Leonid Gozman: ”Un război prelungit îl va slăbi pe Putin, dar nu-l va forța să capituleze sau să renunțe la putere”
Dimensiune font:
Analistul și politicianul rus de opoziție Leonid Gozman consideră că prelungirea războiului din Ucraina nu va duce, automat, la o ”capitulare” a lui Vladimir Putin, ”Țarul” dorindu-și să păstreze pârghiile puterii, indiferent de nemulțumirea populației.
Efortul de război apasă greu pe umerii rușilor, iar un Vladimir Putin ”încolțit” aduce, bineînțeles, în scenariu și un înspăimântător eventual ”Armaghedon nuclear”, consideră Leonid Gozman.
Ajutorul militar și financiar pentru Ucraina reprezintă, de altfel, și certitudinea că Vladimir Putin nu trebuie să câștige acest conflict, într-un astfel de scenariu apărând un precedent extrem de periculos, iar președintele Rusiei va continua să apese o ”pedală de accelerație” pentru a ”recupera” teritorii pe care le consideră ”ale sale”, mai scrie Leonid Gozman.
”Comunitatea internațională pare să fi înțeles că Ucraina trebuie să câștige acest război, sau cel puțin că Putin nu i se poate permite să iasă învingător. Această înțelegere este alimentată nu atât de simpatia pentru Ucraina, ci mai degrabă de conștientizarea că regimul lui Putin este o amenințare pentru întreaga civilizație occidentală.
Dacă Putin își va atinge obiectivul de a distruge Ucraina, el nu va fi mulțumit, dar va continua să „recupereze ceea ce este al lui”. Adică, lumea a înțeles că nicio măsură de liniște nu va face vreodată posibilă coexistența pașnică cu Vladimir Putin”, precizează analistul Leonid Gozman.
”Putin se bucură de toată legitimitatea unui șef al mafiei”
Însăși ”libertatea Europei” ar fi în pericol în eventualitatea în care, într-un final, Vladimir Putin va avea câștig de cauză în Ucraina, iar Occidentul a înțeles că această perspectivă trebuie evitată, transmite Leonid Gozman.
Pe de altă parte, o victorie a Ucrainei va atrage, cu siguranță, ”o criză politică profundă” în Rusia, ceea ce alimentează unele temeri occidentale referitoare la o situația care ar putea fi scăpată de sub control după ce Vladimir Putin – care se bucură, acum, de ”toată legitimitatea unui șef al mafiei” – ar pierde puterea.
”O victorie decisivă a Ucrainei pare să sperie Occidentul, iar temerile lor nu sunt complet nefondate, deoarece pierderea Moscovei în război ar provoca aproape sigur o criză politică profundă în Rusia.
În acest scenariu, Putin – căruia îi lipsește sprijinul electoral și se bucură de toată legitimitatea unui șef al mafiei – și-ar pierde complet autoritatea asupra propriei sale elite – un proces care a fost deja pus în mișcare – și, odată cu acesta, puterea sa. (…) Dar nu există nicio garanție că retragerea lui Putin de la putere va fi una pașnică și cât de violentă și sângeroasă ar fi perioada de tranziție este o presupunere a oricui”, consideră Leonid Gozman în analiza publicată în The Moscow Times.
”Riscul unui Armaghedon nuclear nu poate fi ascuns sub preș”
Înspăimântătoare este ipoteza potrivit căreia Putin, aflându-se ”la colț”, va reacționa cu duritate, inclusiv prin folosirea capacităților nucleare ale Rusiei.
Analistul Leonid Gozman este de părere că o astfel de ipoteză rămâne în actualitate, chiar dacă este ”mai puțin pronunțată ca înainte”, ceea ce ar face ca Occidentul să prefera varianta unui război prelungit care să slăbească Federația Rusă și, implicit, să ducă la șubrezirea puterii deținute de liderul de la Kremlin.
”Dar principala îngrijorare pentru liderii occidentali este că un Putin încolțit ar putea începe un război nuclear. Deși această teamă este acum mai puțin pronunțată decât înainte – estimările atât ale capacității nucleare a Rusiei, cât și ale capacității lui Putin de a se asigura că este urmată o astfel de ordine nebunească s-au schimbat –, riscul Armaghedonului nuclear nu poate fi, pur și simplu, ascuns sub preș de către liderii mondiali responsabili.
Aceste mize mari sunt motivul pentru care unii occidentali consideră scenariul războiului din Ucraina care se prelungește de mulți ani mai atractiv decât o victorie decisivă a Ucrainei, ideea fiind că un război prelungit l-ar slăbi pe Putin din punct de vedere economic, militar și politic, diminuând astfel pericolul reprezentat de regimul său”, mai scrie Leonid Gozman.
”Această strategie nu este doar imorală, având în vedere că cu cât războiul durează mai mult, cu atât vor muri mai mulți oameni, este și eronată, având rădăcina într-o înțelegere greșită a regimului lui Putin. Un război fără sens, prelungit, îl va slăbi, desigur, pe Putin, dar nu-l va forța să capituleze sau să renunțe la putere, fie că este din proprie voință sau prin forță”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau