Interviu cu Iurie Leancă, propunerea PRO România pentru Senat
Dimensiune font:
Interviu cu Iurie Leancă, propunerea PRO România pentru Senat
Ieșenii, și românii în general, v-au cunoscut cel mai bine din postura de Prim-Ministru al Republicii Moldova, însă cariera dumneavoastră înseamnă mai mult de atât.
Am intrat in politica românească datorită colaborării mele cu domnul Victor Ponta din perioada în care eram Prim Miniștri, dumnealui are o echipă capabilă și unită. Am reușit să realizăm mai multe proiecte de anvergură cu impact atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova, cum ar fi gazoductul Iași-Ungheni, discuții aplicate despre podul de la Ungheni, apeductul Iași și partea cealaltă a Prutului, ca să vă dau doar câteva exemple.
Țelul nostru este de a scoate România din criza acestei pandemii prin proiectele Venitul Minim de Criză, Sprijinul Economic de Criză și celelalte proiecte anunțate deja, după care vom face tot posibilul pentru a repara decalajul mare al calității vieții și veniturilor românilor față de cele ale cetățenilor din Vestul Europei, dar și decalajul economic în interiorul României dintre regiunile Est-Vest, Moldova românească fiind o zonă puternic defavorizată, ceea ce generează probleme pe termen mediu și lung.
De formațiune sunt diplomat, sau după cum spune diploma mea, Specialist în relații internaționale. Niciodată nu voi uita ceea ce mi-a spus tatăl meu: „Important este să ajungi într-o funcție importantă ca să poți apăra interesele neamului tău” și încă din clasa a 6-a în plină perioadă sovietică comunistă el mi-a spus că voi deveni diplomat.
Am lucrat 15 ani in Ministerul de Externe la ambasada de la Washington , iar după ce au venit comuniștii la putere în Chișinău mi-am dat demisia, fiind Prim adjunct al Ministrului de Externe, cred că am fost singurul care și-a dat demisia.
După alegerile din 2009 am devenit Ministru de Externe până în 2013 și din 2013-2014 Prim Ministru al Republicii Moldova. În acea perioadă am reușit ceea ce părea imposibil în 2009, Republica Moldova fiind atunci într-o stare de izolare internațională în relația cu UE, iar în 2015 când am plecat de la guvernare, cetățenii Republicii Moldova puteau călători fără vize in UE și aveam zonă de liber schimb cu UE, fapt prin care România a devenit cel mai important partener comercial.
În online circulă mai multe materiale cu dumneavoastră vorbind diferite limbi. Câte limbi vorbiți, domnule Leancă, și au fost acestea atuuri în întâlnirile dumneavoastră? Vă rugăm să ne povestiți despre experiența internațională alături de înalți oficiali europeni și americani.
Cunoscând 5 limbi străine, acestea au fost un instrument foarte important în realizarea anumitor obiective, în comunicarea și depășirea anumitor handicapuri care intervin atunci când nu poți comunica direct cu un decident foarte important, și ajutându-mă în întâlnirea cu diverși lideri la nivel mondial.
Am avut discuții fructuoase în mai multe întâlniri la Chișinău și Washington cu Președintele SUA, Excelența Sa Joe Biden, pe care îl felicit pentru victorie, și fostul Președinte Obama atunci când era în funcție.
Cu doamna Cancelar Merkel m-am întâlnit de asemenea în repetate rânduri, vorbind în engleză de asemenea.
În relația cu Președintele Franței, domnul Hollande, cu premierul Manuel Valls și câțiva miniștri de la acea dată, faptul că am vorbit în franceză la Palatul Elysee a ajutat enorm să obținem o deschidere din partea țării lor în ridicarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, fiind ultima țară care a făcut acest lucru, dar am depășit reticența prin acest atuu al comunicării directe.
Cu premierul Orban al Ungariei am discutat în maghiară. Paradoxal, faptul că am studiat și maghiara m-a ajutat să cunosc și mai bine istoria noastră, a românilor. Opera politică a lui Eminescu am citit-o la Budapesta în Biblioteca Nașională Szechenyi pentru că la Chișinău și Moscova nu doar că era interzisă, dar riscai să faci închisoare și chiar cunosc câțiva basarabeni care au ajuns acolo pentru că au citit-o.
Cu fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, am dialogat în limba bulgară și ne-a ajutat în mod deosebit cu proiecte pentru dezvoltarea Basarabiei de Sud, unde este concentrată o minoritate bulgărească, de acolo fiind și mama mea care m-a învățat limba.
Aveți pricepere în implementarea reformelor la nivel de stat. În calitate de parlamentar PRO România, în ce domenii considerați că este nevoie urgentă de reforme?
Problemele României îmi sunt cunoscute, dacă vorbim de economia care se traduce în calitatea vieții și veniturile populației unde este vizibil decalajul între nivelul de aici și cel din Europa occidentală, însă trebuie atacate cauzele și puse soluțiile pe masă.
Tot Nord-Estul României, toți moldovenii din județele acestei regiuni resimt puternic lipsa autostrăzilor, a infrastructurii rutiere dezvoltate. Comunicând cu economiști de la instituțiile financiare internaționale, pentru dezvoltarea economiei, atragerea de investiții și implicit crearea locurilor de muncă bine plătite, sunt nevoie de câteva condiții.
În primul rând, cum menționam, infrastructura rutieră, feroviară și aeriană. În mod special această regiune a țării este defavorizată, ignorată, ceea ce duce la un decalaj mare raportat la Ardeal de exemplu și aduce numai probleme pe termen mediu și chiar pe termen lung.
Mă bucur mult că pe lista noastră de candidați se află domnul Profesor Universitar Nicolae Boțu, un specialist desăvârșit. Și când spun asta, argumentez că domnia sa nu este doar teoretician, a fost implicat în acțiuni concrete, fiind Consilier al Ministrului Transportului, al Directorului general al CNAIR și așa mai departe.
Convingerea mea este că prin sprijinul tuturor celor din județul Iași, alături de ceilalți colegi, Sorin Iacoban, doamna Doctor Iuliana Rățoi de la Pașcani și așa mai departe, ne vom axa să facem un lobby extrem de puternic pe problemele regiunii noastre, în mod special această infrastructură rutieră.
O altă temă de interes pentru noi, în mod special dacă reușim să ajungem în actul guvernării, în funcție de alegerile românilor, vrem să punem accent în mod special pe profesionalizarea a tot ceea ce înseamnă instituții de stat responsabile de acest domeniu. Domnul Boțu îmi povestea de cei 5 secretari de stat pe care i-a pus PNL la Ministerul Transporturilor și din care niciunul nu este profesionist, iar din peste 20 de directori din cei peste 30 și ceva de la CNAIR puși de PSD la fel, sunt oameni puși strict pe criterii politice.
Legea pentru autostradă la ce a ajutat? La nimic, a rămas o hârtie fără niciun efect. Cât am lucrat în Statele Unite, am văzut Congresul ce presiune și monitorizare exercita pe Executiv prin audieri. Important este să inviți experți independenți, nu întâmplător domnul profesor Boțu spunea că majoritatea acestora au plecat din instituțiile statului nefiind valorificat potențialul lor
Infrastructura feroviară este de asemenea de domeniul muzeului antichităților. Alături de domnul Ponta, când eram premieri, începusem discuții aplicate pe o cale ferată de mare viteză pe ruta Chișinău-Iași-București și nu vreau sa aud că e imposibil și ține de domeniul SF. Uitați-vă cum ungurii și sârbii lucrează la o astfel de cale ferată, vă dați seama ce gură de oxigen înseamnă asta pentru toată regiunea, pentru mărfuri și pasageri.
De altfel, suntem într-o criză sanitară fără precedent, ultima de această dimensiune a avut loc cum bine știți acum 100 de ani. Aceasta a adus cu sine și o criză economică și socială fără precedent, mă uitam peste datele Comisiei Europene și aceștia prognozează pentru România un deficit bugetar de peste 9% anul acesta, 11% anul viitor și 12% pentru 2022.
Datoria publică a României este așteptată să crească de la 30 și ceva din PIB până la peste 60%, aceste cifre indică o criză fără precedent. De aceea susțin că este nevoie de o echipă anti-criză, iar Victor Ponta a demonstrat ca Prim-Ministru că poate, împreună cu echipa sa, să scoată țara din criză. Cifrele oficiale din 2011, dinaintea guvernării sale, arată catastrofal dacă le comparăm cu cele de la plecarea Cabinetului Ponta.
Este nevoie de soluții imediate și românii, în mod deosebit cei din categoriile vulnerabile, trebuie ajutați să depășească această perioadă, sper că ați auzit de cele 5 măsuri anti-criză ale PRO România. Cei cu venituri mici, cei din mediul rural, din satele țării au nevoie de sprijin și noi avem un plan foarte bun prin sprijin financiar și tichete pentru produse alimentare și sanitare, și asta înseamnă nu doar că ajuți familia să depășească greutățile, dar stimulezi și consumul, deci ajuți economia să se relanseze.
Un mare ajutor pe care vrem să îl dăm este companiilor mici și mijlocii, din nou, îi invit pe oameni să citească cele 5 măsuri anti-criză propuse de noi. Trebuie să revenim la normalitate, nu să ne punem problema numai la supraviețuire.
Au fost alegeri în Republica Moldova, v-ați prezentat? Cât de important este să ieșim la vot? Pe 6 Decembrie îi așteptați pe români să vă dea votul de încredere pe listele PRO România, la Senat.
Bineînțeles că am fost la vot, aș fi ipocrit să le cer altora să voteze fără să fiu eu un exemplu în acest sens. Am văzut un rezultat extraordinar și o deschidere a populației Moldovei către Europa și ăsta este un semnal important pentru întreaga regiune a Europei. Mă preocupă foarte mult viitorul Moldovei de dincolo de Prut și convingerea mea este că trebuie sprijin de la București.
Sper foarte mult ca pe 6 Decembrie românii să iasă la vot în număr mare, evident să aleagă PRO România. Sunt conștient că numărul celor infectați este descurajant, noi am propus amânarea pentru a ne axa pe lupta cu pandemia, dar nu s-a vrut. Cerem în continuare testarea în masă ca în alte țări din UE și schimbarea strategiei privind educația și școlile.
Fac apel la toți românii să iasă la vot, să respecte toate măsurile de precauție, dar să iasă pentru că este un vot extrem de important pentru viitorul imediat dar și cel îndepărtat.
Dragi locuitori ai județului Iași, vă invit la vot pe 6 Decembrie și vă invit să alegeți PRO România! Ralizat de SC USUEL SRL la comandă PRO România - Org. Jud. IAȘI, CMF 11200008. Tipărit de Ziarul Evenimentul, Tiraj: 1500.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau