Nori negri vin din SUA peste Ucraina: Kamala Harris nu a sprijinit Kievul într-un moment crucial
Dimensiune font:
În februarie 2022, cu câteva zile înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, vicepreședintele american Kamala Harris a respins ideea unor sancțiuni preventive împotriva Moscovei, sugerată de partea ucraineană.
Zelenski a îndemnat SUA să aplice sancțiuni preventive împotriva Rusiei, afirmând că acest lucru l-ar forța pe Vladimir Putin să își reconsidere decizia de a invada Ucraina și să furnizeze Ucrainei toate armele necesare, în special sisteme antiaeriene, avioane de luptă și artilerie. Oficialii ucraineni prezenți la întâlnire au declarat că Harris a refuzat ambele oferte.
O sursă de la Casa Albă a explicat că SUA consideră că simpla amenințare cu sancțiunile este un mijloc de descurajare mai eficient decât punerea lor în aplicare, iar furnizarea de armament Ucrainei ar fi putut întări convingerea lui Putin că Ucraina este un „stat client al NATO”, notează publicația. „Vicepreședintele Harris a fost un susținător puternic al sprijinului durabil al SUA pentru Ucraina și și-a exprimat în mod repetat angajamentul neclintit de a sprijini poporul ucrainean în apărarea sa împotriva agresiunii brutale a Rusiei”, afirmă o sursă.
Time afirmă că întâlnirea din 2022 „a dat tonul unei relații” între Zelenskyy și Harris „care nu a fost niciodată deosebit de caldă”.
Kamal Harris nu a fost niciodată în vizită în Ucraina, chiar și după începerea războiului, deși a avut întâlniri cu Zelenski de șase ori. Ultima lor întâlnire a avut loc în marja Summitului Global pentru Pace din Elveția, în iunie.
"La întâlnirile ei cu oficialii ucraineni din ultimii ani, ea și-a arătat simpatia pentru situația lor dificilă, a spus o sursă, dar eu aș numi-o simpatie formală, urmând protocolul”, scrie Shuster.
Zelenski spune că lumea întreagă doreşte prezenţa Rusiei la viitorul summit pentru pace: Este timpul ca Rusia să-şi ocupe locul la masă, noi nu ne putem opune. Dacă doreşte, China poate forţa Rusia să oprească acest război
Întreaga lume, inclusiv Ucraina, doreşte ca Rusia să se alăture liderilor mondiali la un al doilea summit de pace - planificat pentru sfârşitul acestui an - pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru presa franceză.
În contextul în care forţele ruse câştigă teren pe front, iar ajutorul din partea aliaţilor scade sau este pus sub semnul întrebării, Zelenski a lansat o ofensivă diplomatică ambiţioasă pentru a pune capăt războiului, care a intrat în al treilea an. El a reunit lideri şi înalţi funcţionari din zeci de ţări în staţiunea montană elveţiană Burgenstock, în iunie, pentru un prim summit, pe care Rusia l-a considerat o pierdere de timp, iar China l-a evitat.
Deşi Kremlinul nu a fost invitat la prima reuniune, acum este momentul ca Moscova să ia loc la masă, a declarat Zelenski. "Majoritatea lumii spune astăzi că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine rezultate semnificative", le-a spus el jurnaliştilor francezi, marţi, în timp ce se afla în vestul Ucrainei. "Din moment ce întreaga lume doreşte ca ei să fie la masă, noi nu putem fi împotrivă", a recunoscut el.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau