Americanii râd de decretul lui Putin privind Alaska: 'Cu siguranță, nu o va primi înapoi'
Dimensiune font:
Americanii reacționează la decretul semnat zilele trecute de Vladimir Putin, prin care președintele rus încearcă să declare nelegitimă vânzarea teritoriului Alaska către SUA, din 1867. „Cu siguranță nu o va primi înapoi”, este reacția Departamentului de Stat.
Decretul, semnat de Putin la sfârșitul săptămânii trecute, alocă fonduri pentru căutarea, înregistrarea și protecția juridică a proprietăților rusești din străinătate, inclusiv a proprietăților din fostele teritorii ale Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice. Aceste teritorii ar include Alaska, zone din Europa Centrală și de Est, mari părți din Asia Centrală și părți din Scandinavia.
Reacția SUA
Într-o conferință de presă susținută luni, Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat (ministerul de externe al SUA, n.r.) a fost întrebat care este reacția SUA la gestul lui Putin.
„Deci, lăsați-mă să înțeleg, a semnat astăzi ceva care spune că vânzarea Alaska este ilegitimă? Ei bine, cred că pot - vorbesc în numele tuturor celor din guvernul SUA să spun că, cu siguranță, nu o va primi înapoi. Așa că...”, a fost reacția lui Patel.
Cum a fost vândută Alaska către SUA
Pe 18 octombrie 1867, Statele Unite ale Americii au preluat oficial Alaska de la Rusia. Pentru doar 7,2 milioane de dolari SUA a intrat în posesia unui teritoriu cu o suprafață de 1.518.800 km². Inițial organizată sub numele de departamentul Alaska, zona a fost redenumită districtul Alaska, mai apoi teritoriul Alaska, în final fiind admisă ca stat, în cadrul Statelor Unite, în 1959.
Începând cu 1725, când țarul rus Petru cel Mare l-a trimis pe Vitus Bering pentru a explora Alaska, Rusia a dezvoltat un deosebit interes pentru această regiune, bogată în resurse naturale și nelocuită. Pe măsură ce Statele Unite s-au extins spre vest la începutul anilor 1800, americanii s-au aflat în curând în competiție cu exploratorii și comercianții ruși.
Rusia s-a oferit să vândă Alaska Statelor Unite în 1859, pentru a crea o zonă-tampon cu rivalul său regional, Regatul Unit. Izbucnirea războiului civil american a întârziat vânzarea. După război, secretarul de stat William Seward primit o nouă ofertă și, la 30 martie 1867, a fost de acord cu o propunere a ministrului rus la Washington, Edouard de Stoeckl, de a cumpăra Alaska pentru 7,2 milioane de dolari(133 de milioane de dolari în prezent – 87 de dolari pe km²).
Senatul a aprobat tratatul de cumpărare pe 9 aprilie, iar președintele Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Alaska a fost transferată în mod oficial Statelor Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau