Ministrul Agriculturii își anunță demisia din funcție și se autosuspendă din PSD: Nu am săvârșit nicio faptă de corupție / DNA îl acuză de abuz în serviciu / Reacția premierului și a PSD
Dimensiune font:
Adrian Chesnoiu a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Agriculturii și se autosuspendă din PSD, în urma acuzațiilor formulate de DNA la adresa sa. El susține că nu a săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și și-a "desfășurat mereu activitatea executivă cu integritate și cu dedicare". Procurorii îl suspectează de abuz în serviciu pentru o presupusă trucare a unor concursuri de angajare, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.
17:34Biroul Permanent al Camerei Deputaților a fost convocat pentru ora 18.00 pentru a lua act și a pune pe ordinea de zi a plenului solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale împotriva lui Chesnoiu.
17:20
PSD a reacționat printr-un comunicat de presă în care a transmis că, aşa cum a anunţat, Adrian Chesnoiu "doreşte ca instituţiile abilitate să facă cercetările necesare pentru eliminarea oricăror suspiciuni cu privire la activitatea sa".
PSD susține că pe durata întregului mandat de ministru Chesnoiu "şi-a îndeplinit sarcinile în mod profesionist şi cu integritate, fiind unul dintre cei mai eficienţi membri ai actualului guvern: "Conduita onorabilă a acestuia, de a se retrage prompt din toate funcţiile deţinute în guvern şi în partid, va permite instituţiilor abilitate să facă cercetările necesare cât mai rapid, pentru a înlătura astfel orice suspiciune asupra activităţii sale".
"Nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale"
Chesnoiu - aflat la primul mandat de deputat PSD de Olt - a mai spus că le cere tuturor deputaților din toate partidele să voteze pentru a-i fi ridicată imunitatea parlamentară.
Anunțul făcut de Chesnoiu pe Facebook:
- "NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!
- În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:
- Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!
- Mă retrag din funcția de ministru - nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.
- De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!
- Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut!".
Reacția premierului
La scurt timp de la mesajul lui Chesnoiu, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a luat act de demisia acestuia din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
- "Guvernul României își menține angajamentele de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului", spune Ciucă.
Anterior, surse din partid declarau pentru HotNews.ro că Adrian Chesnoiu ar urma să demisioneze atât din funcția de ministru, cât și din toate funcțiile din PSD.
DNA a anunțat joi că procurorul-șef Crin Bologa a transmis procurorului general solicitarea de sesizare a Camerei Deputaților pentru formularea cererii de declanșare a urmăririi penale în cazul lui Adrian Chesnoiu, pentru infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).
Ce acuzații îi aduce DNA lui Adrian Chesnoiu
- În perioada 9 februarie - 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
- Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
- La intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.
- Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.
Cine este Adrian Chesnoiu
Adrian Chesnoiu este deputat de Olt la primul mandat și ministru al Agriculturii din noiembrie 2021, odată cu intrarea PSD la guvernare, alături de PNL și UDMR. El este preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.
Chesnoiu este absolvent al Academiei de Poliție, fost director al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și fost viceprimar al Caracalului.
Absolvent al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”- Facultatea de Drept, ministrul PSD are două masterate, ambele la Academia de Poliție, plus un curs de introducere în securitate națională, urmat la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” - Colegiul Naţional de Apărare.
Din 2013, a început să dețină funcții în aparatul bugetar: a fost director de cabinet la mai mulți secretari de stat, inclusiv la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Șanse între Femei şi Bărbaţi, pe vremea când instituția avea drept secretar general un alt polițist care lucrase la direcția de informații a Internelor și era prieten cu Chesnoiu.
În 2017, regimul Dragnea l-a plasat la conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, unde era director general, deși studiile sale nu justificau o astfel de poziție. Chesnoiu a condus agenția până în mai 2020, după care a fost administrator public al orașului Caracl, viceprimar al acestei localități și apoi deputat.
De asemenea, Chesnoiu a lucrat ca ofițer de informații în serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cunoscut publicului sub denumirea de „Doi ș’un sfert”, care vine de la vechea denumire de UM 0215, a scris PressOne. Informația, care nu apare în CV-ul noului ministru al Agriculturii, a fost confirmată pentru PressOne din surse multiple din interiorul Ministerului de Interne, care au precizat că, la un moment dat, Chesnoiu a fost ofițerul din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) care s-a ocupat de supravegherea Academiei de Poliție. Chesnoiu a confirmat informația pe care a omis să o treacă în CV-ul său.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau