Femeia care ar putea ajunge premierul Marii Britanii a lucrat în orfelinatele groazei ale regimului Ceaușescu
Dimensiune font:
Politiciana britanică Penny Mordaunt este în clipa de față a doua în preferințele parlamentarilor conservatori pentru a prelua șefia partidului - și, implicit, pentru a deveni noul prim-ministru al Marii Britanii - după demisia anunțată a premierului încă în funcție, Boris Johnson. Ea se află în poziția cea mai bună față de actualul favorit al parlamentarilor conservatori, Rishi Sunak, și este, momentan, creditată cu cele mai mari șanse la casele de pariuri. Penny Mordaunt a avut o adolescență grea, iar viața adultă și-a început-o muncind în orfelinatele și spitalele din România abia ieșită din comunism. De altfel, această experiență a fost unul din lucrurile care au determinat-o să intre în politică, după cum reiese dintr-un portret realizat de Sky News.
Penny Mordaunt s-a născut în martie 1973 în Torquay , oraș în sud-vestul Angliei, și a fost botezată - susține ea, după crucițătorul britanic HMS Penelope.
Tatăl ei, John, a fost soldat în Regimentul de Parașutiști, după care s-a recalificat ca profesor, iar mama ei, Jennifer, a fost profesoară pentru copii cu nevoi speciale.
Penny a crescut în Hampshire, împreună cu fratele ei geamăn, James, și cu fratele lor mai mic, Edward.
Când avea 15 ani, mama ei a murit de cancer, iar Penny a avut grijă de fratele ei mai mic până la 18 ani, când tatăl lor s-a recăsătorit.
„A fost un stres istovitor să pierzi un părinte și să încerci să faci față situației în timp ce înveți, ai grijă de casă și de doi frați. Dar asta te face să devii un om mai puternic și, când mă uit în urmă la acea perioadă, simt tristețe, dar îmi dă și putere în același timp”, spunea Penny Mordaunt în 2019, într-un interviu pentru The Sunday Times.
Când a putut să plece de acasă, a venit în România pentru un an, unde a muncit în orfelinate și spitale, în primii ani după Revoluția din 1989, care a răsturnat regimul Ceaușescu.
Ea spune că aceste experiențe au determinat-o să vrea să intre în politică, așa că s-a întors în Marea Britanie, unde a studiat folozofia la Universitatea din Reading, devenind și șefa ligii studenților.
A lucrat pentru campania lui George W. Bush
Pentru a-și plăti studiile, Penny Mordaunt a lucrat la o fabrică Johnson & Johnson și ca asistentă de magician a fostului președinte al Societății de Magie din Portsmouth.
Ajutată de experiența de lideră a studenților, după ce a terminat facultatea în 1995, a devenit șefa organizației de tineret a Partidului Conservator sub conducerea fostului premier John Major.
Între 2001 și 2003 a fost șefa echipei de comunicare a Burgului Regal Kensington și Chelsea din Londra (Royal Borough of Kensington and Chelsea), condus de conservatori, iar pentru o scurtă perioadă de timp a condus biroul de presă din străinătate al lui George W. Bush, pentru candidatura la alegerile prezidențiale din 2000.
A lucrat din nou pentru George W. Bush când a candidat și în 2004, iar apoi a intrat în domeniul carității.
Ca directoare a Fondului Comunitar, Penny Mordaunt a pus bazele unui fond de ajutorare finanțat de Loteria națională și unui program pentru veterani.
În 2006 a devenit șefa Societății britanice de Diabet.
Cariera ei politică a început în noiembrie 2003, când a fost selectată să candideze pentru un loc în Camera Comunelor din partea conservatorilor, în circumscripția Portsmouth North. A pierdut în fața candidatei laburiștilor, Sarah McCarthy-Fry, la o distanță de peste 1.000 de voturi.
A fost selectată din nou să candideze, iar la alegerile generale din 2010 a câștigat cu o majoritate de 7.289 de voturi.
În paralel cu cariera politică, Penny Mordaunt este și militar în rezervă al Marinei Regale. Ea a fost acuzată că încalcă standardele parlamentare când a folosit înjurături și cuvinte triviale în timpul antrenamentelor ca militar în rezervă.
Când David Cameron a fost reales în 2015, a promovat-o în funcția de secretar de stat al forțelor armate, prima femeie care a deținut acest post.
Prima femeie ministru al apărării
Penny Mordaunt a fost prima femeie ministru al Apărării în Marea Britanie. Foto: Profimedia
Adeptă a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Penny Mordaunt a făcut campanie pentru Brexit alături de Boris Johnson, în 2016. În timpul campaniei, a fost ținta unui scandal, pentru că a susținut în mod fals într-un interviu pentru BBC că Marea Britanie nu se poate opune Turciei să devină membră a Uniunii Europene.
După ce David Cameron și-a dat demisia și a fost înlocuit cu Theresa May, Penny Mordaunt a fost numită secretar de stat pentru persoane cu dizabilități, muncă și familie.
În 2017 a înlocuit-o pe Priti Patel, care a trebuit să-și dea demisia din funcția de secretar pentru afaceri internaționale, din cauza unor întâlniri nedeclarate pe care le-a avut cu oficiali israelieni.
În 2019 a făcut istorie, când Theresa May a numit-o prima femeie ministru al apărării. Însă Penny Mordaunt a stat în funcție doar 85 de zile, până când a fost înlăturată de noul prim-ministru Boris Johnson, care a pedepsit-o astfel că l-a susținut pe Jeremy Hunt în cursă pentru șefia Partidului Conservator.
Anul trecut a publicat împreună cu Chris Lewis o carte în care dezvăluie care sunt speranțele ei pentru Marea Britanie post-Brexit. Volumul „Greater: Britain After the Storm” a primit recenzii bune din partea lui Tony Blair și a lui Sir Elton John.
Ea a spus că scriind această carte și-a dat seama că este dislexică, obținând apoi un diagnostic medical în acest sens.
„Biologic sunt femeie”
Penny Mordaunt și-a lansat campania pentru șefia conservatorilor săptămâna aceasta, cu un video pe Twitter, care a atras critici pentru că în el apar alergătorul paralimpic Jonnie Peacock - fără consimțământul său - și fostul campion paralimpic Oscar Pistorius, aflat în închisoare pentru că și-a ucis partenera, Reeva Steenkamp.
„Cer oficial să fiu scos din acest video... Orice, dar nu conservatori, vă rog”, a fost replica lui Jonnie Peacock la clipul de promovare a lui Penny Mordaunt.
Acum, niciunul dintre cei doi atleți nu mai apare în video.
De când a început cursa pentru șefia partidului, poziționările ei în privința persoanelor transegender au ajuns în atenția publică, unii criticând-o că a renunțat să mai sprijine această comunitate pentru a-și proteja cariera politică.
Când a fost secretar de stat pentru femei și egalitate (în 2018), ea a declarat public că „femeile trans sunt femei, iar bărbații trans sunt bărbați”.
În timpul audierilor de miercuri în cadrul Comitetului 1922 din Partidul Conservator, ea a fost criticată că a ales să înlocuiască cuvintele „femeie” și „mamă” cu „persoană” în legislația privind concediul de maternitate.
Fratele ei geamăn James, care este gay, l-a atacat recent într-o postare pe Twitter pe colegul ei conservator Oliver Dowden, pentru poziția partidului în ceea ce numește el „problemele woke”.
„Un bărbat alb și heterosexual spune cât de periculoasă este ideologia woke și cât de amenințător este să trebuiască să folosești pronume. Ce naiba știi tu despre amenințări, om privilegiat și îngrozitor ce ești”, a postat James pe Twitter, potrivit Sky News.
Deși sora lui nu a comentat postarea, pare că și-a revizuit opiniile asupra drepturilor persoanelor trans în general.
La lansarea campaniei, când a fost rugată să definească ce este o femeie, Penny Mordaunt a răspuns: „Sunt femeie, biologic sunt femeie. Și pot să vă spun că, dacă ai fost în Marina Regală și ai concurat împotriva bărbaților, înțelegi care sunt diferențele biologice dintre bărbați și femei”.
Are patru pisici
Penny Mordaunt a deviat de la linia partidului și a votat în favoarea dreptului la avort și a căsătoriilor gay.
Dură în problema imigrației, ea a votat, de asemenea, pentru scăderea câștigurilor de capital și a taxelor corporative și împotriva creșterilor salariale în domeniul public.
Dacă va ajunge premier, ea vrea să scadă la jumătate TVA-ul la combustibii.
Penny Mordaunt este divorțată și nu are copii.
La 26 de ani, ea s-a măritat cu Paul Murray, pe care l-a întâlnit când ambii erau studenți la Universitatea din Reading.
„Era conservator când ne-am cunoscut, dar apoi am aflat că fusese, de asemenea, și membru al Partidului Liberal Democrat, de aceea, probabil (relația) era sortită eșecului”, a spus ea într-un interviu pentru The Sunday Times.
Penny Mordaunt este și membră a Asociației Astronomice din Marea Britanie, are patru pisici burmeze și este singurul parlamentar cunoscut ca fiind și rezervist în marina britanică.
Privind unele critici că nu ar avea nivelul intelectual pentru a fi prim-ministrul Marii Britanii, ea a răspuns: „Asta se întâmplă când ești femeie, dar cred că și atunci când ești tânăr: oamenii fac presupuneri despre tine. Oamenii văd că un conducător bun poate avea toate formele și mărimile. Doar pentru că ești ultima persoană care vorbește la o ședință nu înseamnă că nu ai nimic de spus”.
Cum se alege președintele Partidului Conservator
Penny Mordaunt și Rishi Sunak, primii doi clasați în preferințele parlemantarilor conservatori pentru a prelua șefia partidului. Foto: Profimedia
Viitorul președinte al Partidului Conservator și, implicit, prim-ministru al Marii Britanii, se alege printr-un sistem de vot eliminatoriu, în două faze.
Faza întâi este faza în care candidații admiși în cursa pentru șefia partidului sunt votați de parlamentarii conservatori. Cel care a obținut cele mai puține voturi (dar și cel care a obținut mai puțin de 30 de voturi, dacă este cazul) este eliminat din cursă. Apoi are loc o nouă rundă, un nou eliminat și așa mai departe, până când rămân doi candidați.
Aici începe faza a doua. Cei doi candidați rămași în cursă, finaliștii, urmează să fie votați de toți membrii Partidului Conservator, iar cel care primește cele mai multe voturi devine președinte al partidului. Rezultatul alegerilor va fi cunoscut pe 5 septembrie.
Până acum au avut loc două runde de vot în faza întâi a procesului. Din cei opt candidați inițiali, au rămas cinci: doi eliminați la primul vot (ambii au obținut mai puțin de 30 de voturi), și unul eliminat la al doilea vot (tot cu mai puțin de 30 de voturi).
Și primul vot, și al doilea au fost câștigate de Rishi Sunak, fostul ministru de finanțe, principal favorit la șefia conservatorilor.
La ambele voturi, Penny Mordaunt - favorita caselor de pariuri - a ieșit pe locul doi. Însă ea a câștigat mai multe voturi față de turul întâi decât Rishi Sunak. Iar unii spun că ieșirea din cursă a ultimului candidat eliminat - Suella Braverman, procurorul general - o avantajează pe ea.
Următorul vot va alea loc luni. Rezultatul ultimului vot, în fotografia de mai jos, cu candidații ordonați alfabetic după nume:
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau