Ce modificări discută Guvernul pentru impozitarea IMM-urilor. Micile afaceri, amenințate cu dispariția
Dimensiune font:
Măsurile fiscale discutate de PNL și PSD ar putea însemna taxarea de cel puțin 3 ori, dacă nu chiar și de 5 ori, mai mult a companiilor mici și mijlocii din România. Astfel, mii de afaceri - precum micile covrigării, magazinul mixt din sat sau buticul cu haine de la colțul blocului - ar putea fi afectate. Toate acestea ar putea să pună lacătul pe ușă, să facă disponibilizări, iar dezvoltarea lor ar putea fi cu totul exclusă.
Silvian Trandafir, jurnalist Digi24: În draftul pe care îl avem și pe care l-am consultat, cu privire la noile măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să le aprobe, avem măsura de schimbare a fiscalității pentru IMM-uri.
Astfel, IMM-urile cu cifră de afaceri de până la 60.000 de euro se impozitează cu 1%, precum în legislația actuală. Însă, ce este între 60.000 de euro și 500.000 de euro va fi impozitat cu 3% pe cifra de afaceri, o creștere considerabilă. Dacă un IMM se află în intervalul 60.000 - 500.000 de euro, dar are o marjă de profit de peste 30%, atunci acesta va intra automat la impozitarea de 16% pe profit.
În cazul unei microîntreprinderi ce are, spre exemplu, o cifră de afaceri de 100.000 de euro – magazin de haine, patiserie etc – cu impozitul pe 1% din cifra de afaceri antreprenorul plătește în prezent 1.000 de euro.
După modificări, în cazul în care nu are 30% profit, va plăti 3% pe cifra de afaceri, adică 3.000 de euro. Dacă are și marjă de profit de 30%, atunci plătește 4.800 de euro impozit pe profit, adică o creștere de aproximativ cinci ori.
90% dintre micile afaceri și companiile mici și mijlocii ar avea de suferit, dacă s-ar aplica aceste măsuri.
Cei doi lideri ai coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat, luni pe Facebook, că au ajuns la un acord pentru un plan „extins” pentru „reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului”. Aceștia susțin că planul va aduce în 2023 ,i>„o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei”. Ar fi vorba despre 6 miliarde de lei din reducerea de cheltuieli și alte 6 miliarde de lei din „asigurarea de noi venituri”,,/i> printre care eliminarea unor excepții fiscale, creșterea unor accize și redevențe și o mai bună colectare.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că noile măsuri fiscale ar trebui adoptate fără a se depăşi cu mult jumătatea lunii august.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau