Marcel Ciolacu pune spitalele pe butuci și îi lasă pe pacienți în voia sorții
Dimensiune font:
Banii virați cu țârâita spitalelor în ultimele luni și impactul „Ordonanței austerității” impuse de Marcel Ciolacu încep să aibă efecte asupra pacienților, spun reprezentanții asociațiilor acestora. Unele spitale sunt nevoite să amâne operații, transmite Europa Liberă.
Cele 1,7 miliarde de lei alocate recent de Guvern din Fondul de Rezervă către cel de asigurări de sănătate – pentru plata salariilor, serviciilor și echipamentelor medicale – au mai liniștit apele. Pentru decembrie, însă, managerii unităților medicale nu știu pe ce bani se vor baza.
Casele Județene de Sănătate au început deja să facă plăți către spitale – fapt confirmat și de unii dintre manageri acestora – dar banii tot nu ajung pentru a acoperi și datoriile din urmă, spune pentru Europa Liberă președintele Asociației pentru Protecția Pacienților din România, Vasile Barbu.
„Cât de cât, o parte din datorii va fi plătită; nu acoperă însă toate datoriile din urmă, pentru că sunt unele și de 180 de zile. Problema este că spitalele, în ultima perioadă, nu au făcut achiziții de materiale sanitare și anumite dispozitive medicale. În perioada următoare se așteaptă să se rezolve achizițiile de acest gen”, explică el.
Situația este confirmată și de președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu.
„Spitalele, din ce transmit ca informații pacienților, sunt la ultimele stocuri posibile, atât la materiale, cât și la medicamente, și nu văd șanse ca lucrurile să se îmbunătățească atâta timp cât fondurile sunt foarte, foarte limitate.”
Restriștea din spitale are efecte concrete asupra asistenței de care au nevoie pacienții, spune Vasile Barbu.
„Pacienții au avut și au în continuare de suferit, pentru că o parte dintre ei sunt amânați – cei care nu sunt urgențe, dar sunt unii care au nevoie de abordare precoce. Și în chirurgie și ortopedie sunt amânați, de multe ori fără să li se spună clar, ci doar: «haideți să ne vedem peste nu știu câte zile», dar nu se spune cauza pentru care este amânat sau pentru care i se dă un termen ceva mai lung”, afirmă Barbu.
Uneori, din blocul operator lipsesc unele materiale sanitare. Alteori, chiar și specialiștii.
„Mai sunt amânați pacienții și pentru că nu au anesteziști. Există și această problemă, în paralel.”
Cea mai mare presiune o resimt marile spitale din Capitală, care preiau un număr mare de pacienți, transferați de la alte unități.
Faptul că deficitul de personal medical riscă să devină tot mai acut a fost semnalat joi (16 noiembrie) și de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).
„În curând, o să fim în situația de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal. Spitalele nu mai au suficienți medici și duc lipsă de personal TESA. Sunt în pericol însăși funcționalitatea și continuitatea activității medicale!”, spune președintele ASSMB, Oana Sivache.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau