România a scos Rusia din Curtea Internațională de Justiție. Bogdan Aurescu e noul judecător
Dimensiune font:
Bogdan Aurescu a câștigat un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga. România a scos, astfel, Rusia din Curtea Internațională de Justiție.
Mai exact, Aurescu a candidat pentru postul de judecător la Curtea Internațională de Justiție împotriva candidatului rus și l-a învins categoric pe acesta.
România a scos Rusia din Curtea Internațională de Justiție. Bogdan Aurescu e noul judecător
Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală. Rusia a obținut doar 77 de voturi. În Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi.
Victoria este cu atât mai importantă cu cât susținerea imensă s-a datorat nu numai statelor europene, dar și statelor asiatice și africane, mai puțin interesate de soarta războiului din Ucraina.
Este pentru prima dată când România ocupă o astfel de funcție în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU.
Alegerea judecătorilor CIJ este considerată a fi unul din cele mai complexe procese de selecție din sistemul multilateral, votul desfășurându-se simultan atât în Adunarea Generală, cât și în Consiliul de Securitate, fiind necesară majoritatea absolută în ambele foruri.
De la început, Aurescu a fost susținut de o coaliție de state diverse, nu a fost doar un candidat regional, chiar dacă a candidat pentru postul de judecător la CIJ din partea Europei de Est.
Statele care l-au co-nominalizat au fost Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Peru, Polonia, Portugalia, Suedia și Noua Zeelandă.
La New York, la ONU, toată lumea a comparat bătălia Aurescu vs Rusia cu povestea dintre David și Goliat. Un candidat al unui stat mic spre mediu a învins un stat membru permanent al Consiliului de Securitate, unul dintre cele mai puternice state din lume.
Statele asiatice și europene l-au votat pe Bogdan Aurescu nu doar pentru activitatea de 5 ani în funcția de ministru de Externe, dar și pentru că este membru, pentru al doilea mandat consecutiv al prestigioasei Comisii de Drept Internațional ONU și co-președinte al grupului de studiu „Efectul creșterii nivelului mării asupra dreptului internațional” – o temă esențială pentru două treimi din statele lumii, având în vedere că creșterea nivelului mării este o consecință directă a încălzirii globale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau