Cornel Nistorescu:Presa noastră crăcănată de partea Israelului

20

Dimensiune font:

| 31-10-2023 15:12

Nu-mi place acest subiect și nici această situație. Dar nu o pot ocoli. Mă obligă profesia mea pe care am servit-o o jumătate de secol și mă încearcă un sentiment al datoriei. De aceea semnalez un fapt care ne poate discredita pe mulți dintre noi. Nu suntem echilibrați și nici obiectivi!

Balanța știrilor și comentariilor din relatările privind situația din Gaza și de la granița israelo-palestiniană este vizibil prăvălită într-un subiectivism pro-israelian. Înainte de a continua, trebuie să precizez un lucru. Nu am nici un strop de înțelegere pentru atacul terorist comis de Hamas. Este condamnabil și merită judecat. Autorii lui trebuie să plătească pentru crimele comise, dar nu omorîți la grămadă, ca animalele, fără o decizie pronunțată de o instanță de judecată.

După părerea mea, ne aflăm în fața unei situații în care comunitatea internațională, dacă mai are busolă și coerență, trebuie să-și spună cuvîntul.

Urmăresc cu sufletul la gură conflictul israelo-palestinian și situația din Gaza și nu pot să nu remarc dezechilibrul din presa română. Parcă am asista la un efort de a înclina balanța percepției publice în favoarea Israelului. Jurnalele, relatările și comentariile arată de parcă presa noastră s-ar fi înrolat într-o campanie de propagandă în favoarea Israelului. Ceea ce este nefiresc și incorect profesional, chiar dacă România are un parteneriat strategic cu Israelul și o mare parte din populația acestei țări este de origine română.

De cîteva zile, văd pe micile ecrane cum un fost militar cu dublă cetățenie, română și israeliană, evaluează situația din conflict ca analist, ca martor și specialist. Se mută de la o televiziune la alta și opiniile sale sunt preluate pe diverse site-uri. El se numește David Maxim. Nu-i știu gradul. Poate fi David Maxim un comentator obiectiv? În nici un caz. Punctele sale de vedere nu pot contrazice opiniile ministrului apărării din Israel și nici ale statului său. Nu poate critica nimic și nici nu poate apăra pentru că nu este credibil. Eventual, poate fi mai dur. În mod normal, ofițerul israelian în rezervă ar fi trebuit să dea fuga acasă și să răspundă la mobilizare, cum fac și alți israelieni de aiurea. El bate televiziunile. Punctele sale de vedere nu ar fi putut fi difuzate decît în pandant cu măcar un refugiat palestinian. Nu cu un luptător Hamas, ci cu un refugiat palestinian, cu un român surprins în Gaza sau cu un palestinian care a studiat în România. Regulile elementare ale jurnalisticii despre dispute și conflicte se supun celebrului dicton „audiatur et altera pars” (ascultă și cealaltă parte). Comunicarea balansată este valabilă inclusiv în politică și în diplomație, dar în acest conflict, mulți dintre colegii mei de breaslă nu o mai respectă. Cel puțin, în acest caz, în presa noastră, nici măcar nu se mai mimează. Nici vorbă de echilibru. În potopul de comentarii acuzatoare din ultima vreme, abia a încăput vocea unui palestinian, dacă nu mă înșel, jurnalist, dar acesta n-a apucat să spună mare lucru, pentru că a fost cel mai adesea acoperit de moderator și de invitați.

De cîte relatări am avut din Gaza și de cîte din Israel? Disproporția este evidentă. Care este proporția între victimele Hamas din Israel și cele comise de IDF și Shin Bet în Gaza? Parcă n-ar ști nimic și n-ar avea detalii despre drama civililor!

Luni, televiziunile difuzau aproape în buclă știrea privitoare la recuperarea unui ofițer israelian (răpit de Hamas) ca rezultat al pătrunderii multiple în Gaza. A mai fost salvată de armata intrată în Gaza din captivitate și o „soldată”, dar nimeni nu a încercat să afle prețul, adică numărul morților, să ceară informații privitoare la numărul de vieți de palestinieni sau de persoane surprinse de conflict în Gaza! Imaginile difuzate din Gaza (atîtea cîte au scăpat!), condițiile în care civilii încearcă să supraviețuiască arată o devastare totală, arată mai degrabă a exterminare.

Tolerează israelienii acest comportament nemilos după ce au supraviețuit unui holocaust? De ce tac politicienii români și de ce presa ignoră tragedia și vorbesc numai despre situația prizonierilor luați de Hamas?

Și încă un fapt. Multe știri din conflict sunt comentate de ziariști români de religie iudaică sau de etnie evreiască. Pot fi ei obiectivi în prezentarea acestui conflict? Unii sunt cunoscuți chiar cu dublă cetățenie. Nici vorbă de o derobare elegantă sau de o precizare a identității lor. Cît de credibilă poate fi prestația unui jurnalist care aparține unei părți? Ce reacție am fi avut dacă o televiziune ne propunea un talk show despre situația din Gaza moderată de un palestinian?

Presa românească în cea mai mare parte a relatărilor transmite preponderent punctele de vedere ale Israelului, cu nenumărate declarații ale miniștrilor israelieni, interviuri telefonice cu cetățeni israelieni de origine română, cu rude sau cu prieteni. Declarațiile politice ale premierului României și ale președintelui au fost unele de un vizbil suport pro-israelian, fără o contextualizare a conflictului. Iar ziariștii se avîntă în considerații de parcă ar fi scăpat toate hățurile gîndirii.

Conflictul arabo-israelian este vechi și ține de secole. Cel puțin în ultimul, românii și România s-au străduit să păstreze un echilibru, să țină balanța într-o judecată dreaptă.

De ce am renunțat la asta, mai ales că mintea de pe urmă ne trimite întotdeauna la o socoteală?

Post Scriptum:

Reproduc din David Maxim, invitat și citat de Digi 24: „A rămas foarte puțin timp până se intră. E inevitabil. Niciun guvern și nicio autoritate nu ar putea să întârzie, împiedice sau să anuleze intrarea. Soluția vine de aici. Curățenia asta a fiarelor. Riscul ca așa ceva să se mai întâmple sau să încerce iarăși… de data asta a fost Israelul. Urmează Orientul Mijlociu, urmează Europa, suntem aproape”, mai spune David Maxim. Intrarea în Fâșia Gaza o să vină însă la pachet cu o listă lungă de probleme pentru militarii israelieni. „Gaza nu are străzi. Cele mai largi străzi sunt chestii de genul ăsta. Noi, cu echipamentul de luptă, nu aveam loc să trecem prin ele cu fața. Trebuia să trecem pe o parte, să ne strecurăm. Între doi pereți a două case nu aveam loc să trecem. Ei aruncau de sus frigidere sau borduri. Orice poate să fie sfârșitul tău. Am văzut măgar mort minat. Nu văd cum pot să măture Gaza dintr-un capăt în altul, pentru că trebuie luată casă cu casă, cameră cu cameră, fiecare subsol, fiecare acoperiș, fiecare coș de gunoi. Nu poți să lași în spate nimic din ce nu ai verificat. De asta o să dureze mult și o să fie foarte greu. M-aș bucura să termine în două săptămâni. Nu cred că o să termine în mai puțin de 1-2 luni. Sper să se termine în 4 luni. Pe un teren construit, fiecare cameră e o altă problemă”(…) „Clar ținta lor au fost civilii. Dacă te duci spre un kibbutz, în ziua de sâmbătă dimineață, ce crezi că o să găsești acolo? E un sătuc. Clar nu e apărat. Și dacă e apărat, e apărat de o mână de oameni. I-au subestimat, ce-i drept. Mâna aia de oameni au știut să salveze mult mai mult. S-au dus spre kibbutz, spre așezări mici, s-au dus spre tinerii ăia care erau într-un festival. Ce te aștepți? Acolo nu e armata. Acolo n-ai atacat pe nimeni care poate să îți răspundă. Josnic”, mai spune fostul militar în armata israeliană. Israelul a pregătit peste 300.000 de soldați pentru intrarea în Fâșia Gaza.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Robert Turcescu acuză mafia de partid și de stat! Vor încerca să măsluiască alegerile
23/11/2024 11:38

Mai sunt două zile, dar nu se termină! La cum arată situatia, parcă văd că abia duminică seara la 21.00 incepe adevarata nebunie: trei candidati (Simion, Lasconi, Ciucă) la egalitate pe locul doi! Ne ...

Traian Băsescu îl face ”fetiță” pe Rareș Bogdan! Reacția lui ”ruj roz”
23/11/2024 11:16

Rares Bogdan l-a acuzat vineri pe Traian Băsescu că actionează “diabolic” in incercarea de a se “lipi” de lidera USR, Elena Lasconi, pe care o vrea la Palatul Cotroceni, atrăgandu-si o replică dur ...

Eurodeputatul Eugen Tomac: Aderarea la Schengen nu este în niciun caz o victorie a actualului guvern
23/11/2024 10:39

Intrarea in Schengen este un drept pe care romanii il meritau demult, nu o favoare a actualului guvern, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac. El spune că procesul pe care l-a initiat la CJUE a fost un pas necesar ...

Ciolacu, întrebat despre zborul cu avionul privat la Nisa:
23/11/2024 08:28

In cadrul unei dezbateri electorale organizate joi seară de Antena 3, premierul Marcel Ciolacu a fost intrebat cu privire la zborul cu avionul privat inchiriat de compania Nordis, cu care a fost la Nisa in 202 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei