Adevăr sau Provocare? – Trump: "Aș bombarda Moscova și Beijingul..."
Dimensiune font:
S-a transformat singurul președinte american postbelic care nu a început nici un război în timpul mandatului său într-un Șoim Belicos?
O informație halucinantă a fost strecurată într-un articol din Washington Post de marți, 28 mai, dedicat modului în care Donald Trump încearcă să îi convingă pe donatorii americani să îi finanțeze campania.
Paragraful cu pricina sună astfel:
„De exemplu, la un eveniment, el (Trump) a sugerat că ar fi bombardat Moscova sau Beijingul dacă Rusia ar fi invadat Ucraina sau China ar fi invadat Taiwanul, ceea ce i-a surprins pe unii donatori.”
Washington Post nu oferă nici o dovadă în sprijinul acestei informații.
Dezvăluirea Washington Post – dacă este reală – este o bombă de presă.
Ea ar arăta o transformare radicală a lui Donald Trump, singurul președinte american de după Al II-lea Război Mondial care nu a început nici un conflict militar.
Dimpotrivă, el s-a manifestat întotdeauna ca un adept al folosirii de către SUA a forței sale economice combinată cu dialogul.
În asemenea măsură, încât Trump a fost și primul președinte american care a mers în Coreea de Nord pentru a se întâlni cu Kim Jong Un.
Întâlnirea a avut efect. Nu se știe ce i-a zis Trump în grădina de la Phenian, dar pe toată durata mandatului său, Kim s-a abținut de la experimente nucleare și de la provocări cu rachete.
În ciuda pietrei de moară a scandalului „coluziunii cu Rusia”, Trump a avut cu Putin o relație destul de lină, cei doi întâlnindu-se de cinci ori.
Și de data aceasta, acest tip de politică a avut efect, Putin dovedind reținere în majoritatea acțiunilor sale pe durata mandatului Trump. Inclusiv în Ucraina.
O mențiune specială pentru colaborarea tacită a celor doi la stârpirea ISIS din Siria și Irak.
În ce privește China, relația lui Trump cu Xi a fost ceva mai contondentă, liderul american declanșând un veritabil război al taxelor cu superputerea asiatică.
Însă, cei doi s-au ținut departe de arme, în ciuda tensiunilor din Marea Chinei. În orice caz, mult mai departe decât se află acum Biden și Xi.
Ce s-a întâmplat cu Trump în cei patru ani petrecuți în afara Casei Albe, dar tânjind să revină? S-a transformat și el într-un Șoim al Războiului, așa cum pare să arate articolul din ziarul american?
Dacă va câștiga alegerile, va detona Trump un conflict mondial care mocnește cam de când Biden i-a luat locul?
Primul aspect care frapează în bomba lansată de Washington Post este că informația nu a fost prinsă în titlu, așa cum ar fi făcut orice ziar normal din lume, care trăiește din vânzări.
Mai mult, ea nu apare nici în subtitlu. Dimpotrivă, a fost ascunsă discret, adânc în interiorul articolului.
Admițând că autorul articolului era un idiot, e greu de crezut că deasupra lui, pe scara ierarhică, nu s-a găsit nici un șef care să repare greșeala și să plaseze bomba în titlu, acolo unde îi era locul.
Sau, dacă informația nu era adevărată (nu este citată nici o sursă!), să o șteargă.
Dar nu: toți supervizorii au lăsat bomba îngropată.
În al doilea rând, nu trebuie uitat că Washington Post are relații extrem de stânse cu serviciile secrete americane. În special agenția de la Langley. În asemenea măsură încât i se spune „Vocea CIA”.
Pe de altă parte, cu Donald Trump s-a petrecut indiscutabil o schimbare în ultima vreme.
El pare să se apropie periculos de mult de Sistem.
Primul semn a fost sprijinul uimitor pe care l-a acordat adoptării în Congres a pachetului de înarmare pentru Ucraina.
Trump, care se lăuda că va pune capăt războiului în 24 de ore, aprobă acum finanțarea războiului? Adică prelungirea lui pe termen nedefinit?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau