Datele oficiale din Austria care reduc la tăcere retorica lui Nehammer împotriva României. Ministrul Karner confirmă eficiența luptei împotriva migrației
Dimensiune font:
În timp ce Karl Nehammer continuă să se opună aderării României la Spațiul Schengen, datele oficiale de la Viena arată că țara noastră nu reprezintă nici cea mai mică problemă pentru fenomenul migrației din Austria.
În septembrie 2024, Austria a înregistrat doar 1.867 de cereri de azil, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă de 78% față de anul precedent, când au fost depuse 6.445 de cereri. Primele nouă luni ale acestui an arată, de asemenea, o scădere drastică: în timp ce în 2023 au fost primite un total de 44.056 de cereri de azil, anul acesta au fost doar 18.816, ceea ce corespunde unei scăderi de 57%. Cererile pentru reîntregirea familiei au scăzut, de asemenea, drastic, de la 2.185 în ianuarie la doar 446 în septembrie.
Intrările efective în Austria au scăzut și ele masiv. În martie 2024, 1.300 de persoane au intrat în țară, în timp ce în septembrie au fost înregistrate doar 180 de intrări. În același timp, 26.448 de proceduri au fost respinse sau întrerupte de Oficiul Federal pentru Imigrare și Azil (BFA).
În august 2024, 650 de femei și 1.217 de bărbați au solicitat azil în Austria, Siria fiind națiunea cea mai reprezentată. Până la sfârșitul lunii septembrie 2024, au existat 26.448 de decizii negative, în timp ce azilul sau protecția subsidiară a fost acordată în doar 19.938 de cazuri. Situația este deosebit de clară în rândul solicitanților sirieni, dintre care aproximativ 27% au fost respinși, în timp ce cetățenii afgani au avut o rată de respingere de aproximativ 36%.
Până la sfârșitul lunii septembrie 2024, au fost efectuate un total de 9.983 de deportări, aproape jumătate dintre persoanele deportate plecând singure. 45% dintre cei afectați au avut o condamnare penală.
Contrabanda organizată a evitat Austria datorită controalelor intensive, care se reflectă într-o scădere a trecerilor ilegale de frontieră. În Burgenland, în primele trei trimestre au fost înregistrate doar 1.894 de tentative, în scădere cu 92% față de anul precedent.
Deseori, cancelarul de la Viena a dat vina pe România și pe faptul că țara noastră ar reprezenta o zonă de tranzit pentru migranții care vin din Orientul Mijlociu și Africa și se îndreaptă către Europa Centrală. Datele puse la dispoziție chiar de autoritățile de la Viena infirmă toată retorica lui Karl Nehammer privitoare la țara noastră.
Reacția ministrului de interne Gerhard Karner
Ministrul de Interne Gerhard Karner a comentat statisticile privind azilul din septembrie:
„Austria a luat măsuri solide în lupta împotriva migrației ilegale și, astfel, a redus-o masiv. Trebuie și vom continua în mod constant această cale de combatere a contrabandiștilor și de reducere semnificativă a cererilor de azil.”, a spus Karner.
În primele nouă luni ale anului 2024, în Europa au fost depuse un total de 739.735 de cereri de azil, inclusiv Elveția și Norvegia, în scădere cu 8% față de anul precedent. În timp ce cererile au crescut în Grecia (+39%), Italia (+25%) și Belgia (+13%), Austria ocupă locul șapte în statisticile europene în funcție de populație și pe locul nouă în cifre absolute.
Granița cu Turcia a înregistrat o creștere cu 14% a trecerilor ilegale, în timp ce ruta Balcanilor de Vest a înregistrat o scădere cu 79%, până la aproximativ 17.000. În paralel, numărul migranților ilegali din vestul și centrul Mediteranei a scăzut, în timp ce debarcările în Insulele Canare s-au dublat
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau