Federația Rusă ar putea reacționa dur la rezultatele auditului internațional al datoriilor Moldovagaz față de Gazprom
Dimensiune font:
Federația Rusă ar putea reacționa dur la rezultatele auditului internațional al datoriilor Moldovagaz față de Gazprom, anunțate astăzi de către autoritățile de la Chișinău. Moscova ar putea chiar acționa Rep. Moldova în judecată, după ce Chișinăul a anunțat că e gata să plătească Gazpromului doar 8,6 milioane de dolari față de cele 709 milioane pretinse de concernul rus, consideră analistul Ion Tăbârță, invitat permanent în cadrul emisiunii ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău.
În contextul în care Federația Rusă ar decide să sisteze, în consecință, complet livrările de gaze către Rep. Moldova, autoritățile de la Chișinău vor trebui să pună în discuție modul în care va fi alimentată cu resurse energetice regiunea transnistreană, care continuă să utilizeze gaze rusești, inclusiv pentru a produce cea mai mare parte a energiei electrice livrate pentru malul drept al Nistrului, mai spune Ion Tăbârță.
”Sigur că Federația Rusă va reacționa dur, propagandistic. Este de așteptat. Ar putea și ar fi foarte bine să se adreseze în instanță. În așa mod, juridic s-ar rezolva o problemă. Însă Federația Rusă, știm foarte bine că recunoaște actele juridice selectiv. Doar pe cele care îi convin, ceea ce face în prezent Putin cu dreptul internațional. Marea problemă și marele hop în relația cu Federația Rusă, cu gazele și energia electrică, este regiunea transnistreană. Noi am demonstrat că putem să existăm deja fără gazele naturale din Federația Rusă. Malul drept se aprovizionează acum din alte surse. Avem gazoductul Iași-Ungheni prin care am realizat această interconexiune la spațiul românesc, la spațiul european. Dacă Federația Rusă decide să întrerupă complet livrările de gaze către Rep. Moldova apare întrebarea ce facem cu regiunea transnistreană. Putem asigura această regiune din aceleași surse ca si malul drept, dar ei trebuie să plătească pentru gaze, ceea regiunea transnistreană nu a făcut până acum. În plus, dacă chiar vor accepta să plătească este necesar un volum mai mare de gaze naturale care va merge acolo pentru producerea energiei electrice. Și în acest caz, automat va crește prețul energiei electrice pe malul drept. Totodată această situație poate reprezenta un atu ca regiunea transnistreană să fie încorporată mai bine în statul Rep. Moldova”, a declarat Ion Tăbârță.
Republica Moldova nu mai depinde de gazele rusești din decembrie 2022 când a trecut la importuri din România și de pe piața Uniunii Europene, prin gazoductul Iași-Ungheni, pentru teritoriul din dreapta Nistrului. Până la construirea liniei de înaltă tensiune directă cu România, proiect în desfășurare, malul drept depinde în mare măsură de rețelele electrice din regiunea transnistreană. Ponderea achizițiilor de la Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, este de aproximativ 80% din curentul consumat pe malul drept.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau