către o educație bună pentru copiii noștri. Poate părea surprinzător, dar o primă măsură - de fapt, este și în legislație, numai că nu se întâmplă - este legată de desființarea inspectoratelor școlare.

„E necesar un centru regional pentru evaluarea și examinarea elevilor”

- S-a mai încercat lucrul acesta...

- S-a încercat... Am fost inspector școlar general, prin concurs, 4 ani. O instituție complexă, dar care are prea multe sarcini, roluri și de aici vine și problema funcționalității corecte a acestei instituții. Cu alte cuvinte, aș separa lucrurile, cum și legiuitorul, de fapt, a avansat două astfel de soluții, de instituții. Una care să gestioneze problemele mai largi, mai mari, ale învățământului la nivelul unui județ - Direcția pentru Educație, pentru Învățământ - și cealaltă să fie o structură a ARACIP-ului, a Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, cu monitorizarea activității didactice efective care se petrece într-o școală sau în alta. Eu sunt profesor de pedagogie și sunt și părinte și am văzut multe carențe ale școlii noastre, dificultăți ce provin de la lipsa unei structuri care să gestioneze mai bine partea de examinare, de evaluare a elevilor. Avem exemple în alte țări europene, în Grecia, de exemplu, și așa aș gândi lucrurile. Nu trebuie să facem alte servicii publice, ci dimpotrivă, să fie mai suple aceste instituții și mult mai eficiente. E necesar un centru regional pentru evaluare și examinare a elevilor, care să aibă angajați profesori specializați în a gestiona tot ceea ce înseamnă examene de parcurs inițial și examene finale ale elevilor. Acum există un singur astfel de centru, la București…

- Cum ar arăta un astfel de centru, în viziunea dumneavoastră?

- Acolo să fie angajați profesori care să poată să conceapă bănci de itemi pentru fiecare specialitate. Sunt profesor de matematică și vreau să fac o evaluare la sfârșitul modulului întâi pentru elevii de clasa a 7-a, de exemplu, am acces la acea bază de întrebări pe care specialiștii le-au formatat, la nivelul programei școlare, astfel încât am asigura și o evaluare unitară și evaluare constantă, iar presiunea pe examenele finale ar fi mai mică, mult mai mică. De fapt, de aici vin foarte multe dintre presiunile pe care le au copiii noștri.

- Cu alte cuvinte, e nevoie de o aș reașezare, să spunem, a învățământului preuniversitar pe alte principii…

- Da. Și merg un pic mai departe, către zona de profesori. E o inițiativă începută de doamna profesor doctor Camelia Gavrilă, care, în calitatea dumneaei de parlamentar de Iași, a inițiat și există proiectul unui Centru regional de formare, care este proiectat - există un proiect, dumneaei era inspector școlar general atunci - în zona Casei Corpului Didactic, deci sunt bani alocați pentru realizarea acelui centru. O investiție foarte modernă, smart, în care să fie posibilă activitatea de formare a profesorilor, nu așa cum se întâmplă astăzi, când avem doar câteva mici spații în cadrul Casei Corpului Didactic. De acolo, către elev mă duc și o măsură pe care aș sprijini-o este legată de masa sănătoasă, masă caldă, cum vreți să-i spunem, în toate unitățile de învățământ, indiferent că vorbim de zona rurală sau urbană și treptat să ajungem cu un program școlar ca în majoritatea țărilor europene. Până la ora 16, copilul servește masa la școală, își realizează sarcinile suplimentare de aprofundare a lecțiilor și apoi poate să vină în familie și să aibă parte de timpul pe care și-l merită.

„Școala aceasta paralelă este o școală a ultimelor decenii”

- O idee admirabilă, evident, însă v-aș întreba cum se face că sistemul public rămâne, an de an, cu personal de o calitate tot mai scăzută. Și mă refer la mediul rural, în special, cu suplinitori, care sunt de ordinul sutelor, cu acele examene de titularizare, de definitivare în care foarte multe cadre didactice obțin note de 2, de 3 și de 4... Există soluții pentru a îndrepta aceste lucruri?

- Aici aș vrea să fac o subliniere. Din păcate, se generalizează incorect faptul că suplinitorii sau colegii din mediul rural sunt de o calitate mai slabă, de o prestație didactică care nu este corespunzătoare. Dimpotrivă, aș putea spune, pentru că am fost în nenumărate școli, am stat în spatele clasei de multe ori, nu în calitate mai de inspector general, de metodist, așa cum sunt foarte mulți în diversele etape de formare a profesorilor și avem profesori, învățători, educatori dăruiți, care știu meserie și care sunt și apreciați de comunitatea de acolo. Că există situații de acestea... fără discuție sunt și acestea. E aici o problemă importantă a societății noastre și aș spune că nu doar la nivel național, dar și la nivel mondial se constată faptul că nu mai există atractivitate pentru profesia didactică. Și atunci, măsurile trebuie să fie unele complexe, congruente și nu doar din zona educațională, ci și de politici, macro. Trebuie crescut statutul profesorului concomitent cu o salarizare pe măsură și apoi să creăm niște pârghii legislative pentru o selecție bună a celor care intră în sistem. Practic, cei care sunt formați pentru cariera didactică de către facultăți sau colegiile pedagogice - sunt profesor la Colegiul Pedagogic și văd aceste lucruri, în dinamica lor - aceste selecții să fie unele foarte atente, să ai un prag… Dau un exemplu: îmi intră în sistemul de formare didactică doar absolvent care finalizează examenul de bacalaureat cu minim nota opt la anumite discipline. Deja vorbesc de un punct de plecare. Cu alte cuvinte, nu vor avea acces decât cei care au anumită competență pe care să-și construiască cariera didactică. Dar pentru aceasta e nevoie ca să fie atras tânărul…

- Într-un domeniu cu deficit de personal…

- Da, tocmai de aceea lucrurile trebuie private atent și soluții se vor identifica. Dar, repet, trebuie făcute echipe la nivel decizional, indiferent de culoarea politică și de angajările politice pe care le are un parlamentar sau altul. Educația trebuie să fie o prioritate de țară, așa cum s-a gândit cândva.

- O curiozitate pe care o au foarte mulți părinți și-mi vine acum în minte... De ce e nevoie ca elevii, începând chiar din clasa a III-a, să facă meditații? Zeci de mii de elevi fac astăzi meditații în privat. N-o să ducem discuția foarte în profunzime, dar, din acest punct de vedere, pare că sistemul public de învățământ a eșuat, iar dacă n-a făcut-o încă, nici mult nu mai are... Cum vedeți dvs. lucrurile, ca specialist?

- Școala aceasta paralelă este o școală a ultimelor decenii. Pe vremea când eram elevă, în nicio etapă, repet, nicio etapă nu am făcut, nici eu și nici ceilalți frați ai mei, o oră de pregătire și am intrat, Slavă Domnului!, la licee și facultăți foarte bune. Nu același lucru pot să spun despre ce se întâmplă cu generațiile actuale de copii. Școala românească de astăzi se află doar sub presiunea examenelor. Și atunci, ce se întâmplă? Știm că elevul trebuie să obțină o notă bună, că părintele vrea să intre la un liceu foarte bun și atunci copilul începe să facă meditații de la clasa a treia, a patra. Dorințe, repet, ale părinților mai degrabă, dar care privesc activitatea școlare doar din perspectiva unei performanțe obținute în urma unui examen, că e de clasa a 5-a, a 8-a sau bacalaureat. Cu alte cuvinte, dacă va fi o altă abordare, o decentrare de pe examene și o centrare pe activitatea de învățare, va fi bine.

 - O altă abordare…

- Eu asta am propun ca profesor și ca părinte: copilul să dobândească o cultură generală, să aibă un orizont și o deschidere către ceea ce se întâmplă în varii domenii academice, artistice și așa mai departe, iar dacă e bine format, sigur va avea succes și la examene. Știți ce se întâmplă, din păcate? Copiii învață, intră în clasa a 9-a și își spun: ar trebui să mă pregătesc pentru Bacalaureat. Nu acesta este sensul educației. Sensul educației este cu totul altul. Să-l formez, să învețe, să-și construiască, așa cum spuneam, o cultură generală – ulterior, clasele a 11-a și a 12-a, o cultură profesională – iar succesul va veni. Învățarea în clasă se produce mai puțin și atunci e nevoie de aceste suplimentări pentru ca tânărul sau copilul să aibă succes la examenele finale. E o răsturnare a situației, de fapt, și trebuie să aducem învățarea în clasă și nu examenele și evaluarea să conteze. De aceea, acel centru despre care vorbeam poate să potențeze, să echilibreze. Avem specialiști în științele educației, în diverse domenii, care ar putea să facă lucrurile să meargă, ușor, ușor, nu dintr-o dată!

„Se critică mult, se stă deoparte, dar avem nevoie de oameni competenți și de bună credință”

- E  nevoie de schimbări radicale, evident, pentru toate acestea…

- E nevoie de schimbare curriculară, în primul rând. Am participat în diverse grupuri de lucru ale Ministerului Educației, pe specialitatea mea. Sunt profesori de pedagogie, de psihologie la Colegiul Național Pedagogic din Iași și am văzut cum stau lucrurile, cum se construiește o curriculă, care sunt prioritățile pe care trebuie să le punem și de fapt nu le punem în actualul curriculum. Da, un exemplu, în clasele a 11-a și a 12-a trebuie să fie momentul de pre-profesionalizare. Știți câte discipline au copiii aceștia? Băiatul cel mare mi-a povestit și mi-a spus că nu are cum să învețe la toate cele 20 de discipline, pentru că nu sunt toate în zona sa de interes profesional. Atunci, voi merge la facultate pe o categorie de discipline care pe care le doresc să le studiez, să le aprofundez. Restul nu au, în acest moment al formării mele, o importanță specială. Și-am propus încă de când eram inspector general, pentru că au fost construite grupuri de lucru, avem profesori deosebiți pe discipline, pe specializări, filiere… probabil că au rămas acolo, în sertar, toate aceste propuneri.

- Veți ave ocazia să le scoateți de la sertar…

 - Da, sper să putem face aceste lucruri pentru că trebuie să fim o forță care să genereze aceste schimbări. În landurile din Germania așa se întâmplă… În clasa a 11-a, a 12-a sunt între opt, maxim 10 discipline și fiecare are câte un nivel diferit. Adică, eu pot să optez pentru matematică de nivel superior, pentru că voi face matematică la facultate și mă preocupă o curriculă extinsă, dar pentru biologie pot să mă duc către un nivel standard, pentru că nu am interes crescut la acest nivel. Și asta se întâmplă, repet, în ultima parte a ciclului superior al liceului. În ciclul inferior al liceului se structurează în baza unei culturi generale, care nici nu știu dacă mai există astăzi…

- PSD a avut și a promovat constant reprezentantele sale în funcții publice, în Parlament. Credeți, totuși, că rolul femeii este subevaluat, astăzi, în politică?

- Fără îndoială! În toate partidele politice pozițiile de decizie și de reprezentare sunt ocupate în măsură însemnată de domni. Există, categoric, o sub-reprezentare, chiar dacă electoratul feminin este unul important. Statistice spun că, dintre votanți, mai mult de 50% sunt doamne. Și atunci, chiar și aici sunt pași mulți de făcut. Nu cred că e târziu, dar e momentul în care să ne afirmăm intențiile noastre, dorința de a participa, umăr la umăr, la aceeași masă decizională și de putere politică cu colegii noștri bărbați. Știm să facem echipe, suntem și competente, și responsabile, ambițioase și lucrurile vor merge. Eu așa le spun și colegilor mei: gândiți-vă la fetele voastre. Cum v-ați dori să fie peste câțiva ani? Să apară într-o conjunctură favorabilă, să fie respectate, prețuite și implicate în deciziile sociale? Sunt pași de făcut în multe domenii și tocmai de aceea determinarea mea e justificată, pentru că se critică mult, se stă deoparte, dar noi avem nevoie, mediul politic are nevoie, indiferent de partid, are nevoie de oameni competenți și de bună credință.

(Comandat de Partidul Social Democrat – PSD Iași. Executat de Ziarul Evenimentul SRL,  CMF: 11240017)

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L.,  vinde prin licitatie publica bunurile: cladire 2 camere -Volanschi; „Ferma Coroiesti” ; „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce le deservesc. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
Comuna Timisesti, judetul Neamt  vinde prin licitatie publica terenuri: 2.340 mp. intravilanul  satului Dumbrava. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
Cine l-a salvat pe Emil Hurezeanu de la remaniere. Culisele discuțiilor purtate în coaliție
29/03/2025 21:32

Schimbarea lui Emil Hurezeanu din functia de ministru de Externe, la insistentele premierului Marcel Ciolacu, ar fi subrezit pozitia lui Ilie Bolojan si in interiorul coalitiei de guvernare, si in PNL, sustin s ...

Crin Antonescu: Nimeni, în acest moment, în afară de mine, nu e sigur că intră în turul doi
29/03/2025 19:17

Crin Antonescu spune că, după părerea lui, in acest moment, nimeni in afară de el nu e sigur că intră in turul II la alegerile prezidentiale. Candidatul Alianţei Romania Inainte la prezidenţiale, Crin ...

Europa și China s-au așezat la masa negocierilor: Pregătesc o lovitură puternică pentru Donald Trump
29/03/2025 18:40

Ministrul chinez al comertului, Wang Wentao, s-a intalnit cu comisarul european pentru comert si securitate economică, Maros Sefcovic, pentru o discutie despre care Sefcovic a declarat sambătă că a inclus � ...

Vasile Dîncu, discurs fără perdea: Există o înțelepciune a mulțimilor. Oamenii nu sunt proști și ne-au taxat!
29/03/2025 18:28

Europarlamentarul Vasile Dincu sustine că in urma alegerilor prezidentiale, liderii politici au invătat că există ”o intelepciune a multimilor” si faptul că ”oamenii nu sunt prosti”. El a spus că ...

Predoiu, săgeți 'otrăvite' la adresa lui Nicușor Dan. L-a bombardat cu ironii pe primarul Capitalei: 'Își lasă mandatul baltă și acum vrea să blocheze România'
29/03/2025 18:21

Candidatul independent Nicusor Dan a avansat recent numele unui premier pe care l-ar accepta, dacă ajunge presedinte. Acesta a explicat că există mai multe variante, dar una bună ar fi Cătălin Predoiu, ac ...

Crin Antonescu vine cu o nuanțare interesantă: Viktor Orban este un model
29/03/2025 18:04

Prezidentiabilul coalitiei Crin Antonescu a explicat ce a dorit să spună prin faptul că Viktor Orban este un model. El a spus că nu impărtăseste multe din opiniile premierului maghiar, dar Orban este un m ...

Kelemen Hunor vorbește despre un pericol uriaș pentru România: Un sens giratoriu cu mai multe ieșiri
29/03/2025 17:46

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că nu toate ieşirile din sensul giratoriu ne duc in direcţia dorită şi că de aici poţi merge spre trecut sau te poţi rătăci in istorie. De asemenea, el a p ...

România cumpără corvete de 150.000.000$ cu rachete anti-navă. SUA, favorită ca furnizoare
28/03/2025 19:44

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Tării (CSAT) au analizat si aprobat, in sedinta de vineri, dotarea Fortelor Navale Romane cu o navă nouă, de tip corvetă usoară, capabilă să execute, in cel mai s ...

Ilie Bolojan a recunoscut, indirect, de la Paris, motivul pentru care a fost eliminat Călin Georgescu: Tranzitarea forțelor militare occidentale spre Ucraina nu se va putea face decât și prin România
28/03/2025 17:17

Presedintele-interimar, Ilie Bolojan, a declarat la finalul reuniunii convocate de presedintele Frantei, Emmanuel Macron, la Paris, că Romania este singura tară prin care trupele „Coalitiei de vointă” po ...

Calendarul zilei 28 martie: 51 de ani de la instituirea funcției de Președinte al României. Nicolae Ceaușescu, primul președinte din istoria Țării
28/03/2025 16:59

La data de 28 martie 1974, Marea Adunare Natională l-a ales in functia de presedinte al statului roman pe secretarul general al Partidului Comunist, Nicolae Ceausescu, care devine astfel primul presedinte din ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei