Marian Vanghelie cheamă 30 de martori să-i dovedească nevinovăția în procesul în care a fost condamnat la peste 11 ani de închisoare

ciocan  codul-penal

Dimensiune font:

| 06-05-2022 09:27

Audierea a 30 de martori, rezultalele controalelor Curții de Conturi la Primăria Sectorului 5 între 2007 și 2014, precum și modalitatea în care a fost stabilit prejudiciul fac parte din „arsenalul” apărării lui Marian Vanghelie în procesul în care a fost condamnat pe fond la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru că a luat foloase necuvenite de 30 de milioane de euro pe vremea când era primar.

Curtea de Apel București a luat în discuție, joi, 5 mai, al 7-lea termen de judecată al apelului declarat de Vanghelie împotriva deciziei prin care a fost condamnat în primă instanță la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. Procesul a început în 2015 și a durat 6 ani doar judecata pe fond.

Avocații inculpaților și procurorul DNA au prezentat fiecare probele prin care intenționează să își construiască pledoariile în apel. Instanța se va pronunța asupra lor pe data de 16 iunie.

Chiar la începutul ședinței de judecată, Marian Vanghelie butona de zor telefonul mobil, uitând aparatul pe speaker. Când din telefonul mobil a început să se audă o voce care întreba precipitat „Te uiți? Te uiți?!”, Vanghelie a fugit din sală.
Ads

Avocatul lui Marian Vanghelie, Cezar Bivolaru, a structurat pe 3 paliere probele prin care vrea să-l scape pe fostul edil al Sectorului 5 de pedeapsa de 11 ani și 8 luni de închisoare și anume:

 

proba cu înscrisuri (decizii ale Curții de Conturi din 2007-2014)
proba testimonială cu 30 de martori (printre care și Mircea Geoană)
2 expertize judiciare.

Apărarea lui Vanghelie se bazează pe Curtea de Conturi

Iată ce susține avocatul lui Marian Vanghelie cu privire la prima dintre ele:

„Principiul egalității armelor este o dezvoltare a principiului contradictorialității. Este absolut necesar ca judecătorul să respecte principiul contradictorialității, adică să se pronunțe pe probele puse în discuție în timpul judecății. Spun asta având în vedere eficiența pe care instanța de fond a dat-o în decizia de condamnare a lui Marian Vanghelie raportului de constatare realizat de DNA pe parcursul urmăririi penale.
Ads

În perioada 2007-2014 apelantul inculpat Vanghelie Marian a semnat ca primar un număr însemnat de contracte similare cu multe societăți. Aceste contracte sunt asemănătoare cu cele încheiate cu societățile lui Dumitru Marin, unele cu preturi chiar mai mari. Mai multe decizii ale Curții de Conturi în urma controalelor efectuate la Primăria Sectorului 5 dovedesc legalitatea respectivelor contracte”, a declarat avocatul lui Marian Vanghelie.

Mircea Geoană ar putea fi chemat din nou să vorbească despre ceasuri

Apărătorul fostului edil a cerut reaudierea tuturor martorilor din rechizitoriu, plus a unora noi, deoarece vrea ca judecătorii din apel să nu înțeleagă „greșit”, precum cel de la instanța de fond.

„Solicităm reaudierea a 30 de martori, toți pe care îi regăsim în considerentele deciziei de condamnare. Dintre ei, 20 au fost reținuți de instanță pentru a dovedi vinovăția, deși 9 aveau declarațiile înlăturate din dosar. Din punctul nostru de vedere, hotărârea este nemotivată.
Ads

Declarațiile tuturor au fost analizate de instantă, dar judecătorul le-a interpretat declarațiile în mod diferit fața de ce au spus ei. Deși declarațiile se regăsesc la dosar, ele au fost interpretate nelegal și, de aceea, solicităm să îi audiați pentru a constata cu propriile simțuri. Cu privire la martorii noi, arătăm necesitatea de a audia nemijlocit anumite persoane care au făcut parte din comisiile de licitație. Rechizitoriul și instanta de fond au apreciat ca inculpatul Vanghelie s-a implicat în licitații pentru a facilita accesul firmelor lui Marin Dumitru. Numai ca aceste persoane nu au fost audiate, să spună dacă Marian Vanghelie s-a implicat sau nu în licitații”, a argumentat avocatul Cezar Bivolaru.

Printre martorii enumerați de avocatul lui Marian Vanghelie se află și Mircea Geoană, căruia fostul edil i-a făcut cadou trei ceasuri în valoarea totală de câteva zeci de mii de euro. Geoană a fost audiat și la fond, când a arătat că a primit ceasurile de la Vanghelie, dar pentru că nu i-au plăcut le-a băgat într-un dulap.
Ads

„Asul din mânecă”: Ce obiective ar putea avea expertizele financiare

Ultima chestiune a fost realizarea a două expertize în urma cărora să se stabilească exact prejudiciul. Apărarea lui Marian Vanghelie are aici un „as” în mânecă: vrea să atace dispoziția legală care spune că pentru atrage vinovăția trebuie să existe un prejudiciu, fără a fi necesar ca prejudiciul să fie exact stabilit.

„Nu mai poate fi stabilit prejudiciul produs unității administrative-teritoriale, dar pentru existența infracțiunii e suficientă precizarea că există un prejudiciu, fapt care va impune discuții în apel. Judecătoarea a solicitat toate contractele celor două firme ale denunțătorului inculpat Marin Dumitru cu PS5, numai că aceste contracte nu fuseseră încasate în totalitate.

Când a fost stabilit acel procent de 15%, judecătoarea s-a referit la valoarea totală a contractelor. Denunțătorul a spus că plătea mită de fiecare dată când primea tranșe aferente contractelor pe care le avea cu ADP 5 și cu PS5. E important să vedem pe date calendaristice când a fost dată mita, să suprapunem cu efectuarea plăților către el de la PS5. De asemenea este important să vedem daca s-a produs prejudiciu la CL 5 și ADP 5 și să stabilim exact ce plăti s-au făcut.
 

Nici acum nu s-au plătit toate sumele din contracte către Marin Dumitru. Firmele lui Marin Dumitru nu aveau calitate să participe singure la licitații, pentru că nu îndeplineau criteriile de eligibilitate. Participau în cadrul unor contracte de asociere, iar aceste contracte de asociere implică drepturi și obligații. Nimeni nu a fost curios să vadă ce sume au intrat efectiv în firmele lui Marin Dumitru. Păi, participau 5 firme la acea asociere, cât a intrat efectiv în firma lui Marin Dumitru?”, a arătat avocatul lui Vanghelie.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Marian Vanghelie

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru. Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei). 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Robert Turcescu acuză mafia de partid și de stat! Vor încerca să măsluiască alegerile
23/11/2024 11:38

Mai sunt două zile, dar nu se termină! La cum arată situatia, parcă văd că abia duminică seara la 21.00 incepe adevarata nebunie: trei candidati (Simion, Lasconi, Ciucă) la egalitate pe locul doi! Ne ...

Traian Băsescu îl face ”fetiță” pe Rareș Bogdan! Reacția lui ”ruj roz”
23/11/2024 11:16

Rares Bogdan l-a acuzat vineri pe Traian Băsescu că actionează “diabolic” in incercarea de a se “lipi” de lidera USR, Elena Lasconi, pe care o vrea la Palatul Cotroceni, atrăgandu-si o replică dur ...

Eurodeputatul Eugen Tomac: Aderarea la Schengen nu este în niciun caz o victorie a actualului guvern
23/11/2024 10:39

Intrarea in Schengen este un drept pe care romanii il meritau demult, nu o favoare a actualului guvern, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac. El spune că procesul pe care l-a initiat la CJUE a fost un pas necesar ...

Ciolacu, întrebat despre zborul cu avionul privat la Nisa:
23/11/2024 08:28

In cadrul unei dezbateri electorale organizate joi seară de Antena 3, premierul Marcel Ciolacu a fost intrebat cu privire la zborul cu avionul privat inchiriat de compania Nordis, cu care a fost la Nisa in 202 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei