Erdogan: Dacă Israelul acţionează ca o organizaţie, va sfârşi prin a fi tratat ca atare
Dimensiune font:
Israelul nu se comportă „ca un stat” în Fâşia Gaza, denunţă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, după ce armata israeliană a lansat miercuri noi raiduri în enclava palestiniană, ca represalii faţă de atacul sângeros lansat în weekend de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP, preluată de News.ro.
„Israelul nu trebuie să uite că, dacă acţionează mai degrabă ca o organizaţie decât ca un stat, va sfârşi prin a fi tratat ca atare”, a criticat şeful statului turc.
Recep Tayyip Erdogan a denunţat „metode ruşinoase” folosite de către armata israeliană în Fâşia Gaza.
„Mutarea unui portavion american mai aproape de Israel vizează comiterea de masacre în Gaza”
De asemenea, preşedintele turc a criticat marţi SUA pentru decizia de a muta mai aproape de Israel un portavion aflat în Mediterana, liderul turc acuzând Washingtonul că astfel vrea să comită „masacre grave” în Fâşia Gaza, transmite Reuters.
În urma unui atac lansat sâmbătă de mişcarea palestiniană Hamas asupra Israelului, secretarul american al apărării Lloyd Austin a anunţat că SUA vor muta mai aproape de Israel un grup naval, ce include portavionul USS Gerald R. Ford, conform Agerpres.
„Ce va face portavionul Statelor Unite în apropiere de Israel, de ce vine? Ce vor face bărcile şi avioanele din jurul lui? Ele vor lovi Gaza şi împrejurimile şi vor lua măsuri pentru (comiterea de) masacre grave acolo”, a spus şeful statului turc într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer, la Ankara.
Anterior, Erdogan afirmase că Turcia este pregătită să medieze între forţele israeliene şi palestiniene pentru a instaura calmul. În trecut Turcia, care i-a sprijinit pe palestinieni, a adăpostit membri ai Hamas, iar în prezent încearcă să refacă relaţiile cu Israelul după mai mulţi ani de animozităţi.
După luni de reapropiere diplomatică, Israelul şi Turcia au anunţat la 17 august 2022 că îşi restabilesc complet relaţiile bilaterale şi că ambasadorii lor revin la post în cele două ţări.
Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au tensionat în 2010, după asaltul violent al unor forţe israeliene asupra navei turceşti Mavi Marmara, care încerca să transporte ajutor în Fâşia Gaza. În acel incident şi-au pierdut viaţa 10 cetăţeni turci.
Turcia şi Israelul şi-au retras din nou ambasadorii în timpul crizei din Fâşia Gaza, care a escaladat când SUA şi-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau